Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 godzin temu, Azor07 napisał(a):

U siebie to rozgryzłem te sztuki co mi nie zaliczyło ,to przekroczyły 18 miesięcy . Urodzone w styczniu 2024 ,a okres który liczą to 15.03.2025 + 120 dni do 15.07  już miały 18 miesięcy wtedy . A u Ciebie skoro z marca to powinno być zaliczone . A młodsze były za krótko urodzone we wrześniu 2025 ,bo musi mieć 120 dni od urodzenia +120 musi przebywać do 14.03.2026 

Byłem w ARiMR żeby mi to wytłumaczyli.  Poprzednie lata dostałem odmowę na dobrostan i u mnie jako pierwszy rok i  okres dobrostanowy liczy się od złożenia wniosku a miałem go złożonego na początku czerwca i i na dużych sztukach 1-4 dni zabrakło do 120dni, cielaki też brakowało po parę dni do 120 dni przebywania bo jak cielak pochodzi od krowy mamki na którą złożony jest dobrostan to okres przebywania liczy się od 8 miesiąca życia czyli 240dni a nie 120.

Przeliczają jeszcze na djp i wychodzi lipa.

16 godzin temu, jarecki napisał(a):

A czy ta dopłata za dobrostan powinna być , tak samo to wylewania gnojowicy czy obornika , można to inaczej załatwić aby pieniądze trafiały do producentów rolnych 

Jak wprowadzali dopłaty to powinni to zrobić do produkcji, do tego ile sprzedajesz, bo co to za rolnik jak on nic nie sprzedaje. 

Jak dla mnie to wolałbym „normalne” ceny bez jałmużny.

• Like 3
Opublikowano

Czyli jak ktoś ma mamki i odsadek zjedzie w złym momencie to kasy nie ma ale tuczarnia gdzie jest pełna obsada to już dobrze. To widać tucz kontraktowy jest porządany 

Opublikowano
45 minut temu, ab23 napisał(a):

Mi przyznali do 132 sztuk opasa   ale będę żył jak ponczek w maśle😂😂💲💲🤭

I wszystkie nie weszły 😉

Opublikowano
Godzinę temu, ab23 napisał(a):

Pełen pakiet?

1 godzinę temu, Daro20 napisał(a):

Byłem w ARiMR żeby mi to wytłumaczyli.  Poprzednie lata dostałem odmowę na dobrostan i u mnie jako pierwszy rok i  okres dobrostanowy liczy się od złożenia wniosku a miałem go złożonego na początku czerwca i i na dużych sztukach 1-4 dni zabrakło do 120dni, cielaki też brakowało po parę dni do 120 dni przebywania bo jak cielak pochodzi od krowy mamki na którą złożony jest dobrostan to okres przebywania liczy się od 8 miesiąca życia czyli 240dni a nie 120.

Przeliczają jeszcze na djp i wychodzi lipa.

Jak wprowadzali dopłaty to powinni to zrobić do produkcji, do tego ile sprzedajesz, bo co to za rolnik jak on nic nie sprzedaje. 

Jak dla mnie to wolałbym „normalne” ceny bez jałmużny.

Dlaczego była odmowa płatności do wniosku?

Opublikowano
2 godziny temu, wojak1986 napisał(a):

Czyli jak ktoś ma mamki i odsadek zjedzie w złym momencie to kasy nie ma ale tuczarnia gdzie jest pełna obsada to już dobrze. To widać tucz kontraktowy jest porządany 

Jak masz mamki i sprzedajesz odsadki to robisz dobrostan krów, możesz zrobić też dobrostan opasów, ale te odsadki praktycznie się nie załapią. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, ab23 napisał(a):

Możesz zdradzić ile mniej więcej sztuk średnio było na stanie?

Jak się kiepsko trafi z datami, to w jednym roku małe się nie łapią bo najpierw są za młode a później nie są wymaganych 120 dni, a w następnym roku te same się nie łanią bo są już są za stare albo jak dobrze rosły to już pojechały ...

Edytowane przez KarolaKarotka
  • Like 1
Opublikowano

Koledzy, po ile można cenić odsadki LM oraz jałówki i byki LM?
Mam kilka sztuk i odsadków, jałówkę i byki na sprzedaż i nie chcę być w tyle...

Opublikowano
30 minut temu, kris148a napisał(a):

W poniedziałek gość co mówił mi że tydzień temu Hf 12 teraz w poniedziałek 13

26 zł za O klasę dla detalistów to za hf 14 brutto, a jak nie masz wagi to nawet i 15😉

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, livebird napisał(a):

Tydzień temu 16.50 max a teraz mówi 18 jeśli chodzi o cene odbiorca handlarz tak infrormacyjnie 👍

ceny brutto?

Opublikowano
8 godzin temu, maczopestka napisał(a):

26 zł za O klasę dla detalistów to za hf 14 brutto, a jak nie masz wagi to nawet i 15😉

15-16 przez tel przy kilku sztukach na poniedziałek, z własną wagą o której oczywiśćie skupnik nie wie...

3 minuty temu, Karl123 napisał(a):

15-16 przez tel przy kilku sztukach na poniedziałek, z własną wagą o której oczywiśćie skupnik nie wie...

Bo chodzi o to aby wyłapywać nie uczciwych a nie za wczasu straszyć własną wagą 🫢

Opublikowano
Godzinę temu, MRRolnik napisał(a):

Jakie prognozy cen na nastepny tydzień?

W mojej ocenie , Krotki przerywany tydzien

Moze sie utrzyma cena z tego tygdnia.

Od 8.06 powrot w kierunku 24 pln, a w.mojej ocenie bedzie spadac az do polowy lipca( jak szybko to sie okaze)

Opublikowano
W dniu 28.05.2026 o 08:44, wojak1986 napisał(a):

Dopiero teraz do tego wniosku doszedłeś?

Opublikowano
13 minut temu, Karol8885 napisał(a):

W mojej ocenie , Krotki przerywany tydzien

Moze sie utrzyma cena z tego tygdnia.

Od 8.06 powrot w kierunku 24 pln, a w.mojej ocenie bedzie spadac az do polowy lipca( jak szybko to sie okaze)

Uzasadnisz ? Woźniecki dzisiaj dalej w górę 

• Like 1
Opublikowano
25 minut temu, mlodyhef napisał(a):

Sprzedane 15 brutto za HF, ważone na MOJEJ wadze.

Na ten moment to chyba dobra cena

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Cybulek17 napisał(a):

Uzasadnisz ? Woźniecki dzisiaj dalej w górę 

Europa nadal spada z cenami, wiec jak my pozostaniemy to nie ma szans sprzedac elementow.

Wewnetrzny rynek tego nie wchlonie.

Na zachodzie krowa kosztuje  5,50 euro za 320+ w polsce 5,65 Eur

Przody krowa sa po 4,20 euro a w Polsce po 4,40

Polski byk O conajmniej 6,0euro

Slowenia, Austria byk U 6,20

Polskie przody byk 5,20e

Wloskie 5,0

Wozniecki moze podnosic, on ma turecki kontrakt, ale jesli inni chca tyle placic to zycze powodzenia.

Edytowane przez Karol8885