Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, jarecki napisał(a):

Ma sie regionem , w lutym cena kiszonki była do 100 zł a siano po 70 , była susza i poczatkiem maja ceny wzrosły a teraz po opadach znowu spadły kupca brak .             

Narazie nikt nie kupuje bo każdy liczy że swojego nakosi a do koszenia trawy juz niedługo

Opublikowano
1 godzinę temu, HF86 napisał(a):

A jak urwa inaczej liczyć?

Skoro jest klijent za bela kiszonki po 150 tzn że tyle wstawiłeś bykom, jak masz możliwość sprzedać ziarno w żniwa po 700 bez przewracania, to tyle jest warte. Jak ktoś chce kupić bela słomy po 100 tzn że podscieliles swoim bykom stówką. 

Zapytaj chociaż AI jak liczyć koszty...

Opublikowano
55 minut temu, piotrp88 napisał(a):

Zapytaj chociaż AI jak liczyć koszty...

Wiesz. Unia z początku chciała wykształconych rolników i mieli coś wiedzieć. To zrobili kursy r3 i inne zawodowe o bronach i pługu grudziądzkim i jednostkach owsianych. 

O ekonomi już zapomnieli, lub celowe działanie 🤔

• Like 1
Opublikowano

Ja jestem po lo i z łapanki na gospodarke bo ojciec chcial wczesniejszej emerytury i tak dorobione r.03 i juz z zostania na miesiace jest ponad 7 lat a ilu skonczylo oryginalna rolnicza z planami ogromnymi na rozwoj a gospodarka dawno poszla takze reguły nie ma 

• Like 3
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, piotrp88 napisał(a):

Kolejny zwolennik liczenia kosztów po cenach rynkowych?

Tylko i wylacznie, kolega HF juz wam wytlumaczyl sens takiego liczenia. Mozna ewentualnie przymknac oko jak ktos ma duzo Tuzow z ptaszkiem bez mozliwosci zaorania. Jak typowo siejesz i zbierasz to wypadaloby liczyc. Gdyby zyto mi sie nie kladlo to bym np. nie kosil w tym roku, bo dorwalem sianokiszonke po 80zl balot z transportem, a tyle to mnie bela wlasna kosztuje.

Sial ktos poplon z mocznikiem siewnikiem zbozowym. Skoszone zyto i bedzie szybka akcja nutri honey na probe. 25kg/ha nasion + 100-150kg/ha mocznika gruba granula w siewnik zbozowy. Czy jednak za blisko mocznik nasiona i popali? Nie trzeba rozsiewacza podczepiac + latwiej siewnik ustawic na 150kg.

Edytowane przez asus921
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, HF86 napisał(a):

Wiesz. Unia z początku chciała wykształconych rolników i mieli coś wiedzieć. To zrobili kursy r3 i inne zawodowe o bronach i pługu grudziądzkim i jednostkach owsianych. 

O ekonomi już zapomnieli, lub celowe działanie 🤔

Daj źródło do tych rewelacji o liczeniu kosztów, skoro liczenie wg kosztów wytworzenia to głupota.

Opublikowano

Poddaję się jednak 🫣

Zaraz jeszcze się dowiem że cielak kosztował 50 zł czyli tyle co slomka, lub był całkowicie darmowy, bo byk się urwał i zapłodnił 😂

• Like 2
  • Haha 2
Opublikowano
5 minut temu, jarecki napisał(a):

każdy niech robi jak uważa , mi moja strategia zysku łacznego z całego gospodarstwa sie sprawdza 

Z dopłatami się zgadza, rynkowo kapitalistyczne już nie bardzo 

Opublikowano

W takim wypadku koszt nawozu np. na łąki przyjmujecie z kiedy? Z dnia zakupu, momentu wysiewu czy z dnia zbioru? Bo rolnictwo jest bardzo zmienne i te koszty mogą się różnić ogromnie

Opublikowano

ale po to są dopłaty , tak samo jak uprawa łubinu w moim przypadku jest kapitalistycznie nie opłacalna , ale dzięki dopłatom jest bardzo zyskowna , nie dość żę mam dopłate do łubinu to mam też zrużnicowaną strukture upraw i dopłatę wyższa do uprawy pszenżyta itd 

6 minut temu, wojak1986 napisał(a):

Z dopłatami się zgadza, rynkowo kapitalistyczne już nie bardzo 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, jarecki napisał(a):

ale po to są dopłaty , tak samo jak uprawa łubinu w moim przypadku jest kapitalistycznie nie opłacalna , ale dzięki dopłatom jest bardzo zyskowna , nie dość żę mam dopłate do łubinu to mam też zrużnicowaną strukture upraw i dopłatę wyższa do uprawy pszenżyta itd 

nie umiałbym żyć ze świadomością że mój dochód zależy od dopłat a to co robię nie ma żadnego sensu tylko jest podporządkowane jakimś widzimisie urzędników 

Edytowane przez Mateusz1q
Opublikowano
3 minuty temu, jarecki napisał(a):

Dzisiaj czy za rok się zgadza ale poczytaj co planują zrobić z naszymi kosztami i kolejnymi podatkami. Wyczerpał się model socjalizmu bo Europa zapomniała że kasa bierze się z pracy i wydajności i teraz trzeba odebrać to co dali...

• Sad 1
Opublikowano (edytowane)

a mi to zupełnie nie przeszkadza , potrafie się dostosować do warunków w jakich przyszło mi gospodarzyć a co dalej to będę dalej kombinował piorytetem jest wejscie w ekologię u mnie 

1 minutę temu, Mateusz1q napisał(a):

nie miałbym żyć ze świadomością że mój dochód zależy od dopłat a to co robię nie ma żadnego sensu tylko jest podporządkowane jakimś widzimisie urzędników 

Edytowane przez jarecki
  • Like 1
Opublikowano

@Paolo8 ekologom grosza nie będą żałować.

11 minut temu, jarecki napisał(a):

a mi to zupełnie nie przeszkadza , potrafie się dostosować do warunków w jakich przyszło mi gospodarzyć a co dalej to będę dalej kombinował piorytetem jest wejscie w ekologię u mnie 

Ile wyciągniesz dopłaty do hektara?

Opublikowano
36 minut temu, HF86 napisał(a):

Poddaję się jednak 🫣

Zaraz jeszcze się dowiem że cielak kosztował 50 zł czyli tyle co slomka, lub był całkowicie darmowy, bo byk się urwał i zapłodnił 😂

No poproszę to źródło jak liczyć koszty surowców i półproduktów w działalności.

Opublikowano

Dowalą podatki do ryczałtu albo go zlikwidują, to samo z KRUS, obetną albo zlikwidują dopłaty i co wtedy da ekologia. Co dwa trzy lata pole obsiane ze względu na koszty to będzie ekologia. To nie pesymizm tylko realna ocena sytuacji. Wystarczy poczytać o tych kontach OKI wszystko co jest poza nimi będzie objęte podatkiem kasa na kontach obligacje konta emerytalne to jest taki podatek od niezrealizowanych zysków jak na zachodzie...

Opublikowano
4 minuty temu, wojak1986 napisał(a):

Dowalą podatki do ryczałtu albo go zlikwidują, to samo z KRUS, obetną albo zlikwidują dopłaty i co wtedy da ekologia. Co dwa trzy lata pole obsiane ze względu na koszty to będzie ekologia. To nie pesymizm tylko realna ocena sytuacji. Wystarczy poczytać o tych kontach OKI wszystko co jest poza nimi będzie objęte podatkiem kasa na kontach obligacje konta emerytalne to jest taki podatek od niezrealizowanych zysków jak na zachodzie...

Św . Pamięci wuj przyjechał do ojca przed wejściem do UE żeby odwołał murazy do obory bo bydło UE zlikwiduje i do lasu będzie trzeba wypuszczać a po dwóch latach sam pobudował więc mniej paniki i trzeba robić swoje najwyżej drobne korekty stosować a budżet UE na rolnictwo na lata 2027-2034 nie jest mniejszy niż obecny .   Nic nie będzie opodatkowane poza OKI tylko wolna kasa powyżej 100 tys na tym koncie indywidualnym . Mniej paniki i robimy swoje .

• Like 1