Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Była górka na bydło to i może teraz i spaść tak samo było z mlekiem i tak długo była na te bydło spora cena

Edytowane przez MRRolnik
Opublikowano
13 minut temu, asus921 napisał(a):

Dogadali sie jak zwykle i szukaja debila... Za duzo bylo slychac o tym "Armagedonie" Nagle codziennie przyjezdza 150% normy, zeby taka absurdalna cene proponowac?

Spokojnie... już ubojnie czują, że niedługo nie bedzie towaru... Tykocin podobno wszedł z ofertą dostawy cieląt. Podobno minimalne zamówienie to 50szt?  Niby waga sztuki to 120kg🫣 ceny i warunki na razie nie chcę bardzo zdradzać,  bo tak na prawdę to wiedza od brata ciotecznego. Dokładnie też o wszystko się nie wypytał, więc nie chcę robić plotek. Ale ktoś jeździ, robi ankiety tak jak w ubiegłym roku i daje taką ofertę. 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, AdamRo napisał(a):

Pomylili się i nieojebali 😃

Powiadają że 26 za O klasę byka. Aż sam w to nie wierzę 😮

Oby, bo ja mysle ze to moze nie byc zla cena

Niemcy byki 6,20/6,40/6,60

Hiszpania 6,30/6,50/6,70

Austria 6,10/6,30/6,50

Mysle ze Polskie beda spokojnie po 6 euro jesli nie nizej. Albo nie ma sensu ubijac

Edytowane przez Karol8885
Opublikowano
Godzinę temu, MRRolnik napisał(a):

Była górka na bydło to i może teraz i spaść tak samo było z mlekiem i tak długo była na te bydło spora cena

No raczej spadnie i to może nawet o połowę. Jak zaczną na dobre sprowadzać wołowinę.

Opublikowano

Dzis zaklady oferowaly byki po 6 euro. Mimo takiej ceny mi nie udalo sie tego sprzedac, cala europa poszla w dol o ~~50centow.

Nie mam pojęcia dlaczego. Moze dlatego ze nastepny tydzien jest krotki? Nie wiem.

Natomiast biorac pod uwage , ze byk niemiecki O jest za 6,20 to kupic moze go ktos z niemiec jesli bedzie taniej czyli przynajmniej 6,10. Dostawa to 10c minimum wiec przy sprzedazy z zakladow do odbiorcow max 6,00 exw

Analogicznie z innymi.

6e obecnie to mieso za 25,40.

Zaklady moga ciut tracic w teorii miedzy wbc a sprzedaza bo maja 5ta cwiartke w teorii.

Ale mysle ,ze beda dazyc do 25 pln bo niestety koszty energii, osobowe itd sa bardzo duze a skora jest tania

Opublikowano (edytowane)

@Karol8885

Co mnie interesuja ich koszty. Moimi nigdy nikt sie nie przejmowal. Jak nie będzie co ubijac to zaplaca.

Niech sobie koszty przezucaja na klienta jak w kazdej branzy. Tylko w rolnictwie kosztami jest obarczany producent i tak sie nauczyli dziadostwa.

Edytowane przez asus921
  • Like 2
Opublikowano
12 minut temu, Cybulek17 napisał(a):

Moim sposobem myślenia , ich sposób myślenia się zmieni jak żywcówki będą jeździć na pusto , to też generuje koszta . 

Nie tak dawno i tak było 🤣 jeden z kierowców wspominał,  jak pod wschodnią granicę w okolicach Sejn pojechał po 2 sztuki. Po jednej u każdego gospodarza. Na powrocie zabrał u mnie chyba 3 sztuki i prosto na bazę. A spokojnie mieściło się 10/12szt dużych na aucie. 

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, asus921 napisał(a):

@karol091193

I pewnie dalej mamrotal pod nosem, ze bydla jest opor ? 😀

To było jakiś czas temu... albo jesienią albo wczesną wiosną.  Akurat przewoźnik dla ubojni a nie handlarz. Z drugiej strony czy miał wtedy powód kłamać, że wraca z 5szt na samochodzie na zakład? Tym bardziej pytając się którą drogą bedzie lepiej jechać? 

Opublikowano
Godzinę temu, Cybulek17 napisał(a):

Moim sposobem myślenia , ich sposób myślenia się zmieni jak żywcówki będą jeździć na pusto , to też generuje koszta . 

Myślisz że na czerwiec się coś poprawi? Bo mam ciasno i trzeba by opchnąć parę sztuk ale może lepiej jeszcze zostawić je dobry miesiąc?

Opublikowano

Nie beczta już jprdl 🙆 

Były drogie był czas żeby sprzedawać.

Za dwa tygodnie podrożeje i będzieta znowu turbany zakładać jak szejkowie

U niektórych widzę sensem życia jest wieczny bek 

• Like 5
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, pedro2 napisał(a):

Nie beczta już jprdl 🙆 

To nie bek zamiast się cieszyć  że jest wyższa cena coś odłożyć to niektórzy myśleli że cena tylko do góry będzie szła  kupowali  cielaki aby tylko mieć i nie patrzył ze cena może spaść . A za byki cena będzie skakała raz  do góry a raz w dół tak zawsze było. A ubojnie będą na każdy możliwy sposób szukać żeby jak najtaniej kupić bydło żeby więcej zarobić 

Edytowane przez MRRolnik
Opublikowano
Teraz, pedro2 napisał(a):

Nie beczta już jprdl 🙆 

Normalnie z ust to wyjałeś, nic dodać nic ująć, nie udzielam się tu zbyt dużo, ale widzę jak nie raz była panika i nie raz od roku jest pisane, że teraz już jazda bez trzymanki, to ostatnie cielaki, ostatnie tak drogo sprzedane byki... No niektórzy to chyba aż chcą za damski ujj sprzedawać. Paniki w tych ludziach co nie miara 🙃

A odbiegając od tematu, mam taką oborę, aktualnie w 80 jej procentach trzymam bydło. Od przodu jest ala kuchnia letnia. Te kreski to ściany oddzielające kojce. Obornik niestety trzeba wyrzucać ręcznie i to mnie powoli zaczyna irytować 🙃 ale do sedna. Chce przerobić ją na wjazdowke, żeby wyrzucać obornik, ręczny obrządek mi nie przeszkadza, nie jest źle, wymiary to około 22x6. W kojcach mam już zrobione drabinki paszowe po około 1m szerokości, dobrze się im daje jeść. Myślę nad wyburzeniem ścian, wzmocnieniem stropu i ściągnięciem ścian. W jaki sposób to zrobić, żeby było solidnie i bezpiecznie ? Strop zbrojony jest bednarką i co 1.2m jest dwuteownik 140. Myślałem, żeby pod strop dać dwuteownik 120 pomiędzy tymi dwuteownikami 140 co są w stropie ( one lecą w poprzek obory). Pod te co mam zamiar dać pomiędzy, mam też zamiar dać dwa rzędy dwuteowników 120 w zdluz obory, jedne pod słupy od drabinki paszowej, drugi mniej wiecej na środku. A na górze nad stropem też położyć 2 rzędy dwuteownika 120 po długości obory i skręcić cybamtami te dwuteowniki, które lecą wzdłuż obory. Wyszłaby trochę kratownica, ale no chce, żeby to było fest solidne. No i co jakieś 3 metry chciałbym ściągnąć ściany boczne są pomocą pręta gwintowanego przyspawanego do drutu żebrowanego. Co o tym myślicie ? Wjazd byłby od przodu, a żeby wyrzucać obornik turem, chce bydło wyganiać na podwórku, gdzie myślę zrobić demontowane ogrodzenie z barierek drogowych. Zdjęcie dla uwagi i zobrazowania tematu.

IMG_20260424_215413~2.jpg

33 minuty temu, micgal39533 napisał(a):

Taki już chyba mental niektórych ludzi, że wiecznie źle i najlepiej płakać, jak internetu nie było to tylko domownicy byli tym pokrzywdzeni

Też, ale i brak jakiegokolwiek logicznego myślenia, już od około 2 lat są takie zagrywki, żeby opuścić cenę i nałapać bydła... A Ci jak naiwniacy dają się podpuszczać. Ale no cóż zrobić.

Opublikowano

Otóż to, jak ostatnio taka akcja była chyba dwa lata temu już nie pamiętam dokładnie to sprzedawali wszystko co było w wadze 400/500+ i jeszcze chwalili handlarza że dobry bo im powiedział że tanieją, w ubiegłym roku też takie zagrywki były z cenami ale widać nic to nie nauczyło ludzi

Opublikowano
8 godzin temu, asus921 napisał(a):

@karol091193

I pewnie dalej mamrotal pod nosem, ze bydla jest opor ? 😀

Tak jak część rolników gadających od 20 lat że jeszcze rok dwa i wszystko wybijecie 😁

6 godzin temu, pedro2 napisał(a):

Nie beczta już jprdl 🙆 

W butach chodzą za ciasnych.

Opublikowano
8 godzin temu, krzysiek277 napisał(a):

Myślisz że na czerwiec się coś poprawi? Bo mam ciasno i trzeba by opchnąć parę sztuk ale może lepiej jeszcze zostawić je dobry miesiąc?

Ile ich masz 100 czy 200 sztuk ?

Jak trzeba to się sprzedaje. Przestałem się zastanawiać czy będą 5 groszy droższe za tydzień czy 50 tańsze. Jest czas to jadą, raz taniej raz drożej, ale spokój jest najważniejszy. 

• Like 5
  • Thanks 1