Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, MRRolnik napisał(a):

Tak naprawdę drugi rok jest górka na bydło do tej pory kokosów w porównaniu do mleka nie było.  Dlatego dopiero w tym roku jest ssanie na cielaki każdy widzi wysoko cenę za bydło ale nikt nie patrzy na koszty z 30 krów dojnych da radę wyżyć a weź spróbuj z 30 byków 

Przy 30 krowach 3x wiecej pracy i paszy idzie a ty bys chcial taki sam zarobek? 

• Like 4
Opublikowano
27 minut temu, mate12345 napisał(a):

Przy 30 krowach 3x wiecej pracy i paszy idzie a ty bys chcial taki sam zarobek? 

30 byków a 30 krów to przecież dwa inne światy 🤦 samo karmienie to połowa czasu bo 30 dojnych to nie oznacza 30 zwierząt... Mam nadzieję,że to jakiś troll znowu się uruchomił bo chyba nikt normalny tego by tak nie porównywał. 

• Like 8
Opublikowano
11 godzin temu, Karol6130 napisał(a):

Byki miałem od 2007r

Ceny były bardzo różne 

Dołki i górki 

Z cielakami nigdy nie było problemu 

W tamtym roku odchowane były na ogłoszeniu spory czas, ale to dlatego że połowa to były JE, a sprzedawałem komplet bez dzielenia na sztuki

No i się jakoś sprzedały 

Wszystko ma swojego klienta

Wraz nie spójne zeznania 😁 

Opublikowano
1 godzinę temu, szymon09875 napisał(a):

30 byków a 30 krów to przecież dwa inne światy 🤦 samo karmienie to połowa czasu bo 30 dojnych to nie oznacza 30 zwierząt... Mam nadzieję,że to jakiś troll znowu się uruchomił bo chyba nikt normalny tego by tak nie porównywał. 

To tak jak u mnie jeden mówił że ma 20krów ale gdyby miał 40 krów to wtedy dawały by więcej mleka, a tak to ma małą wydajność bo małe stado 😆

• Haha 5
Opublikowano

Ja tam śmiało mogę powiedzieć, że mając akrualnie ~200zwierząt z czego 25-30 krów, wolę mieć 500 byków jak 50 krów 🤣 przy 30 to ketoza, to paraliż, to z d*py temperatura... i siedzisz pół dnia w oborze... ja się zastanawiam, kiedy ludzie znajdują czas na pracę przy oborach rzędu 100 krów i wiecej? 

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, karol091193 napisał(a):

Ja tam śmiało mogę powiedzieć, że mając akrualnie ~200zwierząt z czego 25-30 krów, wolę mieć 500 byków jak 50 krów 🤣 przy 30 to ketoza, to paraliż, to z d*py temperatura... i siedzisz pół dnia w oborze... ja się zastanawiam, kiedy ludzie znajdują czas na pracę przy oborach rzędu 100 krów i wiecej? 

O czym pier..sz 🤔🤭 jaką ketoza jaki paraliż ??? Ludzie profilaktyka mówi wam to coś 🤔 dwa porażenia na 5 lat a ketozę yo nie pamiętam kiedy leczyłem 🙋‍♂️😁 a jak ktoś nie ogarniam to i jeden żółw mu na prędkości zachoruje 🙆‍♂️

4 minuty temu, wojak1986 napisał(a):

U tych mamek też są padnięcia i leczenie

Zwłaszcza przy żywieniu o jakim pisał 🤦🙆‍♂️

Opublikowano
23 minuty temu, slawek74 napisał(a):

O czym pier..sz 🤔🤭 jaką ketoza jaki paraliż ??? Ludzie profilaktyka mówi wam to coś 🤔 dwa porażenia na 5 lat a ketozę yo nie pamiętam kiedy leczyłem 🙋‍♂️😁 a jak ktoś nie ogarniam to i jeden żółw mu na prędkości zachoruje 🙆‍♂️

Zwłaszcza przy żywieniu o jakim pisał 🤦🙆‍♂️

Bo ty jesteś naj twoje krowy są naj i pasze masz naj 

• Like 7
  • Thanks 1
Opublikowano

Dużo zależy od warunków na gospodarstwie jakie budynki sprzęty itd. niektórzy ogarną szybciej 100 krów mlecznych i młodzież niż niektórzy 50 byczków które trzeba wiadrem napoić i taczką nakarmić i obornik odwieść (rzadko to się już zdarza ale zdarza się) 

Co do chorób i upadków można też dmuchać chuchać na paluszkach chodzić a i tak może wpaść jakiś wirus , czy pasza ci się popsuje bo np koty dziur narobią, a nawet leżąc na łące może ci udaru czy zawału dostać i tego nie da się uniknąć 

Opublikowano
Godzinę temu, karol091193 napisał(a):

Tylko weź pod uwagę to, że posiadanie bydła mlecznego, a mamek to trochę dwa inne światy. Sam się zastanawiam nad 60-80mamkami angusa i żywić je głównie sianem +kukurydza i wysłodki 

Też rozważam , tylko black angus z tej linii większego kalibru 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

duży kaliber to SM , herford nie jest duży , chyba żę w europie jest linia dużego kalibru herforda , na herforda to najlepiej było by dodatkowo wprowadzić rhd chyba ciężko to dobrze spieniężyć sprzedając do ubojni , tak samo jak highland , ostatnio Paweł z you tube coś napomknął o likwidacji gdyby RHD mu nie wypalił , na takich rasach zarabia się na dopłatach mając własne ziemie 

Edytowane przez jarecki
  • Like 1
Opublikowano
18 godzin temu, HF86 napisał(a):

Byki w 30 sztukach to hobby i stan umysłu 😁

Ale faktycznie. Godzinka rano i godzinkę wieczorem i można sobie fajną premie do etatu uskrobac. 

Moje za 2 tygodnie, ostatnie z mleka schodzą i do zimy nic nie kupię, jesienią pewnie nawet mamki zmieniać będą właściciela. 

Ty już likwidujesz odkąd pamietam

Opublikowano
Godzinę temu, Cybulek17 napisał(a):

Też rozważam , tylko black angus z tej linii większego kalibru 

Masz skąd kupić takiego materiału? Ja się obawiam, nie wiem czy nie lepiej swoich mlecznych powoli nie wypchnąć ARem. Sam to rozważam 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, michalcium napisał(a):

Bo ty jesteś naj twoje krowy są naj i pasze masz naj 

Sprzedane prawie 11tys od krowy wet w grudniu był łożysko odejmował ostatnio bo poród wywoływany... jeszcze coś 🤔🤦

Nie wiem z czego te dwa durnie się cieszą 🤔 ale psychiczni tak mają 🤭

Edytowane przez slawek74
  • Haha 2
Opublikowano

No przy krowach mlecznych lepsza opłacalność , ale więcej pracy. Opasy od jakiegoś czasu chwilowo jest górka ,ale ceny cieląt też nie mało wołają. Przy niewielkiej ilości krów 20-30 sztuk można żyć a przy tej ilości opasów już trzeba dorabiać na etacie dodatkowo.

• Like 1
Opublikowano
15 minut temu, Michał18 napisał(a):

No przy krowach mlecznych lepsza opłacalność , ale więcej pracy. Opasy od jakiegoś czasu chwilowo jest górka ,ale ceny cieląt też nie mało wołają. Przy niewielkiej ilości krów 20-30 sztuk można żyć a przy tej ilości opasów już trzeba dorabiać na etacie dodatkowo.

Żeby na opasach się opłacało trzeba nadganiać ilością i żeby dopilnować to wszystko to nie wystarczy zajrzeć raz na dzień i trudniej jest odchowac cieleta niż z własnego gospodarstwa 

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, kazik6 napisał(a):

Ty już likwidujesz odkąd pamietam

To mało pamiętasz, bo już tutaj sporo lat jestem. 

Było i ponad 100 ,Było i w zeszłym roku 5.

Teraz jest 22 sztuki i w sumie więcej na pewno nie będzie. 

Reszta budynków już na magazyny i garaże przerobione. 

W sumie i tego by nie było, albo bele są praktycznie w tym roku nie sprzedawalne, ziarka też w opór. 

Teraz godzinkę rano, godzinkę wieczorem i fuchy w międzyczasie 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, komizmo napisał(a):

Masz skąd kupić takiego materiału? Ja się obawiam, nie wiem czy nie lepiej swoich mlecznych powoli nie wypchnąć ARem. Sam to rozważam 

Wiem o jednym stadzie koło Nakła z lini USA , ale narazie wszystko na rozwój stada 

• Like 1