Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 14.04.2026 o 09:21, mimi007 napisał(a):

wczoraj dzwoniłem, od 15-19netto śląskie w tym tygodniu powinien brać to napiszę dokładnie

Daj namiary 

Opublikowano
23 godziny temu, Rolnikzmazur1 napisał(a):

Jeśli odchowany to wiadomo że droższy będzie ale za tygodniowego małego hf 1500 zł to też przesada może i cena za byki jest teraz większą ale koszty również  wieksze tak samo trzeba narobić paszy kupić nawozy  odchowac tego cielaka naprawić maszyny opłacić dzierżawy  to nie jest tak ze jego się postawi i za dwa lata przychodzisz i go sprzedajesz 

Za 1500 to ciężko kupić. Ceny nawet po 2 tyś ja bardzo mało sprzedaje cielaków a co chwilę ktoś dzwoni i się pyta o cielaka a jak mam to 1700-1800 nikt się nie chandluje tylko jo przyjadę biorę. Tylko ja mówię zawsze tak było były po 7 zł cielak kosztował 700 byki były po 10zł cielak kosztował 1000

Opublikowano
29 minut temu, kuna9977 napisał(a):

Za 1500 to ciężko kupić. Ceny nawet po 2 tyś ja bardzo mało sprzedaje cielaków a co chwilę ktoś dzwoni i się pyta o cielaka a jak mam to 1700-1800 nikt się nie chandluje tylko jo przyjadę biorę. Tylko ja mówię zawsze tak było były po 7 zł cielak kosztował 700 byki były po 10zł cielak kosztował 1000

Wolny rynek kto chce tak płaci tylko według mnie jak mleko rok temu było drogie to nikt nie przychodził i nie mówił płać mi więcej bo masz drogie mleko. Cena na cielaki jest wysoka bo jest zainteresowanie na  i jeden przez drugiego się licytuje. Kupowałem od jednego gospodarza cielaki to sam stwierdził że te ceny są zawysokie ale ze po tyle placo to on też będzie po tyle brał .Każdy mysli ze te byki będą cały czas drogie a może być tak samo jak z mlekiem ze z dnia na dzień cena spadnie 

Opublikowano
W dniu 17.04.2026 o 08:54, mat22889 napisał(a):

Cena podobno znowu spadła byków 😒

Mam nadzieje że i odsady coś spadną 

Wczoraj byłem u klienta który sprzedawał akurat odsadki lm 244 kg średnia waga, 25 zł netto handlarz bral

Opublikowano
50 minut temu, raven18 napisał(a):

No, 1500 za 5-6 dniowego 35kg szczura co często trzeba chodzić ze smoczkiem bo pić nie umie, ponad 40zł za kg 😁 

A około 2lata wstecz taki osobnik był traktowany jako "odpad produkcyjny" za granicą z tego co opisywali nawet były utylizowane. Dziś są bardzo wartościowe, aby sztuka. Przyczyną był urodzaj nadprodukcja pasz, z wysoką ceną bydła wielu mleczarzy w mojej okolicy przechowuje wszystko

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, raven18 napisał(a):

No, 1500 za 5-6 dniowego 35kg szczura co często trzeba chodzić ze smoczkiem bo pić nie umie, ponad 40zł za kg 😁 

Umnie za zwyczaj się rodzą 45 kg wzwyż. 3 dni temu urodził się 56kg. Zima miałem od 3 jałowek takie po 40 kg były to małe cielaczki ale jałówki też nie byly duze, jednego z nich sprzedałem za 1800. Od tego czasu nic nie sprzedawałem a co chwilę ktoś dzwoni. Co do ceny jaką bedzie za dwa lata nikt nie wie ale dwa lata temu ludzie kupowali po 1000 cielaka a teraz sprzedają byka po 17 zł 

Opublikowano
9 godzin temu, Berthold napisał(a):

Co 5 minut zagrywki a Uokik śpi...

za***iste 😂

Tu chłopy nawet sami nie potrafią ustalić reguł handlu, a co dopiero jakieś instytucje 😂

Jakieś skitki, okarmienia, waga dostosowana do potrzeb ceny i klienta, q jak na wbca, to każda ubojnia oprawia tuszę po swojemu, a na koniec klasyfikacja przez pracownika ubojni 😂

Tutaj rolnicy nawet nie potrafią dojść by każda sztuka po wykrwawieniu była ważona na początku taśmy i na koniec gdy zjeżdża jako tusza. 

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
9 minut temu, redbull napisał(a):

Zakłady Mięsne Zakrzewscy , jakie opinie o tej ubojni bo jeździł ostatnio gostek i szukał bydła

W jakim powiecie szukał? 

Opublikowano
11 minut temu, redbull napisał(a):

Zakłady Mięsne Zakrzewscy , jakie opinie o tej ubojni bo jeździł ostatnio gostek i szukał bydła

Ja nie polecam ,ze względu na cenę żywąu oferowaną za partie bydła niższa ponad 1zł  sprzedaną na tych samych warunkach innemu 

Opublikowano
50 minut temu, slawek74 napisał(a):

Słyszałem że ma wejść ustawa że hodowcy mlecznych mają oddawać cielęta za darmo 🤣🤣🤣🤣🤦🤣

Skoro mogą brać dzierżawy po 4500zł/ha to równie dobrze mogą rozdawać cielaki, na jedno wychodzi 

• Haha 1
Opublikowano
9 godzin temu, maczopestka napisał(a):

Skoro mogą brać dzierżawy po 4500zł/ha to równie dobrze mogą rozdawać cielaki, na jedno wychodzi 

Chory jesteś 🤔 dzie te dzierżawy 🤔 nie znam nikogo co tyle zapłacił ale jak już o cenie to cielaki w takim przypadku po 4.5tys 🤣🤣🤣 no bo koszty 😛

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, slawek74 napisał(a):

Chory jesteś 🤔 dzie te dzierżawy 🤔 nie znam nikogo co tyle zapłacił ale jak już o cenie to cielaki w takim przypadku po 4.5tys 🤣🤣🤣 no bo koszty 😛

U mnie w okolicy to norma więc proszę się pohamować z argumentami typu "chory jesteś", 165 tyś zł trzeba zapłacić za hektar ziemi, mleczni przepłacają dzierżawy żeby mieć większe szanse na późniejsze kupno. Do 4500 za cielaka też już nie wiele brakuje bo już się trafiają sztuki po 3 tysie po wystawiane. Ja rozumiem że byki zdrożały to i cielęta muszą zdrożeć, normalna sprawa, jest popyt to i cena jest tylko ciekaw jestem kiedy ten balon jebnie, bo że jebnie to pewne

• Haha 1
Opublikowano

4,5 tyś za dzierżawę to chyba trzeba mieć naprawdę najebane w głowie żeby płacić. Przy uprawie zboża zwróci się ta dzierżawa i pozostałe koszty? Bo o jakim kolwiek zarobku to nie ma co marzyć.

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, ZetorMisio napisał(a):

4,5 tyś za dzierżawę to chyba trzeba mieć naprawdę najebane w głowie żeby płacić. Przy uprawie zboża zwróci się ta dzierżawa i pozostałe koszty? Bo o jakim kolwiek zarobku to nie ma co marzyć.

Koło Błonia znajomy opowiadał pod warzywa dał gość 7 tys/ha tylko tam pierwsza klasa ziemi i dzierżawca składa o dopłaty a nie jak czytając część ludzi tu.

Na razie nie ma ojciec nic do sprzedania ale podobno staniało coś?

@maczopestka może i jakieś pojedyncze sztuki cielaków są po 3 tys. Znajomy chce sprzedać po 4tys takie 250-300kg i brak chętnych 

Opublikowano
10 minut temu, ZetorMisio napisał(a):

Pierwsza klasa i warzywa to troooooochę inaczej niż 5 czy 6 i żyto po życie przez całe życie. Jest jeszcze 6z i na takich też coś rośnie, no ale nie po 10 ton🤷

Mam trochę takiej 6z to łubin na zmianę z gryką rośnie i zbiór dobrze wiesz czym 

• Like 1
Opublikowano

Też mam sporo takich czarnoziemów, u mnie wszystkie pola co rok dostają obornik taka konkretną dawkę i nawet na takich 6z rośnie psie żyto. Tylko 10 ton tam nie ma co się spodziewać chyba że z 3 hektarów 🫢

Opublikowano
43 minuty temu, PAN88 napisał(a):

Mam trochę takiej 6z to łubin na zmianę z gryką rośnie i zbiór dobrze wiesz czym 

Za ostatni rok dobry wynik, bo lubin, bezorka, poplon z gorczycy i tak w kółko talerzowka 😁

Lżejszy pieniądz jak na ziarku 😁

• Like 1