Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Można wiedzieć z jakich okolic jesteś, ja mam takie Hf po 850-900 i w poniedziałek mi powiedział 13.5 netto

Waga obstawiam z tego powodu że miesiąc temu sprzedałem jednego z nich i miał 940 a wcale dużo się nie wyróżniał.

Opublikowano

Pojechały LM 536 kg 18 miesiecy ,SM 576 kg 18.5 miesiaca cena 17.30 brutto aczkolwiek żem sie znim chwile wykłócał bo nie chciał dać tyle tylko 17 ale w końcu dał z tym że jak wypisywał fakture to krecił nosem że za dużo bo myślał ze ze 600 beda mieć ponad 

Opublikowano
16 minut temu, livebird napisał(a):

Pojechały LM 536 kg 18 miesiecy ,SM 576 kg 18.5 miesiaca cena 17.30 brutto aczkolwiek żem sie znim chwile wykłócał bo nie chciał dać tyle tylko 17 ale w końcu dał z tym że jak wypisywał fakture to krecił nosem że za dużo bo myślał ze ze 600 beda mieć ponad 

Takie koty te LM? To były byki?

Opublikowano
Godzinę temu, livebird napisał(a):

Co takie zabiedzone?

Opublikowano
W dniu 15.05.2026 o 20:11, krzychu121 napisał(a):

Cielaki nie są drogie bo byki BYŁY drogie czy mleko BYŁO drogie. Cielaki są drogie bo po prostu ich nie ma. Co roku gospodarstw jest coraz mniej. Likwidują się zazwyczaj mali którzy mieli paszy na styk więc większość cieląt sprzedawali.  Zostawili sobie parę sztuk na remont stada i tyle. Dodatkowo to ludzie starsi którzy już wogole przestają gospodarzyć. Te gospodarstwa co zostaja to w większości gospodarstwa pokoleniowe lub z pracownikami. W większości biora ziemię od tych co polikwidowali. Więc paszy mają opór. Jeszcze do nie dawna trzeba było prosic żeby ktoś łaskawie wziął byczka dwa czy trzy tygodniowego za 200 zł. Była gadka. ,,Panie to hf to się nie nadaje, sąsiad ma mieszańca, to lepiej takiego kupić za 300". Więc jak ktos ma te 100 krów, i drugie tyle młodzieży to dla takiego rolnika jak jest pasza to żaden problem postawić jakieś wiaty i te byki odchować na ,,resztkach" od mlecznych. Nikt kokosów z tego nie oczekuje. Ale te byczki są jak śmietniki. Zjadają to co nikt nie chce. Rzuci się trochę śruty i kukurydzy i jakoś to rośnie. A na koniec wpada z tego extra bonus jak idą na sprzedaż. I tak to wyglada. Coraz więcej rolników tak robi nawet na mojej okolicy. Gdzie jeszcze kiedyś mało kto odchowywal opasa. 

Więc życzenia można mieć o taniego cielaka ale jak go nie ma to zawsze będzie drogi. Handlarze po 2-3 codziennie jeżdżą za cielakami . 

Chyba że zaczniecie sami hodować mamki to wtedy będzie ,,tani" cielak. 

Dobrze napisane, u mnie największy byków nie trzymał a od kilku lat coraz więcej obecnie już 200 sztuk trzyma opasów jako dodatek do 150 dojnych, w tym roku nawet dobudował do starej obory wiatę na kolejne sztuki 

Opublikowano

U mnie też jeden rzucił się na byki, kilograma swojej paszy nie ma ale hala stoi namiotowa.

Moim zdaniem byki jako dodatek trzyma się tam gdzie jest miejsce, pasza i ma kto przy tym robić inaczej lepiej sprzedaż cielaka i skupić się na krowach 

Opublikowano
3 godziny temu, wojak1986 napisał(a):

Takie koty te LM? To były byki?

Jeden był z jałówkami więc żywienie praktycznie samo siano i śruty tak ino ino dla smaku ten LM a SM to taki powirusowy awaryjny 

2 godziny temu, malaczarna napisał(a):

Co takie zabiedzone?

Ło a ło🤣

Opublikowano
2 godziny temu, Rrolniik napisał(a):

Dobrze napisane, u mnie największy byków nie trzymał a od kilku lat coraz więcej obecnie już 200 sztuk trzyma opasów jako dodatek do 150 dojnych, w tym roku nawet dobudował do starej obory wiatę na kolejne sztuki 

Dużo też zrobiła bardzo wysoka cena na bydło i bardzo dużo osób zaczęli produkcję opasa i stąd  dużo chętnych na cieleta niska cena za mleko to tez nie pomaga ale w mojej okolicy jednak ci co zajmują się krowami nie widac żeby nagle zaczęło zostawiać byczki jednak wolą bardziej skupić się na produkcji mleka