Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, kazik6 napisał(a):

ktoś wcześniej pisal ze sprzedał krowę do ubojni,sprawdzil w irz a ona nadal żyje,wiec odpowiedz sobie sam jak to działa

Akurat ta wspomniana krowa skończyła jako stek z młodej jałówki na włoskim stole. Z łąki od rolnika poprzez co najmniej dwóch pośredników i zakład w Sochocinie trafiła do Włoch, po drodze zmieniając tożsamość 😃

Edytowane przez AdamRo
  • Like 1
Opublikowano
15 minut temu, jarecki napisał(a):

co to znaczy małe gospodarstwo ?  bydło z certyfikatem ekologicznym jest w tej samej cenie co to z intensywnej produkcji , czy PQS  jest inaczej karmione ? 

nie mówię o ekologii tylko o normalnej hodowli, ten 1% to Biernacki z wiatami na 5000 a reszta to normalne. w kurczakach 1% jest normalne reszta tucz przemyslowy

Opublikowano

Jeśli chodzi o zakupy to moja żona ostatnio kupiła 50 sztuk drobiu, od zwykłej nioski, przez kogutki, brojlery czerwone i białe do perliczki brojler, także jebać biedę, jemy eko, kaczki za tydzień i elo

Opublikowano
19 minut temu, AdamRo napisał(a):

Akurat ta wspomniana krowa skończyła jako stek z młodej jałówki na włoskim stole. Z łąki od rolnika poprzez co najmniej dwóch pośredników i zakład w Sochocinie trafiła do Włoch, po drodze zmieniając tożsamość 😃

Kolega sprzedał krowę handlarzowi na ubój, za jakiś czas znalazł ją na stanowisku u znajomego ... 🙃

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
6 minut temu, raven18 napisał(a):

Kolega sprzedał krowę handlarzowi na ubój, za jakiś czas znalazł ją na stanowisku u znajomego ... 🙃

Sąsiad kilka lat temu sprzedał jałówkę, ok 300 kg, handlarzowi z zastrzeżeniem że na rzeź, bo stanął jej żołądek, ale nie było leków karencyjnych podawanych. Jałóweczka nie zdążyła schudnąć, wyglądała nieźle i pojechała, za 3 dni dzwoni jakiś gość z sąsiedniej gminy z pytaniem czemu sprzedał jałówkę? Bo handlarz mu przywiózł do chowu ale coś słabo żre🤣

• Haha 4
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, asus921 napisał(a):

I znów pirdolisz farmazony??? Dla kogo akceptowalnych? Nie dla nas. Zarobiliscie siana... Właśnie takie masz pojecie. Nie kojarzysz w ogole faktów. Ty rozumiesz, ze za cena byka idzie drogi ciekak? Malo tego w druga strone ciekak nie poszedl. Skoncz pirdolic o jakis akceptowalnych cenach i sianie, bo to nam sie ma zgadzac, nie tobie.

No wlasnie t nic nie rozumiesz

Zgadzac sie musi na samym koncu klientowi, ktory ma chciec za to zaplacic.

Bez tego ostatniego to nie ma ani mnie ani ciebie.

A przez rok ten ostatni zostal tak wyjebany z kasy, ze dzis nie kupuje wolowiny bo ma mnóstwo innych opcji

I tak, na poprzedniej partii produkcyjnej rolnicy zarobili duże pieniądze. I doskonale wiem, ze ktos w ciaglej produkcji musial kupic cielaka.

Uwazam za optymistyczna prognoze , ze w ciagu najblizszych poltora roku cena bedzie w okolicach 25 pln za O

Ale niestety uwazam,ze raczej w kalkulacji produkcji trzeba zalozyc cene w okolicach 21-22 PLN za O. Wszystko co powyzej bedzie bonusem.

Stala nazwijmy to relacja drobiu do wieprzowiny i wolowiny z przez lata wygladala mniej wiecej, ze wieprzowina byla 2 razy drozsza od drobiu, a wolowina 2 razy drozsza od wieprzowiny (mniej wiecej oczywiscie)

W ciagu ostatniego roku roznice cenowe byly na poziomie 5x drozszej wolowiny od wieprzowiny.

Uwazam, ze to za duza roznica i klient zaglosuje portfelem. Co zreszta juz robi

Edytowane przez Karol8885
Opublikowano
Godzinę temu, kazik6 napisał(a):

ktoś wcześniej pisal ze sprzedał krowę do ubojni,sprawdzil w irz a ona nadal żyje,wiec odpowiedz sobie sam jak to działa

Wujek Bierna$i swoje bydło co ma na stanie to może przerobić przez tydzień mając wydajność uboju 1000 szt na dobę,a rok ile ma tygodni?

Pan Biernacki był jako przykład, takich obór jest co raz więcej, mało tego ostatnie dobre ceny spowodowały że nowe rusztowe obory rosną jak młoda trawa w maju.

Opublikowano
Godzinę temu, EppS napisał(a):

Pan Biernacki był jako przykład, takich obór jest co raz więcej, mało tego ostatnie dobre ceny spowodowały że nowe rusztowe obory rosną jak młoda trawa w maju.

O takich hodowlach to byś mógł książkę napisać...

Opublikowano (edytowane)

Weźcie się w końcu odczepcie od Karol8885. 

Niewielu wam handlarzy podaje info od środka z drugiej strony medalu. Dla mnie to wartościowe informacje, czy prawdziwe to musiałbym prześledzic. Myślę że nie ma on interesu w tym by zmyślać. Że wy macie pobożne zyczenia by cena była ciągle wysoka a on niestety napiszę bolesną prawdę to nie znaczy że musi być wrogiem i oczerniany. Tak samo nie musimy go wyzywać za to że akurat skupuje a tych nie lubimy. Ja mam takiego którego lubię i mi dobrze płaci. 

A to że bydła u nas nie ma to nic nie znaczy. Jest w innym kraju i to wystarczy. My eksportujemy więc mamy nieco większe koszta niż na rynek wewnętrzny. A jeśli cena była lepsza niż na większości rynków to dla mnie to było oczywiste że stanieje. Ja się wyprzedzałem, ale na wrzesień już kilka sztuk musi iść a czas płynie i coraz gorsza cena. 

Kolejna sprawa? Króliki macie? Bo wydaje mi się że kiedyś w każdym domu były dziesiątki. I gdzie te złote góry dla tych co zostali na rynku?

Błędnie zakładacie że jeśli w kraju nie będzie bydła to cena wystrzeli w kosmos. Otwarty rynek. Swin nie ma, przyjeżdżają obce, a nasze i tak po 5zl. 

Edytowane przez kampl
  • Like 9
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Karol8885 napisał(a):

No wlasnie t nic nie rozumiesz

Zgadzac sie musi na samym koncu klientowi, ktory ma chciec za to zaplacic.

Bez tego ostatniego to nie ma ani mnie ani ciebie.

A przez rok ten ostatni zostal tak wyjebany z kasy, ze dzis nie kupuje wolowiny bo ma mnóstwo innych opcji

I tak, na poprzedniej partii produkcyjnej rolnicy zarobili duże pieniądze. I doskonale wiem, ze ktos w ciaglej produkcji musial kupic cielaka.

Uwazam za optymistyczna prognoze , ze w ciagu najblizszych poltora roku cena bedzie w okolicach 25 pln za O

Ale niestety uwazam,ze raczej w kalkulacji produkcji trzeba zalozyc cene w okolicach 21-22 PLN za O. Wszystko co powyzej bedzie bonusem.

Stala nazwijmy to relacja drobiu do wieprzowiny i wolowiny z przez lata wygladala mniej wiecej, ze wieprzowina byla 2 razy drozsza od drobiu, a wolowina 2 razy drozsza od wieprzowiny (mniej wiecej oczywiscie)

W ciagu ostatniego roku roznice cenowe byly na poziomie 5x drozszej wolowiny od wieprzowiny.

Uwazam, ze to za duza roznica i klient zaglosuje portfelem. Co zreszta juz robi

Taa, jakby zalozyc cene 21 za O to w tym momencie kazdy musialby zwijac interes i to jest glowne sprawa, ktorej ty nie rozumiesz. Ty masz to samo rozszczeniowe podjescie jak kazdy z tej branzy, ze rolnikowi to samo uroslo, kosztow nie ma, co najwyzej jakas strate przyjmie, bo on moze.

A te bajki o tym, ze ludzi nie stac na wolowine to juz jakis czas temu ci skomentowalismy. Przestan takie pierdoly opowiadac. Ludzi stac wyjsc z domu kupic 2-4 kebaby i browara za 15 PLN, czy puszke coli i na wyjscie straca kilka stow, to te 5 PLN na WBC im nie straszne...

Edytowane przez asus921
Opublikowano (edytowane)

Wiesz co

To jest troche jak z samochodami w 2022 roku np

Auto europejskie musza byc drogie, doj**ali podatkow i obostrzen itd.

Tak samo wam.

Az ludzie przestali je kupowac

A potem na bialy koni wjechaly chinczyki i juz samochody potanialy.

Jak ludzi nie bedzie stac to beda jedli to na co och stac i  wolowina bedzie tu ostatnia na liscie

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Taa nikogo w tym biednym kraju i calej Europie nie stac. Zydow tez i arabow. Takie biedne...

Jakos na majstra co spojrzy na chate i juz 5k liczy to ich stac, na wakacje ich stac, na wyjscia ich stac. Minimalna do gory, srednia do gory, ludzie juz nie zarabiaja 10 PLN na godzine, ale takie biedne, ze akurat te 5 PLN na WBC taka roznice im zrobilo.

Ty caly czas nadajesz jedna i ta sama narracje, bo tobie na reke, zeby bylo tansze, bo wiecej sprzedaz, a marza taka sama albo wieksza.

Juz ci pisalem, idz pomarudz handlarza cielakow, ze za drogie, ludzi nie stac w Europie na wolowine i maja spuszczac z ceny, zeby duzy byk mogl byc tanszy. Koledzy po fachu napewno wezma do serca twoje uwagi.

Kuwa wszyscy tylko tego rolnika by yebali. Az go udusza. Tylko taniej, taniej.

Dajcie cielaka ponize tysiaka, odsadek za 3k i wolowina moze spadac. Poki co cena musi byc wysoka i takie sa fakty.

Edytowane przez asus921
Opublikowano

słuchaj Asus921 , ten cały dobrobyt to na kredyt w tym roku dziura budżetowa 300 mld zł i to zostaje dane ludziom w róznych formach 

10 minut temu, asus921 napisał(a):

Taa, jakby zalozyc cene 21 za O to w tym momencie kazdy musialby zwijac interes

cena 21 za O nie jest zła o ile mamy dobry materiał do opasu tzn . po dużych krowach , a klasa O to jest odpad przy produkcji mleka 

Opublikowano (edytowane)

@jarecki

Przy 21 za O i obecnej cenie cielaka i kosztow to nie wiem czy tysiaka za dwa lata zarobisz. Za tyle nikt na fuche w sobote do ciebie nie przyjdzie na 3-4 godziny.

Dobrobyt to jest i to taki, ze ludzia to sie w d*pach poprzewracalo. Nie raz mi wyskakuje na jakims spotted ktos np. szuka do zbioru truskawki czy jakiegos bobu i oferuje dobre pieniadze po 30-35 pln, to ludzie go od najgorszych i wyzyskiwaczy wyzywaja. Ci od zbioru truskawki wyliczaja, ze obecnie 20 za kg rolnik dostaje, a chce placic po 5zl za zbior wyzyskiwacz jeden. Oni mysla, ze to samo uroslo i nikt za mniej niz 100 na godzine to w pole chyba nie pojdzie... Jednoczescie warzywa i owoce chcieli by za darmo.

Ja przy stosunkowo malym areale czosnku kupilem za nieadekwatnie duza kase kombajn, bo ludzie to naprawde odplyneli.

Podsumowujac za 30-35 PLN nikt do rak w polu nie pobrudzi, w tysiacach by chcieli dniowki zarabiac i nic nie robic, ale 5 PLN roznicy w cenie na WBC wolowiny to ich nie stac. Dla mnie to niech zra gruz.

Edytowane przez asus921
Opublikowano

Daj mi z 10 sztuk tego odpadu a ja ci go bezkosztowo zutylizuje🤗

1 minutę temu, asus921 napisał(a):

@jarecki

Przy 21 za O i obecnej cenie cielaka i kosztow to nie wiem czy tysiaka za dwa lata zarobisz. Za tyle nikt na fuche w sobote do ciebie nie przyjdzie na 3-4 godziny.

Dobrobyt to jest i to taki, ze ludzia to sie w d*pach poprzewracalo. Nie raz mi wyskakuje na jakims spotted ktos np. szuka do zbioru truskawki czy jakiegos bobu i oferuje dobre pieniadze po 30-35 pln, to ludzie go od najgorszych i wyzyskiwaczy wyzywaja. Ci od zbioru truskawki wyliczaja, ze obecnie 20 za kg rolnik dostaje, a chce placic po 5zl za zbior wyzyskiwacz jeden. Oni mysla, ze to samo uroslo i nikt za mniej niz 100 na godzine to w pole chyba nie pojdzie... Jednoczescie warzywa i owoce chcieli by za darmo.

Zgadzam się z tym dobrobytem, ludzie mają pieniądze i stać ich na wołowinę, ale w Polsce się tego mięsa spożywa mało bo nie ma kultury jedzenia wołowiny, aczkolwiek coraz to więcej stekowni, grillbarów i burgerów. 

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, maczopestka napisał(a):

Daj mi z 10 sztuk tego odpadu a ja ci go bezkosztowo zutylizuje🤗

Zgadzam się z tym dobrobytem, ludzie mają pieniądze i stać ich na wołowinę, ale w Polsce się tego mięsa spożywa mało bo nie ma kultury jedzenia wołowiny, aczkolwiek coraz to więcej stekowni, grillbarów i burgerów. 

mają ci którzy chcą żeby ich widzieć , cała reszta pracownicy urzedów , marketów itd nie mają tej kasy  30 % robi za najniższa krajową , a rodziny odkładają 800 plus żeby mieć na wyjazd takie są realia 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

Sprzedam mrozona poledwice z warkoczem 

2,5+ z byka

95 netto za kg na fakture

Kto chce taniej wolowiny?

Wysylki od 20 kg

Opublikowano
51 minut temu, Karol8885 napisał(a):

Wiesz co

To jest troche jak z samochodami w 2022 roku np

Auto europejskie musza byc drogie, doj**ali podatkow i obostrzen itd.

Tak samo wam.

Az ludzie przestali je kupowac

A potem na bialy koni wjechaly chinczyki i juz samochody potanialy.

Jak ludzi nie bedzie stac to beda jedli to na co och stac i  wolowina bedzie tu ostatnia na liscie

Nie wydaje mi się czy nowe samochody potaniały... Chinczyki są tańsze ale nie jakoś ekstra tanie

Opublikowano

Niby bydło jest za drogie ale mnie przy 300 szt. nie stać tak na wymianę maszyn jak średniej wielkości ubojnie na wymianę samochodów. Nie mówiąc o zatrudnieniu pracownika. Według mnie jest miejsce ale na obniżki marży pośredników a nie żywego bydła. Jak ktoś twierdzi że 21 zł za O klasę to dobra cena to chyba lubi wolontariat bo utrzymać za to rodzinę przy dzisiejszym standardzie życia i porównując do wynagrodzenia zwykłego pracownika to jest porażka 

• Like 6