Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, jarecki napisał(a):

Brazylia to tylko jeden z członków Mercosur .

Niby tak z tym że spójrz ile w  Brazylia jest ludzi a ile w reszcie krajów  mercosur,Brazylia ma prawie 220mln ludzi.

Opublikowano (edytowane)

tylko żę jak sie idzie do knajpy to w menu jest wolowina z argentyny , boliwi  z Nambi kilka razy widziałem ale to w jednym lokalu od kilku lat mają , natomiast w Polsce nigdy sie nie spotkałem z Oznaczeniem np .       Polski Angus , Polski hereword 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
37 minut temu, malaczarna napisał(a):

Nadzieja matka głupich. Brazylia do 3 września nawozi do UE że będziemy ładnych parę lat te gnaty obgryzać 

Zatem sprzedawajcie wszystko powyżej 400kg bo hf będzie na wbc po 15zł !!!! 

To się dzisiaj lepiej sprzedaje 🙂

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano
7 minut temu, Cybulek17 napisał(a):

Prawda prawda... wszystko co ma 500kg żywej wagi sprzedawać bo do 3 tygodni cena ma spaść 18/19 netto jak nie mniej. A tu już macie +/-250 mięsa wiec praktycznie towar handlowy 🤣

Opublikowano
2 godziny temu, Daro20 napisał(a):

U mnie też bardzo słabo wyszło z dobrostanem. Na 58 szt. młodzieży załapało się 16 dając 8 djp. Większość sztuk brakowało 1-4dni do wymaganych 120dni.

Ja już dwa lata temu to tutaj  mówiłem że wszystko można  zrozumieć ale jednego nie dlaczego np tak jak ty masz 8 djp i w bykach płacą około 200 zł za 1 djp a w krowie 800 za djp kto to ustalał i jaki mądry? To tak jakby złotówka w jednych rękach była mniej warta a w innych więcej.

Pewnie dlatego że krowa ma wymagane 4.5m2 to 50% więcej to jest dodatkowe 2.25m2 a u byka gdzie wymagane minimum to 2.5m2 będzie to 1.25. Chociaż faktycznie mogła by być to dwukrotność płatności do byków, wydawałoby się bardziej sprawiedliwie.

Opublikowano
Godzinę temu, malaczarna napisał(a):

Nadzieja matka głupich. Brazylia do 3 września nawozi do UE że będziemy ładnych parę lat te gnaty obgryzać 

👏👏👏 Też tak myślę. Nawiozą gówna, a dodatkowo jak większość zjemy to okaże się, że salmonella i hormony

Opublikowano
46 minut temu, Cybulek17 napisał(a):

Idę się uśmiechnąć do sąsiada czy mi siana sprzeda. Przeinwestuje te szkielety dobrze że owies tani

Opublikowano
37 minut temu, karol091193 napisał(a):

Prawda prawda... wszystko co ma 500kg żywej wagi sprzedawać bo do 3 tygodni cena ma spaść 18/19 netto jak nie mniej. A tu już macie +/-250 mięsa wiec praktycznie towar handlowy 🤣

Poważnie mówisz o tych 18/19 czy śmiejesz sie z tych w gorącej wodzie kompanych ?

Opublikowano
1 minutę temu, krzysiek277 napisał(a):

Poważnie mówisz o tych 18/19 czy śmiejesz sie z tych w gorącej wodzie kompanych ?

Nie widzisz jaka tendencja? Co tydzień 1zł albo wiecje... o czym tu mówić...  macie możliwość to sprzedawajcie... ja w tej chwili to mam do końca września moze 10 na sprzedaż więc całe nic... dopiero listopad/grudzień będę zaczynał w miarę regularnie sprzedawać regularne ilości i liczę na to ze akurat październik i listopad bedzie te regularne 23/24 netto. Teraz kto moze niech się pozbywa jak nie chcesz wiecej stracić 

Opublikowano
3 godziny temu, Cybulek17 napisał(a):

Żeby czasem Twoje słowa nie stały się prorocze.

Opublikowano
6 godzin temu, maczopestka napisał(a):

Robi się całkiem ciekawie, całe szczęście żona na etacie, to będzie można wj***ć jej pensje w gospo i jakoś wyjść na 0, mój kraj, taki piękny 🥲 

Sam idź do pracy i nie narzekaj. Chyba że dużo ogonów masz 

Opublikowano (edytowane)

Bierzta kredyty, zaraz będzieta dopłacać żeby zabrali. 

Nie sprzedawać i tyle, wstrzymać się na dwa msc i każdemu na zdrowie wyjdzie.

Rozmawiałem dzisiaj na obychodach z handlarzem z wioski, szczury 400-500kg ludzie wypychają na potęgę 

Edytowane przez pedro2
  • Like 1
Opublikowano

Dzwoniłem niedawno do swojego stałego odbiorcy bydła bo mam krowę na sprzedanie +-700 kg to mówi że 10 zł brutto na jutro ewentualnie poniedziałek . 

Ostatnie dwa tygodnie woził tylko byki bo ludzie oszaleli a wcześniej krowy od wirówek ludzie się pozbywali. Z tego co mówił nie należy spodziewać się w najbliższym czasie podwyżek niby ubojnie drogo na kupowały byków i niema teraz komu tak drogo sprzedać mięsa albo nikt nie chce drogo zapłacić 

Opublikowano
18 minut temu, pedro2 napisał(a):

Bierzta kredyty, zaraz będzieta dopłacać żeby zabrali. 

Nie sprzedawać i tyle, wstrzymać się na dwa msc i każdemu na zdrowie wyjdzie.

Rozmawiałem dzisiaj na obychodach z handlarzem z wioski, szczury 400-500kg ludzie wypychają na potęgę 

Bardzo dobrze, ze sprzedaja i tak juz na ten moment za daleko to poszlo, zeby odrazu odbilo, a tak przynajmniej bedzie mialo z czego odbic, bo pustka bedzie ogromna. Z reszta juz tak bylo...

• Like 1
Opublikowano

Jeśli ktoś myśli że cena wzrośnie bo On i kilku innych nie sprzeda 100-200 byków to się grubo myli gdyż na rynku te 100 byków znaczy tyle co nic.

Część swoich na szczęście sprzedałem 3 tygodnie temu, znajomy handlarz dzwonił to sprzedawać albo teraz albo trzymać do jesieni, mam nadzieję że wiele się nie pomylił 🙃

Opublikowano
45 minut temu, pedro2 napisał(a):

Taki co sprzedaje teraz takie po 400 500kg to jest pseudo-hodowca, oby tacy jak najszybciej wylecieli z rynku bo tylko ten rynek psują 

• Like 2
Opublikowano
19 minut temu, raven18 napisał(a):

Jeśli ktoś myśli że cena wzrośnie bo On i kilku innych nie sprzeda 100-200 byków to się grubo myli gdyż na rynku te 100 byków znaczy tyle co nic.

Część swoich na szczęście sprzedałem 3 tygodnie temu, znajomy handlarz dzwonił to sprzedawać albo teraz albo trzymać do jesieni, mam nadzieję że wiele się nie pomylił 🙃

Prorok chyba😜

• Like 1