Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tego sprzętu nikt nie szanuje bo to niczyje. Pracownik zgłasza, że coś dziwnie pracuje, coś trzeba wymienić, a kierownik każe jechać do końca póki działa. 

Opublikowano

U nas w gminie mają chyba wszystko, jeszcze z 10 lat temu była bida ale teraz żyją jak społeczeństwo pokupowali wszystkie sprzęty nawet jak są mało używane, zresztą żeby zrozumieć naszą gminę trzeba zobaczyć jaką mamy bazę OSP jest większa od zawodowych strażaków w mieście powiatowym😂

Opublikowano

Byly przez ostatnie lata nabory na sprzęt dla OSP ( teraz też ale już nie tyle i takie kwoty) to fakt OSP mają nowsze sprzęty niż PSP. Dla małych gmin utrzymanie własnego zakładu komunalnego to mało rentowne. Fundusze sołeckie czy programy typu mazowsze dla solectw to większość idzie na place zabaw montaż kilku oprawa czy ławeczki i trochę trawki 

A normalni ludzie chcą asfaltów lepszych dróg kanalizacji. A tu już jest gorzej z pozyskaniem środków. Dobra czas iść spać bo rano obrządek i do roboty

• Like 1
Opublikowano

W mojej gminie myślę dobrze jest to rozwiązane. Gminna spółka wodna zajmuje się też komunalką w gminie odśnieżanie posypywanie dróg koszenie poboczy obcinanie mechaniczne krzaków przy drogach zamiatanie po zimie w razie niedostępności wody pitnej mają beczkowóz spożywczy w celu zapewnienia dostaw wody. Można też wziąć usługę na pracę które wykonują na osobę prywatną.

• Like 2
Opublikowano

Wszystko zależy od ludzi czy im się właśnie chce i to idzie od góry jak wójt tupnie nogą to i ludzie bardziej się starają co nie zmienia faktu ze to robota państwa czyli godzina jak nie dwie na tankowanie i smarowanie , jedzie później bez pośpiechu popracuje godzinę i przerwa na obiad później jeszcze z dwie,trzy godziny i trzeba wracać bo zanim dojedzie to 14 będzie i tak leci kabarecik nie to co u prywaciarza znajomy pracuje na żwirowni to jak masz możliwość to najlepiej byś 24godziny na dobę kopał, 8 godzin na ciężarówce kończy się czas i na koparkę zmiana. Płacą dość dobrze to puki człowiek młody to można poszaleć prawie tak jak w naszych kołchozach:)

Opublikowano
11 minut temu, kris148a napisał(a):

Wchodzę na ceny bydła, czytam, wychodzę i patrze a tam temat jak na targowisku. Temat nie na temat.

Chłopy nie mają co robić. Owies dawno posiany, kukurydza też, trawa na łąkach słaba i nie koszą...to siedzą przed telefonami i pier**lą o głupotach. Szkoda tylko że robią w każdym temacie burdel. Sio do pogody i tam trajlotac jak stare baby na jarmarku. 

Cena gdzieś ktoś mówił że zaczyna rosnąć???

• Like 4
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Matmen napisał(a):

Wszystko zależy od ludzi czy im się właśnie chce i to idzie od góry jak wójt tupnie nogą to i ludzie bardziej się starają co nie zmienia faktu ze to robota państwa czyli godzina jak nie dwie na tankowanie i smarowanie , jedzie później bez pośpiechu popracuje godzinę i przerwa na obiad później jeszcze z dwie,trzy godziny i trzeba wracać bo zanim dojedzie to 14 będzie i tak leci kabarecik nie to co u prywaciarza znajomy pracuje na żwirowni to jak masz możliwość to najlepiej byś 24godziny na dobę kopał, 8 godzin na ciężarówce kończy się czas i na koparkę zmiana. Płacą dość dobrze to puki człowiek młody to można poszaleć prawie tak jak w naszych kołchozach:)

Nasza komunalna wszystkie swoje mierne siły rzuciła od kilku lat na wywóz szamba. Kupili pumę 150 i beczkę 10 tys.

Nienormowany czas pracy, chłopaczek był wczoraj u mnie o 20stej po szambo. Od 6 do 21 jeździ po gminie. Panie z biura całymi dniami dzwonią po ludziach, że już 3msc minęło i trzeba wywieźć. 

Kilka miesięcy traktorzysta popracuje i ucieka bo to trochę przegięcie po 15h dzień w dzień. 

Za to w biurowcu każdy pokój obsadzony, na samym wejściu w sekretariacie dwie panienki, dwóch kierowników bo młodego znajomego trzeba było zatrudnić, a staremu do emerytury kilka lat brakuje 🙈 od napraw wodociągu i kanalizacji jeden człowiek...

I jak ma taki podmiot dobrze funkcjonować...

W tym roku wzięli małą kopareczke na dofinansowanie i beczkę do wody pitnej. Tylko nie ma kto ma tym pracować. Tak samo jak na radzieckiej zdezelowanej równiarce. Też wynajmują 

Edytowane przez pedro2
Opublikowano

A propo co tam w gminach mowia o cenach bydła na nastepny tydzień :😂 jakie zmiany na lepsze ?

11 minut temu, pedro2 napisał(a):

Nasza komunalna wszystkie swoje mierne siły rzuciła od kilku lat na wywóz szamba. Kupili pumę 150 i beczkę 10 tys.

Nienormowany czas pracy, chłopaczek był wczoraj u mnie o 20stej po szambo. Od 6 do 21 jeździ po gminie. Panie z biura całymi dniami dzwonią po ludziach, że już 3msc minęło i trzeba wywieźć. 

Kilka miesięcy traktorzysta popracuje i ucieka bo to trochę przegięcie po 15h dzień w dzień. 

Za to w biurowcu każdy pokój obsadzony, na samym wejściu w sekretariacie dwie panienki, dwóch kierowników bo młodego znajomego trzeba było zatrudnić, a staremu do emerytury kilka lat brakuje 🙈 od napraw wodociągu i kanalizacji jeden człowiek...

W tym roku wzięli małą kopareczke na dofinansowanie i beczkę do wody pitnej. Tylko nie ma kto ma tym pracować. Tak samo jak na radzieckiej zdezelowanej równiarce. Też wynajmują 

Nie zebym to popieral ale siedzą za biurkami i mają święty spokój nie przejmują się pogodą cenami nawozów paliwa cielaków posiedzą 8 godzinie i do domu 

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, szymon09875 napisał(a):

Jaka cena za jałówkę angus 

Na moje oko R waga około 600-650 kg 27 miesięcy. 

Porzuciła i będziemy się prawdopodobnie rozstawać 

to już cena jak za krowę 😂

Opublikowano
26 minut temu, MRRolnik napisał(a):

A propo co tam w gminach mowia o cenach bydła na nastepny tydzień :😂 jakie zmiany na lepsze ?

Nie zebym to popieral ale siedzą za biurkami i mają święty spokój nie przejmują się pogodą cenami nawozów paliwa cielaków posiedzą 8 godzinie i do domu 

Pochlastał bym się gdybym musiał tak siedzieć codziennie.

Opublikowano
Godzinę temu, pedro2 napisał(a):

ale na uj ciągnik do szamba żadnej ekonomi w tym nie ma w porównaniu z autem 

Opublikowano

Taki sens, że ciągnik czy śnieg czy błoto idzie, a ciężarówka stała. W zimę do pługa można zapiąć. 

Druga sprawa znajdź kierowcę z kategorią C, który będzie miał ochotę jako bonus chodzić upaćkany w szambie. 

Opłaty też dużo większe. U nas wszystkie gminy dookoła przechodzą na ciągniki  https://www.grabowo.pl/asp/zakup-i-dostawa-ciagnika-wraz-z-wozem-asenizacyjnym-,24,artykul,1,1467

Jeszcze nie wiem jak z tacho w ciężarówce w takiej pracy.

Opublikowano

No i pojechały byczki  cena  25.40 umawiane tydzień temu a wczoraj się pytałem 23.40 kuźwa co się dzieje kierowca mówił że nie chcą i zbytnio brać przez to i tak cenę obniżają masakra.

Opublikowano
3 minuty temu, robkos napisał(a):

No i pojechały byczki  cena  25.40 umawiane tydzień temu a wczoraj się pytałem 23.40 kuźwa co się dzieje kierowca mówił że nie chcą i zbytnio brać przez to i tak cenę obniżają masakra.

To na żywo wagę po ile wychodzi ?

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, MRRolnik napisał(a):

To na żywo wagę po ile wychodzi ?

25,4 *53-54% 13,5 zł          53-54 % to wybicie byczków O klasowych 

Edytowane przez jarecki