Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 minut temu, jarecki napisał(a):

w europie zachodnie powraca trend na mieszkanie w bloku jest sporo plusów a najlepiej mieszkanie w bloku i domek letniskowy

I nas żeby coś zbudować to lekko bańka,później remonty cuda pewnie jakieś fajne podatki wymyśla to się im tam nie dziwie. Tylko jednak spokój to zaczyna się robić luksus i nie wszystkich na to stać a miasto że spokojem wiele wspólnego nie ma

18 minut temu, Michał18 napisał(a):

W rolnictwie ceny cały czas te same od lat . Jedynie bydło chwilowo była górka. A za fuchy każdy ceni

Te fuchy to są bo wszędzie same apartamenty po 500-700 tysięcy. Na tej bańce gdzie każdy singiel siedzi w klatce obok jedzie cały kraj tylko czy to w końcu nie walnie...

Opublikowano
20 minut temu, wojak1986 napisał(a):

I nas żeby coś zbudować to lekko bańka,

po 700 tys można juz kupić dom w stanie deweloperskim niedaleko miast a po drugie to usługi lekko w dół 

Opublikowano

Bo i jest jeszcze i tak na czym zarobić 😉

Ludzie teraz leniwe i nie rozgarnięte, a niby wszystko jest w internecie. 

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, galan99 napisał(a):

Co się stało że Brazylia blokuje wszystkie produkty - Mleczne i mięsne z Polski ?. 

Bo są cwani, nie dadzą się dymać tak jak nasi rządziciele

1 godzinę temu, jarecki napisał(a):

WAGA ŁACZNA BRUTTO na gaspodarstwie 3340 kg          waga WBC 1782 KG           WYBICIE 53 %   i tak się to liczy bydło pojechało o 7.00 dostało O 6,00 SIANO DO JEDZENIA             ABP Tykocin odbierał 

To słabo. 

Kurła to chyba faktycznie mnie tu czytają i za reklamę dokładają wybicia 10% 🙆

3 minuty temu, HF86 napisał(a):

Bo i jest jeszcze i tak na czym zarobić 😉

Ludzie teraz leniwe i nie rozgarnięte, a niby wszystko jest w internecie. 

Żebyś wiedział, za głupie odśnieżanie podwórka płacą chore pieniądze. A przycinanie drzewek i krzewów to już odlot. Ale mój ulubiony konik to rekultywacja terenu po budowie, zakładanie trawnika.

Za wywóz piachu, gruzu dwie przyczepy dają tyle co za byka zysku z dwóch lat. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Pedro a ja myslę że w miarę ok klasa srednia O nie wybije się na 55 % , różnica w samej klasie O wybicie to ze 3% od O- do O+                 NO i liczone z wagi brutto na goospodarstwie nie to co niektórzy odejmują obszlag ,                 jak będe sprzedwał kolene to zrobie im fotkę

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

No ja tak właśnie liczę, z wagi brutto u mnie. 

Godzinę temu, Cybulek17 napisał(a):

Wszędzie się ludzie cenią za robotę, tylko w rolnictwie trzeba koszty przerzucać na producenta , Wszędzie indziej na konsumenta 

Zlecenia państwowe to całkiem jest kabaret 

Żebyś wiedział. Dlatego ja po macoszemu traktuję gospodarke, inwestycje, rozwój. W porównaniu do innych gałęzi to jest w dużej mierze praca przede wszystkim z sentymentu.

Wolę kupić jakąś kopareczke na usługi niż traktor do gospodarstwa.

Opublikowano
6 minut temu, komizmo napisał(a):

Jest tu jeden taki co na giełdzie miliony zrobił ale teraz już się nie odzywa. Z plebsem nie gada

Zarobił ale - milion 

Opublikowano
Godzinę temu, krzysiek277 napisał(a):

Jak tak czytam na tym af jakie to co niektórzy mają pomysły na biznes to się zastanawiam czemu jeszcze tego nie robicie 

Jak to nie? Od 5 lat działalność gospodarcza na legalu wszystko z fakturką i się interes kręci.

Na gminach nawet usługi robię utrzymanie terenów zielonych i odśnieżanie. Szkoły, parkingi.

• Haha 1
Opublikowano

Fakt dostać się do samorządu z robota typu pielęgnacja zieleni przycinanie drzewek, wycinki przy drogach drobne rozbiórki czy prace porządkowe nie za duże takie żeby się drogowcom nie opłacało. Dają dobry zarobek

A wiem bo pracuję w samorządzie

Opublikowano

Skoro jesteś w temacie to powiedz czy to jest legalne, że dwie gminy, w tym ta w której mieszkam nie ogłaszają przetargów na zagospodarowanie czy odśnieżanie placów, a podpisują umowe z jedną, dwiema wybranymi firmami od lat tymi samymi? 

Zacząłem trochę się "pytać" u wyższych władz czy ma to tak wyglądać, to dopiero na odczepnego jakieś zlecenia pojedyncze dają. 

Roboty by było w opór na drogach bo mam propozycje na podwykonawstwo, ale nie chcę się pchać w to bagno.

• Haha 1
Opublikowano

Jest coś takiego jak kwota bez przetargowa na zlecenia kiedyś to było 30 tys euro czyli jakieś 130 tys. Netto teraz próg jest wyższy bo 170 tys netto. I teraz np jell firma do dostała zadanie np zagospodarowanie placu ( podsypanie ziemi, sianie trawki jakiś chodniczek dwie laseczki a na jesieni ta sama firma dostała np. odśnieżenie wokół szkoly czy Goku to można wyciągnąć łącznie 340 tys netto 

Osobiście zawsze rozpytuje o cenę do lokalnych wykonawców. Musisz się zareklamować to damy zarobić. 

Roboty drogowe typu równanie + wbudowanie kruszywa. Łatanie asfaltów to idzie w przetarg ale np już wymiana przepustu  czy odmulenie rowu to już nie a ktoś to musi zrobic

Podobnie odśnieżanie. Zawsze jest z posypywaniem ale już zamiatanie nie koniecznie. A rozbieżność jest ogromna od 600 za kilometr drogi obustronnego zamiatania do 1800 zł.

Ogólnie nie wolno dzielić zamówienia przypuśćmy koszenie poboczy  np za 300 tys na  dwa zamówienia po 150 żeby uniknąć przetargu ( wtedy startuje każdy kto ma referencje). Niestety są i tacy co tak robią. 

To pedro2 jakie masz referencje. Jaki wachlarz usług świadczysz. 

Lepiej pracować dla wojta przy chodniku i niz chodzić przy byki. 

• Like 1
Opublikowano

Widzisz, u nas lokalni wykonawcy się dobijają do gminy, a ci mają wywalone.

Swoich trzeba napaść bez względu na lepsze stawki konkurencji.  

Jak pali im się d*pa i coś trzeba na wczoraj to dzwonią i z umową przy wejściu czekają 

• Haha 1
Opublikowano

U was gminy koparko-ładowarki czy ciągnika nie mają że przepustu czy innej prostej akcji nie są w stanie zrobić? Wiadomo że wszyscy chcą zarobić ale jak tak wydają pieniądze to o czym my mówimy 

• Like 2
Opublikowano

U nas kupili, parę motogodzin zrobiła i się rozyepała, kilka razy naprawiali i sprzedali. 

Lepiej i taniej wziąć usługę niż maszynę utrzymać i pracowników. 

Opublikowano

Nie każdy samorząd posiada zakład gospodarki komunalnej poza tym ciężko tam o rentowność i często są niedoinwestowane. A za byki lm handlarz krzyknal 17 brutto

• Like 1