Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sprzedane wczoraj 5 szt, 3 Hf i dwa dosyć ładne mieszańce( może R może U) po 16 i po 17 zł/kg brutto, waga moja, strączka 7%, płn Mazowsze, cena niby w dół, 27.90 netto za O klasę, a jeszcze w poniedziałek było podobno 28.30

Opublikowano

Też sprzedałem byczka 600 kg brutto po 16.5 zł brutto. Jeszcze mogłem go potrzymać ale on zacielał mi jałówki i już strasznie je męczył . O dziwo  2 lata by miał w sierpniu a jadł to co jałówki czyli żeby się za mocno nie utuczyć. 

Mój stały odbiorca mówi że od 15.04 szykują się obniżki bo niby dopłaty się kończą a na Podlasiu mlekpol za wirówki ściga i dużo krów na rynku się już pojawiło 😂😂😂

• Haha 1
Opublikowano

Dopłaty się kończą a ja jeszcze nie myśle żeby składać😀 krętactwo.  Byki sprzedane w czwartek, podstawa to było za  O klase 28.20 netto, a teraz po niedzieli spadły 40 gr.

Opublikowano

Myśle że gadanie na temat spadku ceny bo dopłaty sie kończą to ciula prawda, każdy większy gospodarz czeka na koniec naboru dopłat bo nie wiadomo co jeszcze w dopłatach sie zmieni i co w końcu zasieje 

• Like 4
Opublikowano

Najbliższa ubojnia byk O 28.5, byk R 29-29.5, jał R 29zl ceny netto. Wahań ceny niby nie ma u nich bo są niewielka ubojnią. Z tego co mówił wahania ceny w dół słychać tylko na najwiekszych ubojniach. 

Opublikowano
44 minuty temu, krzysiek277 napisał(a):

Myśle że gadanie na temat spadku ceny bo dopłaty sie kończą to ciula prawda, każdy większy gospodarz czeka na koniec naboru dopłat bo nie wiadomo co jeszcze w dopłatach sie zmieni i co w końcu zasieje 

Zależy od człowieka. K

Opublikowano
38 minut temu, Michal014d napisał(a):

Najbliższa ubojnia byk O 28.5, byk R 29-29.5, jał R 29zl ceny netto. Wahań ceny niby nie ma u nich bo są niewielka ubojnią. Z tego co mówił wahania ceny w dół słychać tylko na najwiekszych ubojniach. 

No to ja oprócz Sokołowa dzwoniłem jeszcze w 2 miejsca, 27.2 i 27.6 O klasa byka, bieda. No i różnica kolosalna względem tego 28.5. 

Opublikowano
17 minut temu, malaczarna napisał(a):

Jak pisałam że po 15 kwietnia tańsze bo doplatowce zaczynają schodzić to nie bo bydła nie ma. To skąd te obniżki?

To tylko zagrywka na pobudzenie rynku.

• Like 4
Opublikowano
2 godziny temu, malaczarna napisał(a):

Jak pisałam że po 15 kwietnia tańsze bo doplatowce zaczynają schodzić to nie bo bydła nie ma. To skąd te obniżki?

A tak o 🤷

Co Pani wczoraj się urodziła...

Może kolagen potaniał 😉

• Haha 1
Opublikowano

pewnie wybicie będzie mniejsze , mogę dopytać ile % skitki odejmą od krowy  9% .    jesli już ktos sie uprze to liczenie z wagi przed ubojem na zakładzie ale tez z wagi brutto , chyba dwa lata temu oddałem krowy do ubojni mokobody , ubijane na drugi dzień a wybicie tak samo mi policzył po odjęci skitki i na fakturze wybicie ładne ale co z tego jak kasy mało wtedy było 

10 minut temu, michalcium napisał(a):

Które ubojnie tak licza i jakie wtedy wychodzi wybicie?

Opublikowano
Godzinę temu, jarecki napisał(a):

wybicie liczy sie od wagi brutto

Od wagi rolnika ? Od wagi na składzie węgla ?  Od wagi handlarza ?Od wagi na ubojni ?  

• Haha 3
Opublikowano

idealnie było by gdyby rolnik miał wagę a jesli nie to może byc waga na ubojni z tym żę to troche może przekłamywać bo jak bydło krąży 24 h to raczej już wybicie leci w góre , 

3 minuty temu, AdamRo napisał(a):

Od wagi rolnika ? Od wagi na składzie węgla ?  Od wagi handlarza ?Od wagi na ubojni ?  

Opublikowano
42 minuty temu, Bartek933 napisał(a):

Zadowolony jesteś z wolców?

Tak. Jeśli chodzi o przyrosty to na oko nie zobaczy się różnicy. Wolce spokojne wręcz lekko strachliwe. Zero obić złamań itp