Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Karol8885 napisał(a):

Europa nadal spada z cenami, wiec jak my pozostaniemy to nie ma szans sprzedac elementow.

Wewnetrzny rynek tego nie wchlonie.

Na zachodzie krowa kosztuje  5,50 euro za 320+ w polsce 5,65 Eur

Przody krowa sa po 4,20 euro a w Polsce po 4,40

Polski byk O conajmniej 6,0euro

Slowenia, Austria byk U 6,20

Polskie przody byk 5,20e

Wloskie 5,0

Wozniecki moze podnosic, on ma turecki kontrakt, ale jesli inni chca tyle placic to zycze powodzenia.

Gadanie... cały czas w Polsce i Europie jest powtarzane, że w odróżnieniu od zachodu to u nas jest ekologia i zaścianek... tak więc niech płacą więcej... nie rób z zachodu dziadów, że nie stać ich zapłacić 20centów więcej za tą ekologię... a jak im nie pasuje to niech swoje jedzą i nam tego nie wysyłają. Po drugie nie bez powodu żydzi kupują od nas...

Opublikowano
20 godzin temu, barnio77 napisał(a):

Koledzy, po ile można cenić odsadki LM oraz jałówki i byki LM?
Mam kilka sztuk i odsadków, jałówkę i byki na sprzedaż i nie chcę być w tyle...

Jaka lokalizacja? 

Opublikowano
28 minut temu, karol091193 napisał(a):

Gadanie... cały czas w Polsce i Europie jest powtarzane, że w odróżnieniu od zachodu to u nas jest ekologia i zaścianek... tak więc niech płacą więcej... nie rób z zachodu dziadów, że nie stać ich zapłacić 20centów więcej za tą ekologię... a jak im nie pasuje to niech swoje jedzą i nam tego nie wysyłają. Po drugie nie bez powodu żydzi kupują od nas...

To jest argument ostateczny, jeśli żydzi kupują u nas to znaczy że mamy najtańsze bydło na rynku, szekle się same nie zarobią 😉

Opublikowano (edytowane)

Zydzi kupuja u nas bo zaden normalny kraj nie da sibie rzadzic na zakladzie za 15centow za kg wiecej.

Wiec maja wyjebane w ich uboj rytualny, wybieranie, solenie  25% koszernosci, utrzymanie, mieszkania  i caly ten syf z tym zwiazany.

A znam to doskonale bo łukow to robi, wynajmują im domy obok moich rodzicow a oni zaleznie od potrzeb ruchaja ich na koszernosci.

Tydzien jak teraz ubojn150 dziennie koszernosc 65%

Tydzien gdzie duzo bydla nagle koszernosc 30%

Polska , w przeciwienstwie do Hiszpanii, Francji, czy Niemiec ma jeden za***iscie kluczowy problem. 
Jestesmy Eksporterem wołowiny. 85% jest przeznaczone na eksport. I mozemy sobie gadac co chcemy, ze ma byc drogo bla bla bla,  ale dopuki nie bedziemy miec silnego wewnetrznego rynku , to zawsze bedziemy najbardziej narazeni na zmiany koniunktury. To daltego wlasie rynek w Polsce jest tak niestabilny w prownaniu do całej EU. 

Bo u nas jak nie ma sprzedazy to w srode konczy sie kozakowanie , a w piątek zaczyna się wystawianie d*py do dymania bo nie ma co zrobić z towarem. Wtedy jest wyprzedaż.

Zapiszcie sobie tego posta. Następny tydzień bez wielkich zmian bo realne 3 dni pracy 
Od 8.06 wystartują z lekka obniżka, a na koniec tygodnia albo wstrzymają zakup albo będzie -50 groszu 

Od 15.06 dalej w doł

Edytowane przez Karol8885
  • Like 1
Opublikowano

No tak, jak wy nas je*iecie na wadze i wyboju to dobrze, jak was żydek to już źle...

w cudzym oku źdźbło widzisz a w swoim belki nie zobaczysz...

Co ta obniżka da jak bydła nie ma 😅

• Like 1
  • Thanks 3
Opublikowano

Ale co ty człowieku gadasz jak ja nie kupuje żadnego żywca.  Jak masz jakieś ale to zapraszam do Ubojni z takimi tematami  , albo do handlarzy bydłem.

Rozumiem, ze paszporty to tez ja podmieniam przy sprzedaży sztuk? Dzisiaj załadowałem takiego cudaka , Byk 440 KG mięsa a na paszporcie jałówka 8 miesięcy.  Albo notorycznie Jałówki po 40 miesięcy. 
Książkę mógłbym napisać o takich sprawach.  

Opublikowano
5 minut temu, Karol8885 napisał(a):

Ale co ty człowieku gadasz jak ja nie kupuje żadnego żywca.  Jak masz jakieś ale to zapraszam do Ubojni z takimi tematami  , albo do handlarzy bydłem.

Rozumiem, ze paszporty to tez ja podmieniam przy sprzedaży sztuk? Dzisiaj załadowałem takiego cudaka , Byk 440 KG mięsa a na paszporcie jałówka 8 miesięcy.  Albo notorycznie Jałówki po 40 miesięcy. 

O zobacz... a jak ja cielaki kupiłem i waży 50kg a w paszporcie 6 miesięcy... pewnie od tego samego rolnika kupiliśmy tylko kolczyki nie tak podczepił 🤣 

• Haha 1
Opublikowano
10 minut temu, Karol8885 napisał(a):

a ktos zmusza zeby to brac ..nie pasuje nie bierzesz ....ty z jakiś jednostkowych zdarzen robisz norme ...chlopie co ty tu chcesz osiagnac ,myslisz ze kogos to obchodzi ze tobie tylko obnizki w glowie chodza 🤣🤪

• Like 1
Opublikowano
33 minuty temu, Karol8885 napisał(a):

Zydzi kupuja u nas bo zaden normalny kraj nie da sibie rzadzic na zakladzie za 15centow za kg wiecej.

Wiec maja wyjebane w ich uboj rytualny, wybieranie, solenie  25% koszernosci, utrzymanie, mieszkania  i caly ten syf z tym zwiazany.

A znam to doskonale bo łukow to robi, wynajmują im domy obok moich rodzicow a oni zaleznie od potrzeb ruchaja ich na koszernosci.

Tydzien jak teraz ubojn150 dziennie koszernosc 65%

Tydzien gdzie duzo bydla nagle koszernosc 30%

Polska , w przeciwienstwie do Hiszpanii, Francji, czy Niemiec ma jeden za***iscie kluczowy problem. 
Jestesmy Eksporterem wołowiny. 85% jest przeznaczone na eksport. I mozemy sobie gadac co chcemy, ze ma byc drogo bla bla bla,  ale dopuki nie bedziemy miec silnego wewnetrznego rynku , to zawsze bedziemy najbardziej narazeni na zmiany koniunktury. To daltego wlasie rynek w Polsce jest tak niestabilny w prownaniu do całej EU. 

Bo u nas jak nie ma sprzedazy to w srode konczy sie kozakowanie , a w piątek zaczyna się wystawianie d*py do dymania bo nie ma co zrobić z towarem. Wtedy jest wyprzedaż.

Zapiszcie sobie tego posta. Następny tydzień bez wielkich zmian bo realne 3 dni pracy 
Od 8.06 wystartują z lekka obniżka, a na koniec tygodnia albo wstrzymają zakup albo będzie -50 groszu 

Od 15.06 dalej w doł

Zgadzam się z Tobą kwestii Żydów. Masz rację za 0,15 centa właściciel Polskiej rzeźni będzie na kolanach chodził a oni robią z nim co chcą.  W lipcu obniżki masz rację. Też mam takie informacje. Włochy,Grecja zamykają się na miesiąc . Wakacje. 

Opublikowano (edytowane)

Mi w głowie jest stabilizacja , a nie obniżki. Bo poziom na jakim rynek znajdzie równowagę dla mnie nie jest az tak bardzo istotny. 
Natomiast staram sie informować jakie mechanizmy sie kryja za decyzjami. I może np, ktos weźmie pod uwagę moje obserwacje i np sprzeda w przyszłym tygodniu bydło zamiast np za 2 tygodnie. 
Bo może uznać to co mowie za prawdopodobne.  Mje spostrzezenia nie musza sie sprawdzic, kazdy ma własny rozum. 
Ale przed podejmowaniem decyzji chyba raczej lepiej jest wiedziec wiecej niz mniej.

Dlaczego obnizki po 15.06? Bo zamykają szkoły , a stołówki i jadłodajnie to jest jednak spory rynek. 
Wakacje to znowu sezon tylko na stekowe elementy - dlatego tak szybko tanieją przody. Zawsze w lato przody szly bardzo mocno w dol. Poprzedni rok to nie nowa rzeczywistość a anomalia. Ktos powie powinien zad drozec. Ale zad jest na poziomie 8E za kg. Ma drozec do ilu? 
Kiedys pisalismy, ze wołowa półka sklepowa zmniejszyla sie o 60%. To jest kolosalna róznica. I te wszystkie rzeczy mowia ze w okresie 6 miesiecy bardziej zobaczymy 5 e za byka niz powrot do 7 euro
Oczywiscie z odchyleniami jakimis, ale ja uwazam, ze to bedzie ten kierunek.

Edytowane przez Karol8885
Opublikowano (edytowane)

Tylko jakby cie sluchac to od roku czy od dwoch caly czas by ktos musial na juz sprzedawac, bo ty zawsze wrozyles obnizki, a jak cena szla jednak w gore to cisza, albo pisales, ze to nie logiczne i nie wiesz dlaczego.

Wez no ty sie za jakis handel cielakami czy cos, pomarudz im na grupie o obnizkach w Europie moze cos tam w koncu opuszcza.

Generalnie zawsze dobrze posluchac od ciebie informacji od drugiej strony z ciekawosci, ale nosa do ruchu cen to raczej nie miales. Zapomniales, ze rynek rolny to sie w PL wlasnymi prawami rzadzi. Czasami podwyzka z d*py, a czasami obnizka nawet jak cos juz sie nie oplaca i jeszcze towaru brakuje.

Edytowane przez asus921
  • Like 2
Opublikowano

Bo nie było to logiczne, 
I po roku wzrostów - rynek wraca to poziomów akceptowalych. 
Bardzo się cieszę , ze w tym aspekcie przyszło to dużo później niz myslalem, ze przyjdzie. Zarobiliście siano, super. 
Tylko ja to zupełnie inaczej widze. Widze ,ze klient odwrocił sie od wołowiny. I krotkoterminowy sukces , spowoduje moim zdaniem długoterminowy problem. 

Opublikowano
Teraz, Karol8885 napisał(a):

Bo nie było to logiczne, 
Bardzo się cieszę , ze w tym aspekcie przyszło to dużo później niz myslalem, ze przyjdzie. Zarobiliście siano, super. 
Tylko ja to zupełnie inaczej widze. Widze ,ze klient odwrocił sie od wołowiny. I krotkoterminowy sukces , spowoduje moim zdaniem długoterminowy problem. 

Za dużo pośredników pasie się po drodze na tym mięsie i dla końcowego odbiorcy cena może być nieakceptowalna, tym bardziej że gospodarka Europejska jest oparta o usługi co powoduje mocne rozwarstwienie społeczeństw pod względem ekonomicznym. Wąska grupa zajada steki a reszta na żreć kurczaka i zapier... za minimalną. Dodatkowym problemem są kolejne umowy handlowe, które mają na celu, oprócz ratowania niemieckiej gospodarki, zalanie rynku tanią żywnością coby plebs nie wychodził na ulicę protestować tylko grzecznie popylał na 7 do kołchozu

Opublikowano

Zywnosci jest kluczowa dla zachowania spokoju społecznego. Cel jakim zostanie to osiągnięte nie ma znaczenia, Ma znaczenie tylko to kto na tym łapę połozy 

Mówimy wołowina musi byc droga - a idziemy do sklepu i sami kupujemy głownie kurczaka i wieprzowinę. Kurczak jeszcze jest Polski ale wieprzowina juz prawdopodobnie nie. 
Pośredników eliminuje sie sukcesywnie. I w wołowinie akurat jest ich juz duzo mniej niz było. 
POp pierwsze powstało mnóstwo rozbiorów - ktore kupuja same z zakladow, po drugie kazdy kazdego juz zna wiec wlasciwie handel taki Wielkoskalowy juz nie ma posredników. Np kreglewski kupuje juz wszystko sam bezpośrednio od zakladów. A kiedyś to tu jeszcze 2 alkbo nawet i 3 geby były po drodze. 
Tylko, ze centralizacja skonczy sie jak zawsze. Pozostanie 5 duzych graczy i dopiero wtedy bedzie dymanie. 
Swinka w Polsce jest znakomitym przykladem.

Opublikowano
7 minut temu, Karol8885 napisał(a):

Zywnosci jest kluczowa dla zachowania spokoju społecznego. Cel jakim zostanie to osiągnięte nie ma znaczenia, Ma znaczenie tylko to kto na tym łapę połozy 

Mówimy wołowina musi byc droga - a idziemy do sklepu i sami kupujemy głownie kurczaka i wieprzowinę. Kurczak jeszcze jest Polski ale wieprzowina juz prawdopodobnie nie. 
Pośredników eliminuje sie sukcesywnie. I w wołowinie akurat jest ich juz duzo mniej niz było. 
POp pierwsze powstało mnóstwo rozbiorów - ktore kupuja same z zakladow, po drugie kazdy kazdego juz zna wiec wlasciwie handel taki Wielkoskalowy juz nie ma posredników. Np kreglewski kupuje juz wszystko sam bezpośrednio od zakladów. A kiedyś to tu jeszcze 2 alkbo nawet i 3 geby były po drodze. 
Tylko, ze centralizacja skonczy sie jak zawsze. Pozostanie 5 duzych graczy i dopiero wtedy bedzie dymanie. 
Swinka w Polsce jest znakomitym przykladem.

wołowine produkuje się w 99% w małych gospodarstwach rolnych i to jest jej jakość 

wieprzowina i kurczak to tucz przemysłowy nie wiem kto to je. tylko u siebie wyhodowane ma smak 

Opublikowano

Co raz więcej suchego opasu, a i Pan Biernacki ma sporo bydła a jego fermy małe nie są. To proces który zawsze postępuje, produkcja mleka też nie wygląda jak w reklamach serka.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, karol091193 napisał(a):

O zobacz... a jak ja cielaki kupiłem i waży 50kg a w paszporcie 6 miesięcy... pewnie od tego samego rolnika kupiliśmy tylko kolczyki nie tak podczepił 🤣 

A ile zapłaciłeś za tego rodzynka ? 😅 może by wypadało sprawdzić co się kupuje

Edytowane przez MRRolnik
Opublikowano
59 minut temu, EppS napisał(a):

Co raz więcej suchego opasu, a i Pan Biernacki ma sporo bydła a jego fermy małe nie są. To proces który zawsze postępuje, produkcja mleka też nie wygląda jak w reklamach serka.

Zboże podrożeje to skończy się suchy opas. Ciekawe że w stanach bydło jest droższe niż u nas a tam jest masówka 

Opublikowano
1 godzinę temu, Karol8885 napisał(a):

Bo nie było to logiczne, 

I znów pirdolisz farmazony??? Dla kogo akceptowalnych? Nie dla nas. Zarobiliscie siana... Właśnie takie masz pojecie. Nie kojarzysz w ogole faktów. Ty rozumiesz, ze za cena byka idzie drogi ciekak? Malo tego w druga strone ciekak nie poszedl. Skoncz pirdolic o jakis akceptowalnych cenach i sianie, bo to nam sie ma zgadzac, nie tobie.

Opublikowano
36 minut temu, Cybulek17 napisał(a):

Ty masz chyba jakąś fobię cielakową co 

Masz rację to nie od tego te forum lepiej pogadajmy o pralkach . 

Opublikowano
2 godziny temu, Karol8885 napisał(a):

ktoś wcześniej pisal ze sprzedał krowę do ubojni,sprawdzil w irz a ona nadal żyje,wiec odpowiedz sobie sam jak to działa

1 godzinę temu, EppS napisał(a):

Wujek Bierna$i swoje bydło co ma na stanie to może przerobić przez tydzień mając wydajność uboju 1000 szt na dobę,a rok ile ma tygodni?

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Mateusz1q napisał(a):

wołowine produkuje się w 99% w małych gospodarstwach rolnych i to jest jej jakość 

co to znaczy małe gospodarstwo ?  bydło z certyfikatem ekologicznym jest w tej samej cenie co to z intensywnej produkcji , czy PQS  jest inaczej karmione ?