Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przody były złe, a zady , a zady też były złe . 

Pewien zakład brał dzisiaj od kolegi dwa byki i przedstawiciel twierdzi, że mają pustą chłodnie i narazie obserwują co się będzie działo

• Haha 3
Opublikowano
8 minut temu, Cybulek17 napisał(a):

Przody były złe, a zady , a zady też były złe . 

Pewien zakład brał dzisiaj od kolegi dwa byki i przedstawiciel twierdzi, że mają pustą chłodnie i narazie obserwują co się będzie działo

Tutaj tyl  może robić za przód 

IMG_20260506_162007.jpg

• Haha 4
Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał(a):

No za mały obszkag przyjołeś ,z 10% było by lepsze , ja podam z wagi brutto na gospodarstwie 

Tak przyjmuje zawsze do obliczeń były ubojnie co byk 40-60 kg tracił nim go ważyli przed ubojem a i jeszcze w papierach odliczali skórę no to wyboje zajebiate. Bez odjęcia tej skity 7% to jeszcze po 1% mniej pewno wybicia

Opublikowano

Nic tylko czekać. Chociaż ziemniaki się bykami zutylizuje 😀 a sianokosy się opóźnią więc na razie nie ma większych wydatków. Może w tym roku wcześniej wpłynie kasa z dobrostanu więc jeszcze się przeciagnie sprzedaż

Opublikowano
23 minuty temu, Lukasz93 napisał(a):

Tak przyjmuje zawsze do obliczeń były ubojnie co byk 40-60 kg tracił nim go ważyli przed ubojem a i jeszcze w papierach odliczali skórę no to wyboje zajebiate. Bez odjęcia tej skity 7% to jeszcze po 1% mniej pewno wybicia

i dlatego wybicie liczy sie z wagi brutto na gospodarstwie lub na ubojni ale do kilku godzin maks od załadunku w gospodarstwie 

Opublikowano
1 godzinę temu, Sorgo napisał(a):

Nic tylko czekać. Chociaż ziemniaki się bykami zutylizuje 😀 a sianokosy się opóźnią więc na razie nie ma większych wydatków. Może w tym roku wcześniej wpłynie kasa z dobrostanu więc jeszcze się przeciagnie sprzedaż

Dobrze jedzą. Bo taty takie 600-700kg  ostatnio nie dają rady zjeść 10kg pyry na sztukę 

Opublikowano
Godzinę temu, pedro2 napisał(a):

Kolagenu naskrobią 😉

Będę zaraz dopłacać żeby wzięli 

1 godzinę temu, Sorgo napisał(a):

Dziś dostałam przelew

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, AdamRo napisał(a):

A zady ? Co z zadami ?

Stoja w miejscu bo ich cena i tak jest historycznie wysoka i nikt nie chce dawac wiecej

Zady z byka kosztuja 7,5 euro

Zady z jalowki 8,3

1 godzinę temu, Mateusz1q napisał(a):

ale to kto kupuje te kontenery to trzeba głośno mówić nazwy 

To jest bardziej efekt psychologiczny niz realna iloscw skali EU

Wpłynęło podobno 20000 ton

Dla porownania jeden tylko polski zaklad ma ponad 2000 ton mrozonej wolowiny obecnie na stanie

Cala europa nurkuje

Edytowane przez Karol8885
Opublikowano

Mowa była o 60tys ton.

A od nas produktów mleczarskich nie chcą wpuścić do siebie, weterynaria ichniejsza zakazała... my na arenie międzynarodowej od lat jesteśmy tylko do ruchania. 

Wyjątek tylko wtedy jak już nie ma skąd wziąć. 

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, Mateusz1q napisał(a):

ale to kto kupuje te kontenery to trzeba głośno mówić nazwy 

Już nagłaśniali upcainskie ziarno, i co?

I cicho, bo nawet z tymi co na strajkach stałem to cena czyni cuda i łódki jeczmienia dobre były 😂

W rolnictwie każdy by każdego utopił w łyżce wody, a co dopiero w grubym biznesie 🫣

• Like 5
Opublikowano
3 godziny temu, PAN88 napisał(a):

Dobrze jedzą. Bo taty takie 600-700kg  ostatnio nie dają rady zjeść 10kg pyry na sztukę 

U mnie idzie 6 ton dziennie na całe stado...

Opublikowano

Narazie są zabezpieczeni na kilka lat. Nawet jak wbc i będzie koło 20.

Ludzie będą żyć kilka lat z nadzieją, że już za chwilę będzie 30,a może I więcej, bo już tak kiedyś było. Szkoda by było, jak by cena była, a obory puste, więc trzeba hodować i czekać z nadzieją .

Z resztą tak jest w zbożach, każdy wspomina że i 1800 było, to może i kiedyś będzie to siać trzeba. 

• Haha 1
Opublikowano
11 minut temu, Sorgo napisał(a):

U mnie idzie 6 ton dziennie na całe stado...

Tata ma tylko 15 sztuk. To takie jego hobby na emeryturze 😁 fakt że i po 10kg na głowę marchewki dostają. Ta niech i podgnita będzie to chętnie jedzą 

Opublikowano

To prawda że cena za żywa wagę leci tak ostro w dół i póki co nie ma szans na poprawę ceny? 

Za ładne, tłuste sztuki 16-16,50 za kg to na chwilę obecną max?