Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 minut temu, AdamRo napisał(a):

Może ?

Też byłem lekko zaskoczony 😆

20 minut temu, pedro2 napisał(a):

Ładne.

Ale tego wysokocielnego to nie sprzedawaj 

To jest brzuszek głodowy 

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, ab23 napisał(a):

Ja tu widzę E dwa następne to U a im dalej w kojec  tym gorsze sztuki 🤭😂

Co Ty piszesz? Część ludzi tu myśli że handlaz może oszukać a oni to porządni jak Zawisza czarny 😁😂

Opublikowano

byłem dziś na szkoleniu z dopłat i sporo rolników jest zainteresowanych krowami mamkami , raczej nie będą to duże stada bo po kilka sztuk ale coś sie dzieje na rynku . 

Opublikowano
1 minutę temu, jarecki napisał(a):

byłem dziś na szkoleniu z dopłat i sporo rolników jest zainteresowanych krowami mamkami , raczej nie będą to duże stada bo po kilka sztuk ale coś sie dzieje na rynku . 

Taka krowa najlepiej wychodzi w dopłatach gorzej z praktyką.

4 godziny temu, Cybulek17 napisał(a):

Pewien klasyfikator mówi, że może U złapać

20260408_104517.jpg

Z takim kałdunem? 

Godzinę temu, Pablo9812 napisał(a):

Sprzedane 6szt dla stałego odbiorcy

3 ładne Angusy

3 HF 

Średnia waga brutto 796kg

15.8 netto

Za angusa po 15.8?

Opublikowano
7 minut temu, malaczarna napisał(a):

argumentami za mamkami nie były same dopłaty choć wpływ mają  a chęć utrzymania gospodarstwa , sytuacja ze zbytem produktów rolnych na moim terenie wróciła do stanu sprzed dwóch lat tzn . ceny zbóż niskie a i z sianem kłopot .

Opublikowano
Godzinę temu, jarecki napisał(a):

Dziwisz się 🤔🙋‍♂️

Opublikowano

Rolnik aktywny i tak wejdzie. Pula dopłat mocno ograniczona i parę mamek zrobi robotę .dodatkowo siano I kiszonki to u mnie towar nie sprzedawalny w zasadzie w tym roku .

Także każdy kombinuje 😉

Opublikowano
8 minut temu, slawek74 napisał(a):

Tylko trzeba mieć najlepiej łąki do wypasu.... a dużo trzyma po budynkach i najlepiej gotowe ciele....

u mnie WWL  TUZ  to pewnie 50 % powiatu 

Opublikowano (edytowane)

bardziej dobór rasy ,rasy brytyjskie na ekologię i rasy francuskie  na resztę  rasa brytyjska to herford , angus , higland ,      najważniejsze to nie zapasać krów wtedy mniej kłopotów z wycieleniem i uboga dawka pokarmowa dla mamek nie karmiących 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Taka całkiem uboga pasza typu słoma lub siano trzcinowate też nie może być dla mamek nawet tych nie karmiących. Podstawa to pastwisko wtedy wszystko się spina zdrowotnie i ekonomicznie. Krowy mamki w oborze to nie będzie się opłacac chyba, że przy ekstremalnej zimie ale to wystarczy wiata chroniąca przed wiatrem no chyba, że ktoś ma pusta obore. U mnie cały rok na dworze bez wiaty, a zimą chowały się w drzewach z cielakami takimi nawet z października. 

2 godziny temu, livebird napisał(a):

Swoją drogą jak macie mamki luzem to jak je (obsługujecie ) tzn jakby jakas zachorwała złapała zapalenie itp ? Macie jakieś poskromy?🤔

Na łące mam dwa pojedyńcze wygrodzenia dla krów które się ociela i tam wganiam, żeby cielak się oswoił z matką bo wcześniej się chowały poza ogrodzeniem i krowy wyły za nimi do mleka😀, a tak po tygodniu po wypuszczeniu kręcą się w pobliżu tych wygrodzeń. Do badania na celność, szczepień itp to tylko poskrom albo chociaż coś podobnego prowizorycznego ze zwężonym korytarzem bo inaczej można się zajechać z powrozem. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, nexeqadore napisał(a):

Masz swoja wage to sprzedaj

Ptaszki ćwierkają coraz głośniej , jak ta afera wybuchnie to wielu popłynie ... już płyną ! Complexowo i systematycznie ...

Edytowane przez Berthold
Opublikowano
16 godzin temu, malaczarna napisał(a):

Z takim kałdunem? 

Za angusa po 15.8?

średnia cena z kojca,bo ważone na ogólnej. 

Opublikowano
2 godziny temu, Berthold napisał(a):

Ptaszki ćwierkają coraz głośniej , jak ta afera wybuchnie to wielu popłynie ... już płyną ! Complexowo i systematycznie ...

Niektórzy lubią hazard