Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, redbull napisał(a):

dziś sprzedane 3 krowy HF 790- 800kg 13,5 zł brutto

Gdzie taką cena. I kto tyle płaci.  Dziś dzwoniłem i mi powiedzieli 11 netto górna stawka za bardzo dobrą 

Edytowane przez kuna9977
Opublikowano
2 godziny temu, karol091193 napisał(a):

To sprzedasz bydło i pójdziesz do roboty. Co tu się zamartwiać na zapas 😅 wiadomo, że sterują pogodą... wiosną mrozy i susza, latem upały i powodzie a zimą mrozy i wiatry... wszyscy wiemy że nasz biznes jest zależny od pogody.  A my jej sobie nie ustalamy

Dobrze prawisz, nie ma co się zamartwiać na zapas, boku się sobie nie wyrwie... Ty trzymasz dużo i na luzie podchodzisz, a niektórzy mają zamiast 200 to 20 i co najbardziej panikują 🙃 ja trzymam z ojcem do 30 sztuk, ja chodzę do roboty, zarobię od 5.5 do 6 na rękę, kredytu z ciągnika zostało mi niecałe 30 tyś, na dodatek jestem w radzie nadzorczej w swoim banku, tam też parę groszy co miesiąc wpadnie, kończę studia magisterskie na kierunku rolnictwo, stypendium rektora dostawałem co roku, stawki różne, jednego roku 1000, drugiego 1400 i jakoś tam leci do przodu. Parcia na hektary nie mam jakiegoś, jak ktoś przyjdzie i chce oddać to się bierze i tyle. Wystarczy mi tego, a żeby wszystko ogarnąć tak jak mi się marzy, w sensie jakieś remonty budynków, podwórka robię z ojcem i suma summarum roboty jest od zajebania. Paszy mam na zapas, szczególnie sianokiszonki, zboża też dość sporo, zostanie bite 30-35 ton, słomy też zostanie około 60 bel już po żniwach, kukurydzy do nowej zostanie z minimum miesięcznym zapasem. W moim przypadku narzekanie byłoby grzechem. Ale inni niestety mają gorzej i życzę, żeby sytuacja się poprawiła, bo wszak nie powinniśmy być dla siebie wrogami, a żyć jak przyjaciele. Wszyscy pchamy ten sam wózek, tyle że w inny sposób.

• Like 6
Opublikowano

Kolega ma kilka hf do sprzedania, rano był naganiacz, 13.7 netto 

Dzwonił teraz że 13.4 i ma w ciągu 15 min dać odpowiedź, a cena na jutro 12.5 

13 godzin temu, pedro2 napisał(a):

Ja nie sprzedaję. Po 120 to trochę za mało. 

Ja też nie, nie wiem ile zbiore, do końca roku mam zapas. 

Opublikowano

W poniedziałek pytałem jak poprawić zgłoszenie urodzenia cielaka bo wpisałem zły numer matki,  wpisałem numer babki która już 10lat nie żyje, więc tak samemu nie mogłem tego wykasować bo arimr mi to zablokowała i nie widniało to w dokumentach, ale pracownica z arimr mi to zrobiła bez problemu także bez stresu wszystko poszło, dzięki za podpowiedzi

Opublikowano
38 minut temu, szymon09875 napisał(a):

Kolega ma kilka hf do sprzedania, rano był naganiacz, 13.7 netto 

Dzwonił teraz że 13.4 i ma w ciągu 15 min dać odpowiedź, a cena na jutro 12.5 

Ja też nie, nie wiem ile zbiore, do końca roku mam zapas. 

Niedawno jeszcze można było hf sprzedać po 16 zł spory spadek a jeszcze ta cena cielaków wysoka

Opublikowano
5 minut temu, wojak1986 napisał(a):

Susza plus panika się uruchomiła. Handlarze mają żniwa, dzwonią błagają o odbiór 

Jeszcze trochę wcześnie na panikę tamten rok był dobry to jeszcze trochę paszy jest 

Opublikowano
18 minut temu, MRRolnik napisał(a):

Jeszcze trochę wcześnie na panikę tamten rok był dobry to jeszcze trochę paszy jest 

Dali ludzie się nakręcić 

16 minut temu, Cybulek17 napisał(a):

Przedstawiciele zakładów jeżdżą po terenie . Z dobroci serca , żeby każdy zdążył sprzedać  ...

Może i podpucha ale odbudowa ceny będzie trochę trwała 

Opublikowano (edytowane)

Trochę śmieszą ogłoszenia tych co nie będą odsadków za pół darmo ( po 25zł) sprzedawać tylko tylko będą sami tuczyć SPRZEDAWAM ODSADKI 500KG  😆😆 albo gospodarstwa mleczne nagle znalazły cielaki 200 kg na sprzedaż i dzwonią. Lekkie oczyszczanie branży się zrobiło 

Edytowane przez Cybulek17
  • Like 2
Opublikowano
3 godziny temu, jarecki napisał(a):

Ja wczoraj zgłosiłem 3 jałówki i 2 byli do abp tykocin po 26,2 za o klasę netto 

Ja im sprzedałem gdy było po 29 netto za O, wybicia wyszły bardzo słabo i R u nich dostały O. Kiedyś sprzedawałem kilka razy to u nich cena była nizsza jak u konkurencji ale klasyfikacja była ok i wybicia nie najgorsze

• Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, jarecki napisał(a):

Ja też ważę ale średniego wybicia powyżej 52% się nie spodziewam , 

Tak miałem 51, 53 i 57 co wcale się nie zapowiadał na takie spore. Ale średnio wyszła i tak lipa. Wybicie liczone z mojej wagi -7%.

Dziś pojechały do handlarza, R klasowe 15.8, 16 i 16.2, oraz parchaty mały O klasowy 14.5. Ceny brutto

• Thanks 1
Opublikowano
12 minut temu, Lukasz93 napisał(a):

Wybicie liczone z mojej wagi -7%.

No za mały obszkag przyjołeś ,z 10% było by lepsze , ja podam z wagi brutto na gospodarstwie 

Opublikowano

Przody Byk - spadek do 5,20 ( to jest juz 15% w 3 tygodnie) przeklada sie to na byku o 35-40c w doł
Przody Jałowka 4,75 - ta sama historia 
Przody krowa 4,40 

Panika na rynku trymingu po wjechaniu kontenerów mercosur.  
Moim zdaniem wystrzelaja sie do zniw i po wakacjach nie bedzie miesa. Ale co narobia szkod to narobia

• Thanks 1