Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Trzeba mieć swoje stado i swoje cielaki, swoją słomę wtedy możecie je oddawać nawet za darmo. Ja kupowałem ale gdybym miał sprzedać to nie ma to sensu ekonomicznego za grosze...

Opublikowano
1 godzinę temu, karol091193 napisał(a):

Tak samo jak z słomą... niby zapotrzebowanie spadło bo ludzie zaczęli przerabiać na ruszt  i plony słomy wzrosły w porównaniu z latem suchym a za słomę żądają jak za złoto 

To klientela napędza cenę, gdzie spadło to spadło. Jak zboże jeszcze zielone, a tu już przychodzą zabukować z pokosa to chyba jest ssanie. 

Opublikowano

Każdy towar jest wart tyle ile ktoś jest w stanie za niego zapłacić, kupujący napędzają cenę.kubeł zimnej wody potrzebny od czasu do czasu aby ustabilizować rynek

W dniu 22.04.2026 o 18:41, Karl123 napisał(a):

Na ten moment myślę że ceny uczciwe za jał 660kg o/r dostałem 16 ,byki 760kg,17 brutto wszystko niby na max za współprace

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, maczopestka napisał(a):

Mnie obchodzi! Jak zważe u siebie byka, dla przykładu 22 miesiące, hf ale w dobrej kondycji, 750 kg i na rozliczeniu widzę że na haku było z niego 375kg mięsa to mnie jakoś dziwnie zaczyna odbyt piec i zaczynam się zastanawiać czy czasami mnie ktoś nie wydymał

jak nie jestes przy ubiciu a nie ma takiej mozliwosci to podejrzenie zawsze jest ze opierdolili   ....ja sprzedaje zawsze na zywo waga moja  i mnie nie obchodzi wbc 

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, jarecki napisał(a):

Najważniejsze to mieć swoją ziemię i wtedy można hodować 

Jakbym miał z 50 ha na własność to na ekologie i masz co roku 100 tyś doplaty jak sie nie myle plus bydło które na ekologi myśle nie problem utrzymać i można żyć 😜 takie moje zdanie a czemu na ekologie? Przy aktualnych warunkach pogodowych nie robisz kosztów i masz spokojniejsza głowe i życie od stresu ale że na własność mam 3 ha a reszta dzierżawy 40 ha z czego niecałe 30 z dopłatami no to trzeba sie męczyć uprawą intensywną 😜😭🤣

Opublikowano (edytowane)

Ktoś mi wytłumaczy jak oni liczą te dobrostany? Taki przykład sztuka od urodzenia u mnie od początku marca 2024, sprzedana początek marca 2026 nie zaliczona bo nie przebywała 120 dni. O co tu chodzi? 

Edytowane przez Daro20
Opublikowano
42 minuty temu, Daro20 napisał(a):

Ktoś mi wytłumaczy jak oni liczą te dobrostany? Taki przykład sztuka od urodzenia u mnie od początku marca 2024, sprzedana początek marca 2026 nie zaliczona bo nie przebywała 120 dni. O co tu chodzi? 

Tego nie wie nikt. 

Z kim byś nie rozmawiał to opierdzielili każdego koncertowo

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, pedro2 napisał(a):

Tego nie wie nikt. 

Z kim byś nie rozmawiał to opierdzielili każdego koncertowo

Co do czego to groszowe sumy wypłacają wcale się nie chce gadać.

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, Daro20 napisał(a):

U mnie praktycznie połowa sztuk nie weszła albo z małym współczynnikiem na przykład 0,3 🤣

Opublikowano (edytowane)

Połowa to jeszcze dobrze, u mnie na łącznie 30 sztuk 7 "punktów", najlepiej krowy liczą bo na 3 krowy ponad 2 punkty

Edytowane przez raven18
Opublikowano (edytowane)
W dniu 12.05.2026 o 15:53, jarecki napisał(a):

WAGA ŁACZNA BRUTTO na gaspodarstwie 3340 kg          waga WBC 1782 KG           WYBICIE 53 %   i tak się to liczy bydło pojechało o 7.00 dostało O 6,00 SIANO DO JEDZENIA             ABP Tykocin odbierał 

To u mnie było na Tykocinie Łączna waga BRUTTO 3105 kg, wbc 1554 kg. 4 byki. Czyli 50% wybicia. Klasa 2 O=, 2 R=. Gdzie ja bym dał tylko jednemu O. Pojechały około 10 godz. Jeść dostały jak zawsze

Edytowane przez Lukasz93
Opublikowano (edytowane)

A czy znacie legendę o biednym Michałku co zdechł z głodu jak dostał dopłaty dobrostanowe?

-Nie

-Koniec!

-smutne...

-e tam! Biedny był od urodzenia!

Edytowane przez maczopestka
Literówka
Opublikowano
21 godzin temu, jarecki napisał(a):

25,4 *53-54% 13,5 zł          53-54 % to wybicie byczków O klasowych 

Jeśli liczysz takie wybicie dla wagi brutto to i cena żywa za wszystkie kg 😏

Opublikowano

Ja miałem oferte za jaówki 14 zł brutto a byk 14,5 brutto obszlag u mnie 6%  a z faktury po uwzglednieniu tego obszlagu wyszło 15,9 brutto na żywą z tym żę ważył bym na swojej wadze + waga kupujacego co zawsze skutkuje rozbieżnośćią około 10 kg  na mojej wadze zawsze wicej              w poniedziałek odbór - sroda przelew na konto - dziss rano faktóra piorytet przyszła 

• Like 1
Opublikowano
13 minut temu, jarecki napisał(a):

Ja miałem oferte za jaówki 14 zł brutto a byk 14,5 brutto obszlag u mnie 6%  a z faktury po uwzglednieniu tego obszlagu wyszło 15,9 brutto na żywą z tym żę ważył bym na swojej wadze + waga kupujacego co zawsze skutkuje rozbieżnośćią około 10 kg  na mojej wadze zawsze wicej              w poniedziałek odbór - sroda przelew na konto - dziss rano faktóra piorytet przyszła 

No widzę że fajnie wyszło. Ja po ostatnim razie mialem stracha że jak znowu wyjdzie średnio 50% za Rki (z wagi brutto) to mi te byki na żywo po 15.5 brutto nie wyjdą. A pojechały po 16 do handlarza. Nie uwzględniając harpagana co po 14.5

Opublikowano
12 godzin temu, Daro20 napisał(a):

Ja myślałem że te 120 dni to od składania wniosku do sprzedania w danym roku ,ale też nie bo składałem wniosek 05.05  sprzedałem w październiku ,a były  u mnie po 109 ,110 ,117 dni itd. dni 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Lukasz93 napisał(a):

No widzę że fajnie wyszło. Ja po ostatnim razie mialem stracha że jak znowu wyjdzie średnio 50% za Rki (z wagi brutto) to mi te byki na żywo po 15.5 brutto nie wyjdą. A pojechały po 16 do handlarza. Nie uwzględniając harpagana co po 14.5

dajesz białko im do żerka ? Po białku podobno lepiej się wybijają 

Edytowane przez jarecki