Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, Karol8885 napisał(a):

Spożycie wołowiny w UE wykazuje tendencję spadkową lub stabilną na niskim poziomie, szacowane na około 9,9 kg na mieszkańca w 2025 roku. Wynika to z wysokich cen oraz zmian w preferencjach konsumentów.

Pierwszy lepszy cytat.

Jesli energia podrozala o 100%

Jesli czynsz zdrozal.o 40%

Paliwo o 30%

Itd itp....

A twoja pensja nadal wynosi 3300 euro np w Hiszpanii 

To kupujesz kurczaka, wieprzowine, czy wolowine ktora jest 6x drozsza?

Przestanmy zaklinac rzeczywistosc. 

Przy 6x cenie w stosunku do wp nie ma szans na duza sprzedaz wolowiny.

Ty naprawde masz dziwne myslenie. Wszystkim pensja poszla ostro w gore, kazda usluga kosztuje majatek. Jakos nie widze, zeby spoleczenstwo nie bylo stac na wolowine. Tak placzesz o kosztach ubojni i pracownikow to tam szukaj problemu. Polowe stawki daj pracownikom i niech robia. Niech zgadne, nikt do roboty nie przyjdzie? Jakos od rolnika oczekujesz, zeby zapierdalai za ochlapy, a najlepiej za dokladke, bo nam samo rosnie. Dlugo tolerowalem twoje pierdoienie, ale na takich to kija po plecach i gnac do roboty. My juz i tak na smiesznej marzy jedziemy w porownaniu do reszty społeczeństwa. Zapierdalai rok przy bykach i zobaczysz ile ci zostanie ze sztuki i ile z hektara takiej pszenicy to zmienisz zdanie co i komu nalezy obcinac, zeby bylo "normalnie"

On chce wyjść po prostu na biednego Kowalskiego

Opublikowano (edytowane)

Tyle, ze biednych Kowalskich to co raz mniej. Nie widze, zeby ludzi na wolowine za 30 nie bylo stac i jeszcze szukali lepszych kawalkow. Ludzie pieniadze maja i wydaja na gorsze glupoty niz wolowina za 30 wbc.

Handel mu spadl i placze, bo czym taniej to wiecej obroci, tylko, ze naszym kosztem oczywiscie, bo nikogo innego po tym lancuszku oczywiscie nie mozna okrasc tylko nas.

Nie dawno tak opowiadal o malej lyzce, a juz mu sie duza chochla marzy. Nie dla psa kielbasa, zryj z malej.

Ja tam wole 30 WBC, a on niech mniej sprzedaje, kijem Wisly nie zawroci xD. Jakos przy 30 WBC ubojnie towarem nie byly zawalone, a ze jemu handel wtedy nie idzie, no coz taka kolej rzeczy jak to sam ujal.

Edytowane przez asus921
  • Like 5
  • Thanks 3
Opublikowano

Ech, pejsate się rynkiem pobawili i mamy efekty. Toć wołowina względem innych produktów była ostatnio mega stabilna, więc raczej strunę napieli do granicy i zaraz ją puszczać będą. 

Pierwszego byka sprzedałem ponad 25 lat temu. 

Bywały piękne zarobki, a zaraz się okazywało że lepiej było bele sprzedać i nic nie robić. 

Ktoś na górze rozbudził apetyt u rolników na zarobki. Nawet mleczaki pełne stodoly trzymają bo zysk znaczny, zwłaszcza przy mega tanim mleku. 

Opublikowano

Kupował ktoś od nich odsadki? Nie było problemów ze zdrowotnością czy unikać tej firmy? Wolałbym od rolnika kupić, ale jest problem od dłuższego czasu w mojej okolicy z kupnem. https://www.olx.pl/d/oferta/ph-konrad-byczki-startery-sprzedam-CID757-ID19ygs4.html

Opublikowano

W ogole kebab 30-35zl i ludzi stać, bo pensje w gore i nawet sobie cena glupiego kebaba d*py nie zawracaha, ale przeciez wolowina z 22 na 30 WBC to armagedon i juz nikt nie kupuje...

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, ZetorMisio napisał(a):

Chyba normalne że nikt nie sprzeda najlepszych sztuk tylko te gorsze?

są obory w których stado jest równe , ja jak kończyłem przygode z produkcja mleka to wszystkie krowy miały juz duże gabaryty a puszczone do CHAROLEZ lub limusen miały rosłe cielaki długie i wysokie na nodze i u mnie te najgorsze były bardzo dobre a znam gospodarstwa tak jak pisałem z małymi krowami 

• Like 1
Opublikowano

Tyle, ze biednych Kowalskich to co raz mniej. Nie widze, zeby ludzi na wolowine za 30 nie bylo stac i jeszcze szukali lepszych kawalkow. Ludzie pieniadze maja i wydaja na gorsze glupoty niz wolowina za 30 wbc.

Handel mu spadl i placze, bo czym taniej to wiecej obroci, tylko, ze naszym kosztem oczywiscie, bo nikogo innego po tym lancuszku oczywiscie nie mozna okrasc tylko nas.

Nie dawno tak opowiadal o malej lyzce, a juz mu sie duza chochla marzy. Nie dla psa kielbasa, zryj z malej.

Ja tam wole 30 WBC, a on niech mniej sprzedaje, kijem Wisly nie zawroci xD. Jakos przy 30 WBC ubojnie towarem nie byly zawalone, a ze jemu handel wtedy nie idzie, no coz taka kolej rzeczy jak to sam ujal.

Jak to mówił Andrzej Lepper łyżeczką trzeba kraść a nie chochlą. Jak się komuś robić nie chce to jest biedny ale dziś zrobić pieniądz nie jest trudno więc to gadanie że ludzi nie stać to śmiech na sali. Jakby było wszystko takie biedne to nie byłoby tyle nowych mieszkań apartamentów nie mówiąc już o samochodach gdzie teraz po kilka w domu praktycznie u każdego czy innych maszynach

Opublikowano
1 godzinę temu, krzysiek277 napisał(a):

Sokołów podwyżka 1.05zł, tak wiem w południe zmienią, ale skoro rano jest większa cena a później jak inne zakłady opierd*lają cene to zmieniają, to chyba tylko i wyłącznie świadczy to o tym że można dać za byka więcej...

Korekta , prawdziwa cena w piątek na sokołow to była 25.5 za O , a nie 26.2 

• Like 1
Opublikowano
51 minut temu, jarecki napisał(a):

pojechało 3 jałówki i 2 byki  O klasa po 26,2 netto na tykocin , srednia waga 662 kg , powninno być min 52 % wybicia . 

Tak tylko przyjmujesz że klasa o a reszta się okaże .

Opublikowano

image000005.jpg.eee56c90e0ebb7c742ef4f73d6f5f1ba.jpgimage000000(15).jpg.cb83d75bfee08aaec62968fd0d00a2e9.jpgimage000000(14).jpg.03f02e4fcf258889e86f91da5ce798f0.jpg

Czy wedlug was bedzie to brown swiss? Kolczyk LV, jedynie co pasuje to cena. Na zywo nie widzialem. Sprzedawca upiera sie, ze mieszanka CH, co wysmialem, bo wczoraj nikt sie nie urodzil.

Opublikowano
6 minut temu, robkos napisał(a):

Tak tylko przyjmujesz że klasa o a reszta się okaże .

głównie ma być wybicie około 52 % srednio i tu można zarobic lub stracić bo na klasach to tylko po 40 gr więc okolo 120-130 zł na sztuce a to tylko 4 kg WBC

Opublikowano
5 minut temu, maczopestka napisał(a):

No jak ci ktoś zaproponuje więcej niż 13zł brutto to ewidentnie ma zamiar kreatywnie ważyć

To niedługo cielak od byka droższy będzie 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, micgal39533 napisał(a):

Jak to mówił Andrzej Lepper łyżeczką trzeba kraść a nie chochlą. Jak się komuś robić nie chce to jest biedny ale dziś zrobić pieniądz nie jest trudno więc to gadanie że ludzi nie stać to śmiech na sali. Jakby było wszystko takie biedne to nie byłoby tyle nowych mieszkań apartamentów nie mówiąc już o samochodach gdzie teraz po kilka w domu praktycznie u każdego czy innych maszynach

Byłem w banku i akurat była kierownik oddziału w mbanku i mówię że oprocentowanie lokat mają nędzne a ona że mają tyle kredytów u ludzi że nie muszą płacić lokat w tym momencie wchodzi para dwudziestolatków po kredyt hipoteczny. To jest ten dobrobyt i znajomość ekonomii, ludzie nawet nie wiedzą dobrze co podpisują...

44 minuty temu, Cybulek17 napisał(a):

Narazie wychodzi 13 - 13.5 netto za hfa 

Nie ma litości w tych obniżkach 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, micgal39533 napisał(a):

Byłem w banku i akurat była kierownik oddziału w mbanku i mówię że oprocentowanie lokat mają nędzne a ona że mają tyle kredytów u ludzi że nie muszą płacić lokat w tym momencie wchodzi para dwudziestolatków po kredyt hipoteczny. To jest ten dobrobyt i znajomość ekonomii, ludzie nawet nie wiedzą dobrze co podpisują...

44 minuty temu, Cybulek17 napisał(a):

Narazie wychodzi 13 - 13.5 netto za hfa 

Nie ma litości w tych obniżkach 

Skoro biorą kredyt to znaczy że ich stać na spłatę. Na logikę lepiej wziąść kredyt i wybudować mieszkanie czy kupić niż wynajmować i opłacać komuś czynsz i inne dodatki

• Like 1
Opublikowano
48 minut temu, MRRolnik napisał(a):

To niedługo cielak od byka droższy będzie 

Obstawiam mijankę w przyszłym miesiącu🤣, a tak na serio to nie wiadomo jak się rynek zachowa, pogoda też ma duże znaczenie bo u mnie na przykład to ostatni opad który warto odnotować to był 30.12.2025, na ten moment to już w zasadzie możemy planować wakacje w żniwa