Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
26 minut temu, KarolaKarotka napisał(a):

A to wszyscy dopłaty składają 15 marca? Bo statystyki ARiMR mówią co innego ...

Poza tym dopłata jest do 20 sztuk tylko, bajki z tymi dopłatami i ceną opowiadają a ciemny lud wierzy.

Ja zawsze skladam. Zawsze maj była gorsza cena.

Opublikowano

Ja bydło sprzedaje co miesiąc .Można powiedzieć że jak wypłata za mleko 😅.Z cenami jest różnie ale zawsze obrót pieniędzmi jest 

Opublikowano

A tak serio to ilu jest co mają opasy i trzymają te 20/30 sztuk? No bo już chyba nie wielu zostało co wpiszą na doplaty i akurat po miesiącu od złożenia będą sprzedawać. Mogę się mylić, bo oceniam po sobie i okolicy, ale to, że będzie wyspyp to chyba trochę przereklamowane 🤔

Opublikowano

https://www.farmer.pl/produkcja-zwierzeca/bydlo-i-mleko/masz-zwierzeta-jesli-tego-nie-zglosisz-niczego-nie-sprzedasz-rolnicy-maja-czas-do-18-czerwca,175169.html

Ktoś, coś słyszał?

Opublikowano

Teraz dopłaty o dobrostanie staną się standardem za darmo do spełnienia. Młodzi gniewni z weterynarii już zaczynają jeździć i robić problemy. Ciekawe ile stron na ustawa o co w niej jest w ogóle 

Opublikowano
wojak1986 napisał:

Młodzi gniewni z weterynarii już zaczynają jeździć i robić problemy. Ciekawe ile stron na ustawa o co w niej jest w ogóle

ciekawe gdzie się podzieja ci mlodzi gniewni jak rusza się starzy wku..ieni

Opublikowano
1 minutę temu, robi57362 napisał(a):

ciekawe gdzie się podzieja ci mlodzi gniewni jak rusza się starzy wku..ieni

U nas już robią ludziom problemy. Rekontrola płatna i do tego brak dobrych chęci. Dużo zależy od ludzi jak rozmawiałem z handlarzem to z 3 powiatów dzień a noc ludzie 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Dopłaty to wyłudzali wyłudzają i będą wyłudzać tylko góra zaczyna się szczypać z kasą i to jest problem...a kto ma problemy ten co ich nie brał😂np dobrostan

Edytowane przez wojak1986
Poprawka
Opublikowano
W dniu 1.04.2026 o 23:40, Chota napisał(a):

A tak serio to ilu jest co mają opasy i trzymają te 20/30 sztuk? No bo już chyba nie wielu zostało co wpiszą na doplaty i akurat po miesiącu od złożenia będą sprzedawać. Mogę się mylić, bo oceniam po sobie i okolicy, ale to, że będzie wyspyp to chyba trochę przereklamowane 🤔

W okolicy to większość 

Opublikowano
7 minut temu, wojak1986 napisał(a):

Dopłaty to wyłudzali wyłudzają i będą wyłudzać tylko góra zaczyna się szczypać z kasą i to jest problem...a kto ma problemy ten co ich nie brał😂np dobrostan

Masz spełnione warunki dostajesz kasę jaki to problem .urwa

Opublikowano
Teraz, Paolo8 napisał(a):

Masz spełnione warunki dostajesz kasę jaki to problem .urwa

Bierzesz kasę to bierz ja chcę spokoju w hodowli, a teraz przyjadą i chcą ode mnie tego samego co od Ciebie a ja kasy za to nie biorę. Na mądrości mam radę poczekaj jak metraż powiększa na sztukę i inne wymogi 

• Like 2
Opublikowano
22 minuty temu, wojak1986 napisał(a):

Bierzesz kasę to bierz ja chcę spokoju w hodowli, a teraz przyjadą i chcą ode mnie tego samego co od Ciebie a ja kasy za to nie biorę. Na mądrości mam radę poczekaj jak metraż powiększa na sztukę i inne wymogi 

Ja nie biorę żadnych profitów z dobrostanu poza ściółką i późne osadzanie cieląt. Chociaż plany są na przebudowę ale w obecnych czasach raczej trzeba mieć wywalone...

Opublikowano (edytowane)

Wyświetla mi informacja w irz o konieczności weryfikacji daty wypasu. Gdzie to należy podać w irz bo nie ogarniam, otwieram komunikat a tam oczywiście nie ma żadnego linku gdzie mógłbym podać tą datę.  

Dobra, ogarnąłem, ai mi podpowiedziało 🙃 zgłoszenie działalności > zmiana danych

Edytowane przez raven18
Opublikowano
W dniu 1.04.2026 o 23:40, Chota napisał(a):

większość 

Opublikowano

U mnie to chyba tylko ja zostałem hobbysta. Wszyscy mali już zamknęli. 

Najmniejszy co doi to też ponad 20 sztuk krów. Także zwracających na dopłaty U mnie mało 

Opublikowano
30 minut temu, raven18 napisał(a):

Wyświetla mi informacja w irz o konieczności weryfikacji daty wypasu. Gdzie to należy podać w irz bo nie ogarniam, otwieram komunikat a tam oczywiście nie ma żadnego linku gdzie mógłbym podać tą datę.  

Dobra, ogarnąłem, ai mi podpowiedziało 🙃 zgłoszenie działalności > zmiana danych

nie wstawiaj daty końcowej wypasu bo co rok bedziesz aktualizował 

Opublikowano
1 godzinę temu, wojak1986 napisał(a):

Teraz dopłaty o dobrostanie staną się standardem za darmo do spełnienia. Młodzi gniewni z weterynarii już zaczynają jeździć i robić problemy. Ciekawe ile stron na ustawa o co w niej jest w ogóle 

Ale to co, ja mam do weterynarii składać że mam bydło, i gdzie wszystko jest zlokalizowane? Przecież oni to wiedza. I co, mam tam jechać osobiście innymi powiedzieć czy jak? Ty już coś takiego skladales? Ja z dobrostanu nic nie pobieram.

Opublikowano

Ja mam ściółka i 50% większa powierzchnia co jest bardzo latwo spełnić a wręcz nie pieniądze ekstra za nic. W ubiegłym roku miałem ekstra kontrolę i nikt krzywdy mi nie zrobił 

Opublikowano

Liczą się metry, nie ważne w jakim budynku. Ja mam kojce na 6-7sztuk i wydaje mi się to optymalnie, a według norm to mógłbym tam trzymać wręcz 10szt i spełniał bym wymóg zwiększonej powierzchni...

Myk jest taki że nawet jak masz nowa oborę to i w starej musisz spełniać minimalne wymagania 

Opublikowano

Przede wszystkim liczy się zdrowy rozsądek u weterynarii a wiadomo jak z nim teraz u ludzi. Mnogość przepisów raczej w tym nie pomaga jak ktoś ma słaby chumor. Ci co nie widzą problemów przeważnie mają nowe obiekty