Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, krzysiek277 napisał(a):

Czyli wchodzę irz, klikam z lewej punkt działalnośc, I tam klikam to co mi wyskoczy i dodaj załącznik, a gdzie jest jakieś zapisz ? Czy po dodaniu załącznika jest już zapisane ? Bo nic mi wiecej nie wyskakuje 

Screenshot_20260609-125051_Facebook.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, nikolas29 napisał(a):

Nic bardziej mylnego.nic takiego nie będzie.bo ludzie masowo likwidacja krow

Nie. Cielakow jest. Tylko że jak mleko bieda, to każdy mleczak przy okazji i pasie swoje cieluki co lepsze. Chłam zabierają handlarzyny. 

Jak jest relacja 8 litrów mleka na kg byka z szopki przy nadprodukcji kiszonek i mega taniego ziarka, to nie ma co się dziwić. 

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, HF86 napisał(a):

Nie. Cielakow jest. Tylko że jak mleko bieda, to każdy mleczak przy okazji i pasie swoje cieluki co lepsze. Chłam zabierają handlarzyny. 

Jak jest relacja 8 litrów mleka na kg byka z szopki przy nadprodukcji kiszonek i mega taniego ziarka, to nie ma co się dziwić. 

Znam takich co trzymali byki a zaczęli sprzedawać cielaki żeby była pasza dla krów 

Opublikowano

Na Podlasiu paszą zasypani jesteśmy. Bele są nie sprzedawalne. Sam miałbym wywalone na hodowlę, ale bela kiszonki nawet za 100 nie sprzedasz. 

Opublikowano
5 minut temu, HF86 napisał(a):

Na Podlasiu paszą zasypani jesteśmy. Bele są nie sprzedawalne. Sam miałbym wywalone na hodowlę, ale bela kiszonki nawet za 100 nie sprzedasz. 

Zależy gdzie na Podlasiu bo tam gdzie ja jeżdżę do znajomego po cielaki to nie mają w tym roku rewelacji

Opublikowano
Godzinę temu, HF86 napisał(a):

Ze zbożem paszowym ta sama sytuacja 

Opublikowano
12 minut temu, michalcium napisał(a):

Jest czym karmić i co co mają krowy wszystkie cielaki zostawiają  do chowu.

Opublikowano
2 godziny temu, HF86 napisał(a):

Powinnam mieć jakieś 60 bel siana pierwszego pokosu. Na dziś nie wiem czy aż 20 będzie.

Opublikowano

U mnie chłop zasiał sobie lucerne na handel, w tamtym roku zebrał w kostkę i ogłaszał na sprzedaż bo hodowli on wcale niema, i stoi to siano z lucerny do dzis pod plandeką, od miesiąca czasu wystawia na fb że sprzeda lucerne na pniu, każdy tylko pisze jaka lokalizacja ale konkretnie nikt nie chce, wczoraj przyjechał do mnie czy bym to chciał sobie zbierać chociaż ten rok i przyszły, ale ja od razu powiedziałem że jak za darmo to moge zbierać, a jak mam płacić i jeszcze sobie kosić i presowac to sobie na moim polu skosze,  plus taki że obok mam łąkę to i tak tam jeżdżę, ale gdybym miał płacić i sobie zbierać to chyba bym musiał byc w bardzo trudnej sytuacji z brakiem paszy 

Opublikowano
6 minut temu, krzysiek277 napisał(a):

U mnie chłop zasiał sobie lucerne na handel, w tamtym roku zebrał w kostkę i ogłaszał na sprzedaż bo hodowli on wcale niema, i stoi to siano z lucerny do dzis pod plandeką, od miesiąca czasu wystawia na fb że sprzeda lucerne na pniu, każdy tylko pisze jaka lokalizacja ale konkretnie nikt nie chce, wczoraj przyjechał do mnie czy bym to chciał sobie zbierać chociaż ten rok i przyszły, ale ja od razu powiedziałem że jak za darmo to moge zbierać, a jak mam płacić i jeszcze sobie kosić i presowac to sobie na moim polu skosze,  plus taki że obok mam łąkę to i tak tam jeżdżę, ale gdybym miał płacić i sobie zbierać to chyba bym musiał byc w bardzo trudnej sytuacji z brakiem paszy 

no jak za darmo, lucerka lux pasza daj mu 1000 za pokos

Opublikowano

@Mateusz1q Takie pieniądze to nie w moim rejonie, w mojej okolicy hodowli jest bardzomało, on wie doskonale że nikt tego w okolicy mu nie zbierze, bo każdy ma wyj*bane aby latać i komuś sprzątać,  to jak ja mam mu dac 1000 i jeszcze jeździć kosic presowac i owijac to sobie tira wysłodków jesienią kupię i mi przywiezie pod dom i aby tylko okryc i po robocie 

Opublikowano

Lucerna di wysłodków akurat bo wysłodki to energia aclucerna białko i włókno...

8 minut temu, krzysiek277 napisał(a):

@Mateusz1q Takie pieniądze to nie w moim rejonie, w mojej okolicy hodowli jest bardzomało, on wie doskonale że nikt tego w okolicy mu nie zbierze, bo każdy ma wyj*bane aby latać i komuś sprzątać,  to jak ja mam mu dac 1000 i jeszcze jeździć kosic presowac i owijac to sobie tira wysłodków jesienią kupię i mi przywiezie pod dom i aby tylko okryc i po robocie 

Godzinę temu, radekz200 napisał(a):

możliwy transport?

Przecież masz pronarkę a to twoje rejony ratku 🙋‍♂️🤭

Opublikowano
17 minut temu, krzysiek277 napisał(a):

baja, u nas płacili po 1700 i sami kosili 

Opublikowano
40 minut temu, krzysiek277 napisał(a):

To u mnie takiego dobrobytu niema aby kosic i jeszcze płacić, u mnie to ludzie mają problemy z łąkami bo nikt nie chce, a gdzie tam jeszcze płacić, co innego jakby nie było paszy

łąk to też nie chce, wolę żeby krowa zeżarła 10kg lucerny niż 10kg trawy

• Haha 1
Opublikowano
6 godzin temu, michalcium napisał(a):

U nas się ruszyło 

W tym tygodniu 19 ton pszenżyta po 750 poszło po rolnikach. Reszta owsu zadatkowana i 3t pszenżyta.

Zostanie ok 4t.