Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, chudy123 napisał(a):

sprzedane jałówki LM/MM 5szt., waga średnia 640kg - 18,40netto (przy większej ilości udałoby się coś jeszcze ugrać)

Myślisz idzie dostać za 2szt jałówki R klasowe MM(insyminacja po LM) ładne ponad 700kg idzie dostać 17,5-18zl/netto? Jaka teraz różnica między Byk R ponad 800kg a takie jałówki jak wyżej opisałem?

Opublikowano

Krowa 10 lat Lm 87% 937 kg. Rekordowa sztuka. Aż dwa razy patrzyłem. Wazylem.  Jakieś info o obniżkach ( że niby kulinarna wołowina z australii płynie). Ogólnie narzekał że bydła mało. A jak jest to małe sztuki. 

Jakiś czas temu był tu przypadek że ponad 18 zł za krowę dostal

Opublikowano

Nie ma bydla w tym tygodniu.

Polski rynek sam sobie sterem i okretem.

Sytuacja wogole jest popierdolona wszedzie.

Sprzedaz jest fatalna i nie da sie z tym nic zrobic.

Teoretycznie dla was krok pierwszy sie zgadza.

Bydlo jest bardzo drogie wszedzie, cena w polsce w porownaniu z zachodem jest ok.

Byk Polski w teorii ~~6,70 za O jalowka 6,6 krowa 6 za 320

To jest jakies 20-40c nizej zaleznie od kraju zachodniego. Czyli jest ok.

Natomiast na eksport tego byka nie da sie sprzedac wogole nawet przy cenie 6,30 za O

I tak samo za granica, 

Jak rozbierzesz tego byka za 6,70 w polsce , i zrobisz elementy, to sa one 1e srednio na kg drozsze niz oferty z niemiec czy belgiii czy Holandii. Nie wiem, zglupialem.

Prawdopodobnie wszystko to lezy na magazynie i nie ma jak "przyznac sie" ze trzeba odpisać strate. Ale kiedys ten dzien bedzie musial nadejsc.

Klient poprostu zniknął. Nie wiem jakiego miesa on uzywa ale cos tu ewidentnie jest nie tak.

Takze calkiem mozliwe ze ta Australia czy Mercosur tak naprawde jakos wplywa, i np rozchodzi sie w takim rynku "kebabowym" gotowkowym bez kontroli bo poprostu cyferki sie nie zgadzaja.

Pojebane

• Haha 1
Opublikowano
21 minut temu, Karol8885 napisał(a):

Bydlo jest bardzo drogie wszedzie, cena w polsce w porownaniu z zachodem jest ok.

Natomiast na eksport tego byka nie da sie sprzedac wogole nawet przy cenie 6,30 za O

I tak samo za granica, 

Jak rozbierzesz tego byka za 6,70 w polsce , i zrobisz elementy, to sa one 1e srednio na kg drozsze niz oferty z niemiec czy belgiii czy Holandii. Nie wiem, zglupialem.

Prawdopodobnie wszystko to lezy na magazynie i nie ma jak "przyznac sie" ze trzeba odpisać strate. Ale kiedys ten dzien bedzie musial nadejsc.

Klient poprostu zniknął. Nie wiem jakiego miesa on uzywa ale cos tu ewidentnie jest nie tak.

Takze calkiem mozliwe ze ta Australia czy Mercosur tak naprawde jakos wplywa, i np rozchodzi sie w takim rynku "kebabowym" gotowkowym bez kontroli bo poprostu cyferki sie nie zgadzaja.

Pojebane

coś nie chce mi się wierzyć na brak zbytu na wołowinę, wczoraj podczas ładowania jałówek na ubojnie były 2-3 telefony czy kierowca już przyjechał, czy już załadowane, daj znać jak wyjedzie kierowca, a czy nie ma ktoś jeszcze bydła w okolicy. Znajomy ma ponad 30szt. jałówek na sprzedaż to już nawet 100k zaliczki chcieli przelać żeby tyko zarezerwować na przyszły tydzień, bo potrzebują półtusze na Włochy. 

• Like 1
Opublikowano
11 godzin temu, AdamRo napisał(a):

9 - 14 netto, tak myślę. 

Ja przed świętami sprzedałem małą chodź dobrze utuczona krowę 745kg za 12 netto więcej nie chciał dać chodź krzyczałem 14 🤣

Opublikowano
58 minut temu, Karol8885 napisał(a):

I tak samo za granica, 

Pojebane

Wyślij nr konta, każdy rzuci parę złotych na bochenek chleba, mięsa masz to jakoś przebiedujesz.

• Haha 5
Opublikowano
41 minut temu, chudy123 napisał(a):

coś nie chce mi się wierzyć na brak zbytu na wołowinę, wczoraj podczas ładowania jałówek na ubojnie były 2-3 telefony czy kierowca już przyjechał, czy już załadowane, daj znać jak wyjedzie kierowca, a czy nie ma ktoś jeszcze bydła w okolicy. Znajomy ma ponad 30szt. jałówek na sprzedaż to już nawet 100k zaliczki chcieli przelać żeby tyko zarezerwować na przyszły tydzień, bo potrzebują półtusze na Włochy. 

Wlasnie to mam na mysli mówiąc o pojebanej sytuacji

Ubojnie przerzucaja sie aby kupic towar i tak to prawda, ze za zywcem chodza wszyscy jak szaleni.

Ale ja juz tego nie rozumiem.

Kazdy ma jak zwykle swoja racje, tylko wlasnie tyle wykluczajacych sie wzajemnie sytuacji powoduje , ze jest totalnie nieprzewidywalnie

@pedro2 nie musisz sie martwic, 

Opublikowano
14 minut temu, malaczarna napisał(a):

Loj wołowy teraz najzdrowszy tluszcz

Dlatego masła już nie oferuję

10 minut temu, Karol8885 napisał(a):

dro2 nie musisz sie martwic

Żalisz się jak źle to chciałem pomóc. Niewdzięczniku

Opublikowano

Z reguły krytykuje się tych co nie zgadzają się z ogólnym zdaniem. 
Normalne. Mam nadzieje ,ze będziesz sprzedawał po 35 PLN na wbc. 
Zycze Ci wszsytkiego dobrego , ale to nie znaczy, ze nie moge miec własnego zdania o sytuacji, nawet jesli w krótkim terminie okaze sie ono błedne. 

Ale tez trzeba byc slepym aby nie widziec co w Polsce sie dzieje, i jak każda praktycznie branża nurkuje w doł. TO jest raczej apel o to aby być bardzo ostrożnym i aby  nie wierzyć we wszystko , tylko oceniać po swojemu. 

• Like 2
Opublikowano
Godzinę temu, pedro2 napisał(a):

Pokaż mi człowiecze gdzie Cię krytykuję.

Ja mówię poważnie, masz biedę to pomogę.

Kiedyś ja będę biedował to może wyślesz worek gnatów do obrania

Takie gnaty to bym przygarnęła wszyscy teraz gotują rosół kolagenowy z kości wolowych

3 godziny temu, Karol8885 napisał(a):

Z reguły krytykuje się tych co nie zgadzają się z ogólnym zdaniem. 
Normalne. Mam nadzieje ,ze będziesz sprzedawał po 35 PLN na wbc. 
Zycze Ci wszsytkiego dobrego , ale to nie znaczy, ze nie moge miec własnego zdania o sytuacji, nawet jesli w krótkim terminie okaze sie ono błedne. 

Ale tez trzeba byc slepym aby nie widziec co w Polsce sie dzieje, i jak każda praktycznie branża nurkuje w doł. TO jest raczej apel o to aby być bardzo ostrożnym i aby  nie wierzyć we wszystko , tylko oceniać po swojemu. 

To co się będzie działo.... Może lud oczy otworzy. Kaplica dla branży tworzyw sztucznych. Głupia taśma do klejenia albo jakąkolwiek folia

Opublikowano
20 godzin temu, mate12345 napisał(a):

Ile realnie teraz jalowka? Niby hf, ale niska i gruba, Okolo 650 kg. 

Też mam taką niska i krępa w podobnej wadze miesiąc temu przy innej sprzedaży oferowali 16-16,50 brutto to na obecną chwilę myślę że nie gożej