Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja miałem kilka kontroli na starej oborze i żadnego ale, a miały ciasno. Z bydłem jak ktoś narzeka na kontrolę to grzeszy. Kontrola bydła to miła wizyta a do świń ta sama kontrolująca niczym gestapo 

Opublikowano

Jak dwoje normalnych ludzi się spotka to nie ma problemu. Jak widzą zadbane zwierzęta, jakis porządek i miłego rolnika to w 99% spotkanie kończy się z uśmiechami na ustach 

Ale żeby nie było że jest tak kolorowo, to na ostatniej kontroli pracownica weterynarii sama wyzywała na swoją młodszą koleżankę że ludzia robi krzywdę 

• Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, Mateusz1q napisał(a):

większość 

4 godziny temu, Karol6130 napisał(a):

W okolicy to większość 

I akurat sprzedają w okresie dopłatowym ? 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Bartek933 napisał(a):

Liczą się metry, nie ważne w jakim budynku. Ja mam kojce na 6-7sztuk i wydaje mi się to optymalnie, a według norm to mógłbym tam trzymać wręcz 10szt i spełniał bym wymóg zwiększonej powierzchni...

Myk jest taki że nawet jak masz nowa oborę to i w starej musisz spełniać minimalne wymagania 

Jak masz i tak zwiekszona powierzchnie to tak jak piszesz extra pieniadze za nic

Jakbys mial specjalnie robic pod to kojce i zmniejszac ilosc sztuk to robi sie parodia. W zeszlym roku mialem chyba okolo 50% sztuk zakwalifikowanych do platnosci w tym roku z tego co mi agencja dzwonila okolo 35%. Wszystkim musisz zwiekszyc, a licza sie sztuki tylko od 4 do 18 miesiecy i biora srednia dzienna. Wiec jak jakas sztuka byla np. przez rok od 12 do 24 miesiecy zycia u ciebie to dostaniesz za nia tylko za 6 miesiecy itp.

Czyli jak masz na stanie np. 50 sztuk to do kazdej musisz spelniac warunki, a realnie dostaniesz platnosc za 15-20 sztuk.

Edytowane przez asus921
Opublikowano

Specjalnie pod dopłatę przerabiać to bez sensu, ale budując lub remontując lepiej dokładnie sprawdzić wszystkie wymogi i możliwości. Może lepiej trzymać jedna sztukę mniej a za resztę wsiąść dopłatę. Dopłata do ściółki to też wymysł jak nie wiem co, kasa za nic

Opublikowano
10 minut temu, szymon09875 napisał(a):

Nudno bez tych czworonogów by było 🤷 

Ciekawe jakie z nich matki będą 🤔

Bo narazie jest wesoło 🫣

IMG_20260404_171702.jpg

U mnie takie mieszanki dają ponad 20 litrów a najgorsze że średnio tolerują obce cielaki 

Opublikowano
5 godzin temu, Bartek933 napisał(a):

Specjalnie pod dopłatę przerabiać to bez sensu, ale budując lub remontując lepiej dokładnie sprawdzić wszystkie wymogi i możliwości. Może lepiej trzymać jedna sztukę mniej a za resztę wsiąść dopłatę. Dopłata do ściółki to też wymysł jak nie wiem co, kasa za nic

No wlasnie o to mi chodzi, ze za ta "reszte" nie wezmiesz doplaty.

Opublikowano
13 godzin temu, Bartek933 napisał(a):

Co masz na myśli?

ja mam na myśli to że może lepiej kupć 10szt niż 11 żeby załapać się na dofinansowanie 

Wlanie bledne myslenie. Bedziesz liczyl, ze 1-2 sztuki mniej na kojec dasz, a za to do 10-ciu dostaniesz doplate, a tu realnie zamoast do 10-ciu wyjdzie do 4-5 -ciu...

Opublikowano
2 godziny temu, jarecki napisał(a):

byczKI ho , czarno białe płaci ,, skupnik ' po 28 zł brutto , waga od 60 kg

Z jakich okolic jesteś?