Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

u mnie WWL jest masakra z wodą a deszczu nie nadają tak żę jest nadzieja na tanie cielaki bo nie będzie czym wykarmić , trawy usychają na klasie 3b u znajomego wypalilo prawie całkowicie trawe , jak będe przejezdzał to zrobie zdjęcie tej łąki zresztą u mnie jest nie lepiej nawet juz na nizinnych łąkach straciły kolor i blekną 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Jak nic się nie zmieni to nie będzie nawet gdzie kupić jakieś sianokiszonki. Bo jak kiedyś suszyło to w jakimś tylko rejonie a w tym roku to 3/4 Polski albo i więcej schnie 

Opublikowano
Teraz, dantur96 napisał(a):

Jak nic się nie zmieni to nie będzie nawet gdzie kupić jakieś sianokiszonki. Bo jak kiedyś suszyło to w jakimś tylko rejonie a w tym roku to 3/4 Polski albo i więcej schnie 

Spokojnie mam ponad 200 bel w zapasie 

Po 250 to i dzisiaj możesz brać 😉 przeważnie pierwszy i drugi pokos. 3 i 4 karmię 

Cielaki tygodniowe znajomy po tysiaku sprzedał na dniach 

4szt

Opublikowano
20 minut temu, dantur96 napisał(a):

Na dosyć ładne siano nie po ptaszkach za 120zl nawet odzewu nie ma..

Opublikowano
18 minut temu, pedro2 napisał(a):

Po 250 to i dzisiaj możesz brać 😉 przeważnie pierwszy i drugi pokos. 3 i 4 karmię 

Drogo 😂 sąsiad ojcu proponował na początku wiosny 90 bel sianokiszonki po 130 zł Dobrze zbite teraz żałuję teraz że nie kupiłem tak to bym miał z głowy do następnej wiosny 

2 minuty temu, Michal014d napisał(a):

Na dosyć ładne siano nie po ptaszkach za 120zl nawet odzewu nie ma..

Nie ma jeszcze paniki każdy czeka rok temu było podobnie. Na trawy jest jeszcze czas bo później może zacząć padać i 3 dobre pokosy jeszcze będzie można złapać

• Like 2
Opublikowano
49 minut temu, dantur96 napisał(a):

Jak nic się nie zmieni to nie będzie nawet gdzie kupić jakieś sianokiszonki. Bo jak kiedyś suszyło to w jakimś tylko rejonie a w tym roku to 3/4 Polski albo 

Z tych zapowiadanych deszczy     narazie to popadało tyle że nawet ziemi nie zmoczy dobrze . Oby się zmieniło jak w tamtym roku 

Opublikowano

Już był taki rok, że co drugi dzień pokazywało opady, a kukurydzę juz na początku września rolnicy mieli w pryzmach... w grudniu możemy sobie pogadać jaki był rok.  Ale na razie jeszcze nie ma co płakać... jeszcze...

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
25 minut temu, karol091193 napisał(a):

Już był taki rok, że co drugi dzień pokazywało opady, a kukurydzę juz na początku września rolnicy mieli w pryzmach... w grudniu możemy sobie pogadać jaki był rok.  Ale na razie jeszcze nie ma co płakać... jeszcze...

Nie ma co płakać? Zboża wysychają jezczmienie się klosza mając 30/40cm wysokości co ty opowiadasz

O trawach nie wspomnę. Przymrozek je za hamował teraz sucho i mają ledwo 30cm i zaczynają iść w kwiat 

• Like 1
Opublikowano

U mnie na piaskach to stan trawy miejscami sie nie zmienił od lutego 🤣🤣🤣 a nawet bym powiedział że wtedy wyglądała lepiej😆

Tam nawet rotacyjna nie bardzo chyciła by na ten moment 

• Like 2
Opublikowano
W dniu 4.05.2026 o 13:59, Bialy2101 napisał(a):

Krowy hf waga plus minus 700-750kg i 600-650kg w jakiej cenie chodza?

dziś sprzedane 3 krowy HF 790- 800kg 13,5 zł brutto

Opublikowano
1 godzinę temu, karol091193 napisał(a):

Zaraz pojade na jedną działkę z żytem to coś pokaża, a jutro jak będę miał czas to pokaże gorzowską gdzie tylko korzeń z niej został 

Opublikowano

Kur..  myślicie że mam dwa cielaczki co zjedzą wiadro suchego tmr na tydzień... 200sztuk bydło to też tej paszy muszę mieć więc nie p******cie glupot... dopiero początek sezonu... zboża w Europie będzie, a hodowców coraz mniej więc z tym na spokojnie... a objętościówki? ... jeszcze na rośnie 🤪 chyba 🤣 macie kredyty? Jak nie to nie płaczcie... bank też chcę z czegoś żyć 😅

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

To sprzedasz bydło i pójdziesz do roboty. Co tu się zamartwiać na zapas 😅 wiadomo, że sterują pogodą... wiosną mrozy i susza, latem upały i powodzie a zimą mrozy i wiatry... wszyscy wiemy że nasz biznes jest zależny od pogody.  A my jej sobie nie ustalamy

Edytowane przez karol091193
  • Like 2
Opublikowano
5 godzin temu, nikolas29 napisał(a):

To mm po ile vodz,??

Nie pytałem szczerze mówiąc bo nie mialem mm na sprzedaż teraz, ale zazwyczaj za mięsne jest około 1 zł wiecej

Opublikowano
3 godziny temu, pedro2 napisał(a):

Spokojnie mam ponad 200 bel w zapasie 

Cielaki tygodniowe znajomy po tysiaku sprzedał na dniach 

4szt

Po 100 siano pojechało, sąsiad do konia 4 belki wziął 

Opublikowano
17 minut temu, karol091193 napisał(a):

To sprzedasz bydło i pójdziesz do roboty. Co tu się zamartwiać na zapas 😅 wiadomo, że sterują pogodą... wiosną mrozy i susza, latem upały i powodzie a zimą mrozy i wiatry... wszyscy wiemy że nasz biznes jest zależny od pogody.  A my jej sobie nie ustalamy

Tak a w robocie już na każdego czekają, tam gdzie jest dobra robota to już ludzie tam są i miejsca nie zostawią, skoro tak chętnie biorą do roboty to czemu w moich okolicach ludzie mają problemy znaleźć byle jaką pracę? Bo wszedzie Ukraince robią za połowę stawki, I pierd*li pracodawca aby Polaka brac 

Opublikowano
2 godziny temu, Pchela napisał(a):

Nie ma co płakać? Zboża wysychają jezczmienie się klosza mając 30/40cm wysokości co ty opowiadasz

O trawach nie wspomnę. Przymrozek je za hamował teraz sucho i mają ledwo 30cmi zaczynają iść w kwiat 

I mnie koniczyna do kostek. A deszczu w pogodzie coraz mniej