Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak byk chwilowo spadl ponizej krowy

Co znaczy ze w przyszlym tygodniu pociagnie krowe w dol.

Krowie rozbiory zaladowaly sie bykiem bo wydajnosciowo lepiej wychodzi a obecnie na elementach nie liczy sie nic poza cena.

Wg mojej wiedzy

Abp artus i lukow sa juz na 24 zlote dla nowych zgloszen.

Opublikowano
12 minut temu, Karol8885 napisał(a):

Tak byk chwilowo spadl ponizej krowy

Co znaczy ze w przyszlym tygodniu pociagnie krowe w dol.

Krowie rozbiory zaladowaly sie bykiem bo wydajnosciowo lepiej wychodzi a obecnie na elementach nie liczy sie nic poza cena.

Wg mojej wiedzy

Abp artus i lukow sa juz na 24 zlote dla nowych zgloszen.

jaka jest różnica wybicia miedzy jalówka O+ a byk O+ - ILE % ?

Opublikowano
44 minuty temu, jarecki napisał(a):

25,4 *53-54% 13,5 zł          53-54 % to wybicie byczków O klasowych 

Ostatni rok to o klasa biła się u mnie na 51%, liczone z mojej wagi brutto, ostatnio pisałem, że u sąsiada jałówki 600+, ładne, dobra Rka, pobiły się na 51%, więc skąd te 54%? Moje jechały do łuniewskich, pochwalisz się gdzie sie hf bije na 54%? Chyba że liczysz z wagi netto to już inny temat 

Opublikowano
16 minut temu, dachu221 napisał(a):

W USA braki spowodują odbicie cen na rynku europejskim czekac

W USA byki droższe niż w europie

Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, maczopestka napisał(a):

Ostatni rok to o klasa biła się u mnie na 51%, liczone z mojej wagi brutto, ostatnio pisałem, że u sąsiada jałówki 600+, ładne, dobra Rka, pobiły się na 51%, więc skąd te 54%? Moje jechały do łuniewskich, pochwalisz się gdzie sie hf bije na 54%? Chyba że liczysz z wagi netto to już inny temat 

Wczoraj pisałem że O klasa jest spora różnica w byku między O- a O+, dodatkowo też żywienie wpływa na ciężkość mięśnia , grubość kości , miej więcej tak jak w zbożu jedna waży 750 kg w metrze sześciennym a druga 650  ,    wczoraj wybicie z O klasowych jałówek i byka 53 %, narazie to podgląd Z arimr ale w ABP Tykocin piszą wagę WBC tak jak na fakturze potem przychodzi 

Nawet godzina odbioru między rano a popołudniu to ze 2-3% różnica w wybiciu na +.      Kiedyś robiłem doświadczenie odważyłem krowę kilka dni rano i po południu to średnia na rano było 23 kg lżejsza niż okolo 15.00

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, malaczarna napisał(a):

@Karol8885 tak drastyczne obniżki przez Mercosur?

Zaraz sie odpalą tutaj z personalnymi wycieczkami ale mowilem juz dawno,ze realna sytuacja jest zła.

Mercosur odpalił moim zdaniem to co wisiało długo. Brak realnej sprzedaży i zapotrzebowania. Byl tylko pierwsza kostka domino. Wysokie stany magazynów , zrobiły brak cashflow i to musiało walnac. Czy dobrze czy zle to nie oceniam. Poprostu mysle, ze wolowina nie moze byc 7-8 razy drozsza niz wieprzowina bo sie poprostu przestnie sprzeddawac. 
Kurczak idzie jak woda , ale wiadomo, ze jest najtanszy , najkrotszy cykl hodowlany 
Wieprzowina byla w dolku , wzrosla przd wielkanoca i teraz znowu zjazd w dol. 

Jesli ja jako mały gracz mam magazynu ponad 100 ton zamrozonego ktorego nie mam poprostu gdzie sprzedac mimo ze oferuje go ponizej koszów zakupu , to duzi maja ten sam problem razy X

Wołowina ciezki temat. zobaczymy co wyjdzie. 

Wybicie.  TO jest tak płynna sprawa niestety, ze określenie w punkt jest niemożliwe , a widełki powodują ,ze niemożliwa jest realna kontrola czegoś takiego .
O możesz mieć na 50% ale możesz tez mieć na 55% 
Rke mozesz miec 54% ale tez i 60% a U 59 - 67 nawet.  Byk / Jałowka nie powinna miec tu znaczenia.  Chociaz teoreycznie byki ciut lepiej sie klasuja dlatego, ze maja wieksze karki i łopatki wiec poprostu lepiej wygladaja przed klasyfikacja. 
Wiecie ,ze WBC mozna liczyc np z przepona (bo niektore zostawiaja zaklady na cwierci a niektore usuwaja na uboju ) ogonem - to samo , obrobka krawata juz na lini ubojowej ( lepiej dla mikrobiologii , gorzej dla wybicia) i jescze pare rzeczy które moga dac +/- 2-3%

Powiem wam jednak ,ze szybkość tego spadku od 1.05 to zaskoczyła nawet mnie. redukcja prawie 2 PLN to jednak jest dużo. Niestety ale nastąpiła ona w całej EU , a tak będąc bardziej precyzyjnym to  przody tak staniały. 

Niestety myślę, ze w najblizszych 2ch miesiacach mozemy zobaczyc nawet 22 PLN. Musza zejsc magazyny - a chyba nie ma obecnie chetnego dyrektora handlowego ktory na klate przyjmie sprzedaz np. trymingow mrozonych w grudniu, przy cenie 7 euro za byka

Edytowane przez Karol8885
  • Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano

Magazyny mięsa może i pełne ale za to obory puste. Z kim był się nie gadało to sprzedaje

Pamiętam jak byki O klasowe były po 7zl na żywą, a świnie po 4 zł i już wtedy było gadanie że wołowina robi się za droga i klient za nią nie zapłaci jak będzie droższa. 

• Like 1
Opublikowano
46 minut temu, Bogdan_ja napisał(a):

tylko jogo obchodzi wybicie i jak kto to liczy....na wbc decyduje waga tuszy i za to placa  

i klasa zależy od wagi tuszy 

Mnie obchodzi! Jak zważe u siebie byka, dla przykładu 22 miesiące, hf ale w dobrej kondycji, 750 kg i na rozliczeniu widzę że na haku było z niego 375kg mięsa to mnie jakoś dziwnie zaczyna odbyt piec i zaczynam się zastanawiać czy czasami mnie ktoś nie wydymał

Opublikowano
26 minut temu, maczopestka napisał(a):

Mnie obchodzi! Jak zważe u siebie byka, dla przykładu 22 miesiące, hf ale w dobrej kondycji, 750 kg i na rozliczeniu widzę że na haku było z niego 375kg mięsa to mnie jakoś dziwnie zaczyna odbyt piec i zaczynam się zastanawiać czy czasami mnie ktoś nie wydymał

To sprzedawaj na żywo. A wtedy zaczynają dopiero płakać nad tym hfem...

Opublikowano
1 godzinę temu, Bogdan_ja napisał(a):

tylko jogo obchodzi wybicie i jak kto to liczy....na wbc decyduje waga tuszy i za to placa  

i klasa zależy od wagi tuszy 

Klasa nie zależy od wagi.

49 minut temu, maczopestka napisał(a):

Normalny wybój na hfie .

2 godziny temu, Karol8885 napisał(a):

Niestety myślę, ze w najblizszych 2ch miesiacach mozemy zobaczyc nawet 22 PLN. Musza zejsc magazyny - a chyba nie ma obecnie chetnego dyrektora handlowego ktory na klate przyjmie sprzedaz np. trymingow mrozonych w grudniu, przy cenie 7 euro za byka

Na miejscu każdego dyrektora handlowego modlił bym się o jak najszybsze i najwyższe odbicie ceny, właśnie po to by wypchnąć magazyny w jak najlepszej cenie. Dlatego przewiduje mocny wzrost tylko nie wiem kiedy 😃

• Like 2
Opublikowano

Cały spadek może co nie których czegoś nauczy.Chyba nikt nie wierzył że hossa będzie trwać wiecznie.Taki strzał w dół potrzebny do stabilizacji 

Bydła nie ma!!!Co nie wpływa że zysk ucieka

• Like 4
Opublikowano
21 minut temu, Baks00 napisał(a):

Cały spadek może co nie których czegoś nauczy.Chyba nikt nie wierzył że hossa będzie trwać wiecznie.Taki strzał w dół potrzebny do stabilizacji 

Bydła nie ma!!!Co nie wpływa że zysk ucieka

Może tych jednostrzałowców co myśleli że nagle na bykach się dorobią trochę odsieje i przestaną naganiac ceny za cielaki

• Like 2
Opublikowano
30 minut temu, pedro2 napisał(a):

Baksu to nie kwestia wiary.

To nie była hossa tylko normalna należna cena za robotę.

Każdy swoją robotę inaczej ceni ,tym bardziej że w tej dziedzinie nie ma że boli,no chyba że masz ludzi od tego 

Opublikowano
Godzinę temu, AdamRo napisał(a):

Klasa nie zależy od wagi.

Normalny wybój na hfie .

Na miejscu każdego dyrektora handlowego modlił bym się o jak najszybsze i najwyższe odbicie ceny, właśnie po to by wypchnąć magazyny w jak najlepszej cenie. Dlatego przewiduje mocny wzrost tylko nie wiem kiedy 😃

Mocny wzrost stresu u hodowców co najwyżej, balon był napompowany i jebło, teraz tylko się modlić żeby nie było to samo co z wieprzowiną, od lekkiego plusa do grubej dokładki i tak co 3 miesiące

Opublikowano
15 minut temu, TommyLee napisał(a):

Klauzule ochronne przed mercosur,  jak można było się spodziewać to fikcja. 

Tu mercosur nie jest potrzebny gdyby nie nagonienie cen za cielaki to nawet przy spadkach można było sobie dobrze radzić tymbardziej że ceny za byki były bardzo dobre i można by było zaoszczędzić  . A teraz cena w dół a za cielaki niebardzo chcą z ceny schodzic Z mlekiem było podobnie najpierw cena za mleko była wysoka a później spadła tylko że w górce ceny nie musieli oddać komuś tych pieniędzy i mogli zaoszczędzić. A przy bykach trzeba było za cielaki płacić trzy razy tyle co kiedyś 

Opublikowano

Tak samo jak z słomą... niby zapotrzebowanie spadło bo ludzie zaczęli przerabiać na ruszt  i plony słomy wzrosły w porównaniu z latem suchym a za słomę żądają jak za złoto 

• Like 1