Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Uwaga nie tylko na przeceny ale na znikające kilogramy półtusz, wczoraj rozmawiałem z sąsiadem, przed świętami sprzedał dwie jałówki (widziałem je na własne oczy, nie za duże ale ładne bardziej u niż R, ale wjebali im R), sprzedał na WBC przez pośrednika i jakież zdziwienie go ogarnęło jak się jałóweczki zabiły na 50%. No magia się zadziała bo jałówka 640kg na gospodarstwie, dała zaledwie 320kg mięsa, druga bardzo podobnie. I jak tu nie wierzyć w cuda?

Opublikowano
12 minut temu, maczopestka napisał(a):

Uwaga nie tylko na przeceny ale na znikające kilogramy półtusz, wczoraj rozmawiałem z sąsiadem, przed świętami sprzedał dwie jałówki (widziałem je na własne oczy, nie za duże ale ładne bardziej u niż R, ale wjebali im R), sprzedał na WBC przez pośrednika i jakież zdziwienie go ogarnęło jak się jałóweczki zabiły na 50%. No magia się zadziała bo jałówka 640kg na gospodarstwie, dała zaledwie 320kg mięsa, druga bardzo podobnie. I jak tu nie wierzyć w cuda?

pytanie do jakiej ubojni sprzedawał , ja też oddałem dwa lata temu krowy do lokalnej ubojni i wybicie kiepskie 

Opublikowano
8 minut temu, jarecki napisał(a):

pytanie do jakiej ubojni sprzedawał , ja też oddałem dwa lata temu krowy do lokalnej ubojni i wybicie kiepskie 

Nie pytałem, przez 3 lata sprzedawałem na WBC a tydzień temu już na żywo bo wyboje coraz mniej mi się podobały.

• Like 1
Opublikowano
46 minut temu, maczopestka napisał(a):

A na ile one powinny się wybić?

Opublikowano (edytowane)

Jak z ceną byków hf ?

Edytowane przez Gość
Opublikowano
15 minut temu, Cybulek17 napisał(a):

Podaż byka przyhamowała w reakcji na promocje 

Mocno? 😅 ja to bym raczej upatrywał się w tym, że nie ma dobrego towaru do sprzedaży. Same niedorostki 🤪

która to już obniżka w tym roku? 6? A kwiecień to 4 miesiąc 😅 coś nie stabilne te,,nasze" handlarzyki 🤣🤣🤣

• Thanks 1
Opublikowano
11 godzin temu, Lukasz93 napisał(a):

Ktoś sprzedawał do Łukowa na wbc? Jakie opinie?

Sprzedawałem kiedyś to klasa slaba a wybicie 46% tak że tego...

• Haha 2
Opublikowano
2 godziny temu, karol091193 napisał(a):

Mocno? 😅 ja to bym raczej upatrywał się w tym, że nie ma dobrego towaru do sprzedaży. Same niedorostki 🤪

która to już obniżka w tym roku? 6? A kwiecień to 4 miesiąc 😅 coś nie stabilne te,,nasze" handlarzyki 🤣🤣🤣

Znajomy przedstawiciel ubojni dzisiaj mówił , że skorzystał z okazji i od dzisiaj poszedł na urlop bo zgłoszeń brak , handel wstrzymany . W piątek zapowiadał się większy ruch 

• Thanks 1
Opublikowano
W dniu 10.04.2026 o 08:01, Karol8885 napisał(a):

Nie ma bydla w tym tygodniu.

Polski rynek sam sobie sterem i okretem.

Sytuacja wogole jest popierdolona wszedzie.

Sprzedaz jest fatalna i nie da sie z tym nic zrobic.

Teoretycznie dla was krok pierwszy sie zgadza.

Bydlo jest bardzo drogie wszedzie, cena w polsce w porownaniu z zachodem jest ok.

Byk Polski w teorii ~~6,70 za O jalowka 6,6 krowa 6 za 320

To jest jakies 20-40c nizej zaleznie od kraju zachodniego. Czyli jest ok.

Natomiast na eksport tego byka nie da sie sprzedac wogole nawet przy cenie 6,30 za O

I tak samo za granica, 

Jak rozbierzesz tego byka za 6,70 w polsce , i zrobisz elementy, to sa one 1e srednio na kg drozsze niz oferty z niemiec czy belgiii czy Holandii. Nie wiem, zglupialem.

Prawdopodobnie wszystko to lezy na magazynie i nie ma jak "przyznac sie" ze trzeba odpisać strate. Ale kiedys ten dzien bedzie musial nadejsc.

Klient poprostu zniknął. Nie wiem jakiego miesa on uzywa ale cos tu ewidentnie jest nie tak.

Takze calkiem mozliwe ze ta Australia czy Mercosur tak naprawde jakos wplywa, i np rozchodzi sie w takim rynku "kebabowym" gotowkowym bez kontroli bo poprostu cyferki sie nie zgadzaja.

Pojebane

Kilka osób powiedziało mi wczoraj to samo . Mianowicie giganci nakupili towaru przed świętami i zaraz po , liczyli na szałowy popyt na mięso w połowie miesiąca a wyszła sprzedaż ze stratą i brak popytu . Teraz robią sobie odrabianie strat ...

5 minut temu, krzysiek277 napisał(a):

To poczekać z 3 tygodnie chociaż? Bo ciasno mam i musiał bym coś sprzedać 

Będę stronniczy bo mam dwa kaniony byka na sprzedaż i chce w to wierzyć 😆

• Thanks 1
Opublikowano

Z mojej perspektywy prawda, Byka i jalowki ja osobiscie nie jestem w stanie na zachodzie sprzedac.

Poprostu nie chca , niezaleznie od ceny.

Tylko super marmurowe tematy lataja w krowie i jalowce.