Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, zmechanizowany napisał(a):

Za 1500 to ja kupuję właśnie 3-4 tygodniowe.

To zależy jak się trafi ale ostatnie kilka miesięcy to przesadzają z cenami. 

Opublikowano
46 minut temu, Sorgo napisał(a):

To zależy jak się trafi ale ostatnie kilka miesięcy to przesadzają z cenami. 

Może i cena za byki jest wyższa ale za cielaki więcej mają zysku niż chować byka 2 lata 

Opublikowano

Jaki to zysk..krowe inseminuj czasem 5 razy.wet weźmie za leczenie.pozniej świeżo urodziny cielak nie chce pić trzeba uczyć pilnować tydzień.albo brak odruchu ssania a potem sraczka.znowu wet.a wartość po urodzeniu 600zł.akurat zwrot za inseminacji.a by wziąć 1600 trzeba odpoic .fulla mleka dołozyc..ale mi zysk

• Like 2
Opublikowano
W dniu 15.04.2026 o 16:38, AdamRo napisał(a):

Od wagi rolnika ? Od wagi na składzie węgla ?  Od wagi handlarza ?Od wagi na ubojni ?  

Nie ważne z jakiej, od kilku lat sprzedaje na WBC przez pośrednika ale waże przed załadunkiem na swojej wadze i te wyboje wychodzą coraz bardziej chu....wo, chyba przyjdzie pora na powrót do sprzedaży na żywo i niech się ktoś inny martwi o wyboje, przy HF ach i mieszańcach ze sporym brzuszkiem to WBC przestaje mieć sens

Opublikowano
3 godziny temu, nikolas29 napisał(a):

Jaki to zysk..krowe inseminuj czasem 5 razy.wet weźmie za leczenie.pozniej świeżo urodziny cielak nie chce pić trzeba uczyć pilnować tydzień.albo brak odruchu ssania a potem sraczka.znowu wet.a wartość po urodzeniu 600zł.akurat zwrot za inseminacji.a by wziąć 1600 trzeba odpoic .fulla mleka dołozyc..ale mi zysk

Sama prawda, u mnie zdażą się że połowa czasu dojenia to zabawa z cielętami.  Oczywiście rozumiem że przemieszczanie takiego tygodniowego cielaka to kłopoty bo to nie najlepszy moment, no ale do tego doszło że już tak leniwi jesteśmy ze lepiej niech krowiarz się bawi z cielakami. My chcemy już gotowca do upasienia na głęboką ściółkę. W moim regionie tak było. najpierw rodzice mieli krowy. Potem młodsi przejęli, przeszli na byki bo mniej roboty. A teraz to już powoli przechodzą na samą ziemię. 

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, kampl napisał(a):

Sama prawda, u mnie zdażą się że połowa czasu dojenia to zabawa z cielętami.  Oczywiście rozumiem że przemieszczanie takiego tygodniowego cielaka to kłopoty bo to nie najlepszy moment, no ale do tego doszło że już tak leniwi jesteśmy ze lepiej niech krowiarz się bawi z cielakami. My chcemy już gotowca do upasienia na głęboką ściółkę. W moim regionie tak było. najpierw rodzice mieli krowy. Potem młodsi przejęli, przeszli na byki bo mniej roboty. A teraz to już powoli przechodzą na samą ziemię. 

Następnie przejdą na ziemię w dzierżawie i etat a potem na kuroniówke. Ja nie mam problemu żeby zapłacić rolnikowi odpowiednio więcej kasy za odpojonego cielaka, problem polega na tym że teraz to za tygodniowego szczura ceny zaczynają się od 1500 zł bo: ,, wy za byki to tera bierzeta w ciul piniendzy a nam mliko obtanili''. A nie daj Boże żeby obsraniec był w kolorze bo bez 2 tysi to do takiego nie podchodź

• Like 1
  • Confused 1
Opublikowano
4 godziny temu, nikolas29 napisał(a):

Jaki to zysk..krowe inseminuj czasem 5 razy.wet weźmie za leczenie.pozniej świeżo urodziny cielak nie chce pić trzeba uczyć pilnować tydzień.albo brak odruchu ssania a potem sraczka.znowu wet.a wartość po urodzeniu 600zł.akurat zwrot za inseminacji.a by wziąć 1600 

Jeśli odchowany to wiadomo że droższy będzie ale za tygodniowego małego hf 1500 zł to też przesada może i cena za byki jest teraz większą ale koszty również  wieksze tak samo trzeba narobić paszy kupić nawozy  odchowac tego cielaka naprawić maszyny opłacić dzierżawy  to nie jest tak ze jego się postawi i za dwa lata przychodzisz i go sprzedajesz 

Opublikowano
2 godziny temu, maczopestka napisał(a):

Po niedzieli armagedon cenowy? Ktoś coś słyszał? 

Zaczynasz jako jeden z pierwszych. Więcej takich wpisów na forach.

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
8 godzin temu, nikolas29 napisał(a):

Żebym ja musiała się tak pierdzielić z cielakami jak ty to już dawno bym na twoim miejscu to rzucił 🫣 ja mogę i trzydniowe kupować.  Na drugi dzień u mnie by już sam z wiaderka pił mleko... swoje cielaki to w zależności jak mi się chcę z nimi bawić, ale już 3/4 dzień piją sami z wiadra a nie ze smoka.tyle ich przez swoje ręce przepuściłam, że człowiek nauczył się z nimi obchodzić... i żeby nie było, to poprzedni sezon zakończyłem z ponad setką odpojonych cieląt. Sorry kolego, ale tutaj tylko i wyłączoną winą jest wina człowieka a nie cielaka 

• Like 2
Opublikowano
6 godzin temu, AdamRo napisał(a):

Zaczynasz jako jeden z pierwszych. Więcej takich wpisów na forach.

Jeden z pierwszych? To kto był pierwszy? Ktoś musiał wszcząć panikę przede mną bo ja skromny chłopak ze wsi i takie ploteczki ino żem słyszał. A tak serio to bardzo chciałbym aby to były tylko strachy na Lachy, w końcu parę sztuk na oborze stoi

6 godzin temu, Bogdan_ja napisał(a):

to se postaw krowy i bedziesz mial darmo cielaka 🤪...malo tego jakby co to opylisz za 800 obsranca 🤪

Aha, to o żem wjeb....kij w mrowisko🤭