Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jak wam się w tych karuzelach wysypią rolki w połowie roboty  to się szybciutko z zabytkiem przeprosita

Mam też taką w krzakach na czarną godzinę 😁

Edytowane przez komizmo
Opublikowano
1 godzinę temu, Matmen napisał(a):

Oddam za 1zl za kg ma urwane jedno ramię do posdpawania , tryb główny był wymieniany , Podlasie. Mam też Samasza z410 mało używany za 15 netto 

Compress_20260520_210159_9611.jpg

Compress_20260520_210157_7299.jpg

Żeby było bliżej to bym wzioł bez pierdolenia ale jando ciebie mam ze 600-700 km

• Like 1
Opublikowano

Rozmowy nocą z moim kolegom...Porównanie na dziś wygląda tak:
Polska:
jeżeli mówimy o byku O/R na WBC 23–24 zł/kg, to Polska jest teraz wyraźnie poniżej średniej UE. Jeszcze na początku maja podawano przykładowo u Biernackiego: R 26,80 zł/kg WBC, O 26,00 zł/kg WBC, więc zjazd do 23–24 zł oznacza spadek rzędu 2–3 zł/kg WBC, czyli bardzo mocny ruch. �
Tygodnik Rolniczy + 1
Unia Europejska:
średnia UE dla młodego bydła/buhajów jest nadal wysoka. Dane CLAL/Komisji pokazują w połowie maja okolice:
EU young bulls ok. 603 €/100 kg WBC, czyli przy kursie ok. 4,2546 zł/EUR daje około 25,7 zł/kg WBC. Dla „adult male” UE było ok. 680 €/100 kg, czyli około 28,9 zł/kg WBC. �
teseo.clal.it + 1
Czyli technicznie:
Polska 23–24 zł WBC jest teraz mniej więcej 1,7–2,7 zł/kg poniżej młodych byków UE i nawet 4–6 zł/kg poniżej kategorii dorosłych samców UE.
Wielka Brytania:
AHDB podało, że w tygodniu do 9 maja ceny bydła na WBC spadły, ale nadal były bardzo wysokie: średnio 612 p/kg, młode byki 596 p/kg. To po przeliczeniu daje okolice 32 zł/kg WBC, czyli dużo wyżej niż Polska. �
mainsitelive.azurewebsites.net
USA:
kontrakty live cattle były około 253 centów/lb, czyli po przeliczeniu ok. 20,5 zł/kg żywca. To nie jest WBC, tylko żywiec giełdowy. USA nadal mają bardzo napięty rynek, małe stado i wysokie ceny; nawet Cargill wskazywał, że zakład wołowy stał się ekonomicznie trudny przez wysokie koszty bydła. �
Trading Economics + 1
Świat:
Brazylia i Australia nie zalewają rynku tanio. Wręcz przeciwnie, próbują zwiększyć dostęp do Chin, bo Chiny wprowadziły limity i 55% taryfę po przekroczeniu kontyngentów. To oznacza napięcia handlowe, nie globalny nadmiar wołowiny. �
Reuters
Wniosek: nie widzę w danych światowych powodu, który uzasadniałby w Polsce nagły zjazd do 23–24 zł WBC przy braku towaru. Europa lekko koryguje, ale nie wali się. USA są drogie. UK bardzo drogie. Świat ma napiętą podaż.
Najbardziej prawdopodobne: polskie ubojnie próbują gwałtownie zbić cenę po wcześniejszym przegrzaniu rynku, wykorzystując strach, Mercosur, chwilowe hamowanie handlu i presję na marże.

• Like 9
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, kris148a napisał(a):

Co jeszcze wrzucicie w ceny bydła? Może ogłoszenia samochodów? Ludzie po to są odrębne tematy żeby pisać na temat, to takie trudne?

O samochodach to było tutaj miesiąc temu 

Opublikowano
9 minut temu, Cybulek17 napisał(a):

Oferty za byki  13.5 hfy , 15 Rkowe mieszańce, 17 U klasowe 

Ceny netto 

Jeszcze trochę trzeba poczekać.

Opublikowano
14 minut temu, Cybulek17 napisał(a):

Ceny netto 

Przebijam! Trzy dychy i jeszcze dycha!

-podwajam stawkę!

-Domino! Zrujnujesz nas!

Powyższy dialog pochodzi z dzisiejszej rozmowy dwóch skupujących bydło i nie ma związku z kreskówkami grubasa Walaszka 

• Haha 2
Opublikowano
13 godzin temu, krzysiek277 napisał(a):

W moim przypadku to nie problem był z wagą tylko przelew, zamiast 14dni to kilka miesięcy i setki wykonanych telefonów, I wieczne ich tłumaczenie to że już dzisiaj będą wpłacone 

dawno tak miałeś?

Opublikowano

Wczoraj pisałem że lokalny handlarz 14 zł za Hf brutto, z ciekawości obdzwonilem kilku innych handalrzy z północnego mazowsza, 14,5 brutto za hfy. Waga ogólna albo gospodarza. 

Opublikowano

Ogólnie to ja mówię, konkurencja daje więcej . A ile daje konkurencja ? A to ja też tyle mógłbym dać 🙃

22 minuty temu, Szu15000 napisał(a):

Cybulek czyli tyle co 2 dni temu temu R 🙃🙃

Za Rke 26 . Przedstawiciele mówią, że sytuacja jest dzisiaj dynamiczna i są gotowi do negocjacji  

Opublikowano
5 godzin temu, Cybulek17 napisał(a):

Ceny netto 

To ja na górce sprzedałem większą partię U klasowych po 18,75

• Thanks 1
Opublikowano
4 minuty temu, Daro20 napisał(a):

To ja na górce sprzedałem większą partię U klasowych po 18,75

Według dzisiej podawanych tu cen to oddawałeś za pół darmo 🤭

• Like 1