Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
24 minuty temu, chudy123 napisał(a):

propozycja od handlarz 13,5netto

Dwa tygodnie temu hf 16 brutto 18 sm proponował stały odbiorca 

31 minut temu, Kris5150 napisał(a):

Propozycja z dziś za byki i jałówki 25,5 za O klasę 

Jak jeszcze spadnje To przy tych cenach cieląt i kosztów wyprodukowania paszy to nie za ciekawie 

Opublikowano
2 godziny temu, Kris5150 napisał(a):

Propozycja z dziś za byki i jałówki 25,5 za O klasę 

To lipa się robi . Miałem jechać po cielaki narazie sobie odpuszczę cielaki  2000 i ponad  a duże tanieją masakra.

Opublikowano
10 minut temu, robkos napisał(a):

To lipa się robi . Miałem jechać po cielaki narazie sobie odpuszczę cielaki  2000 i ponad  a duże tanieją masakra.

Kto nie ryzykuje szampana nie pije 

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, lexiflexi napisał(a):

Kto nie ryzykuje szampana nie pije 

Zgadzam się 🤣 ile zaryzykujesz gdy pogoda długoterminowa prognozuje do 10 czerwca opady w ilości 11L/m2?  Jak by nie było,  to już pierwszy pokos powinien się kisić a tu wygląda na to, że nawet nie bedzie co miało się kisić. A co bedzie dalej? W tej chwili trawa do kostek nawet nie jest... zboża słabe i żółte... jeszcze cielak spadnie do 600-800zł za hf i ludzie będą dzwonić żeby tylko chciał ktoś kupić 😝

Opublikowano (edytowane)

Ja jestem z podlasia tu mało kto chowa byki 😅 Wiekszośc tak naprawde wykupują chandlarze Ciekawe po ile chandlarze płacą za cielaki na przykłat z Litwy?

Z tą ceną na cielaki to robi popyt na nie i temu są takie drogie 

17 minut temu, karol091193 napisał(a):

Zgadzam się 🤣 ile zaryzykujesz gdy pogoda długoterminowa prognozuje do 10 czerwca opady w ilości 11L/m2?  Jak by nie było,  to już pierwszy pokos powinien się kisić a tu wygląda na to, że nawet nie bedzie co miało się kisić. A co bedzie dalej? W tej chwili trawa do kostek nawet nie jest... zboża słabe i żółte... jeszcze cielak spadnie do 600-800zł za hf i ludzie będą dzwonić żeby tylko chciał ktoś kupić 😝

Nie tak dawno po tyle sprzedawali tygodniowe cielaki i dzwonili żeby prędzej zabierać żeby nie musieli się bawić i mlekiem ich poijc to chandlarze nagonili cenę 

Edytowane przez MRRolnik
Opublikowano
26 minut temu, karol091193 napisał(a):

Ryzyko ryzykowi nie równe.Wszystko trzeba robić jednak z głową. Jeśli masz zapas paszy i przy dobrym roku nie lecisz na styk, to możesz coś pohodować, ewentualnie utrzymać stan. U mnie paszy póki co jest od groma, dlatego jak sprzedałem ostatnio bydło to zamierzam kupić tyle, aby utrzymać stan, który mam, gdyż więcej mi poprostu nie wejdzie. Rok u mnie podobny co i zeszły, zboża o dziwo podgoniły do przodu, jedynie czego żałuję, to tego, że wcześniej nie rozlałem rsmu na łąki. Deszczu fakt, dużo za mało w kwietniu, bo jedynie 9mm, w zeszłym roku wcale nie padało, dopiero około połowy maja i to w tych całych niżach genueńskich 17mm, gdzie prognozowali około 80... Także póki co zobaczymy jak będzie, ale też nie ma co się zamartwiać na zapas, co będzie to będzie, wpływu na to nie mamy... 

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, lexiflexi napisał(a):

Ryzyko ryzykowi nie równe.Wszystko trzeba robić jednak z głową. Jeśli masz zapas paszy i przy dobrym roku nie lecisz na styk, to możesz coś pohodować, ewentualnie utrzymać stan. U mnie paszy póki co jest od groma, dlatego jak sprzedałem ostatnio bydło to zamierzam kupić tyle, aby utrzymać stan, który mam, gdyż więcej mi poprostu nie wejdzie. Rok u mnie podobny co i zeszły, zboża o dziwo podgoniły do przodu, jedynie czego żałuję, to tego, że wcześniej nie rozlałem rsmu na łąki. Deszczu fakt, dużo za mało w kwietniu, bo jedynie 9mm, w zeszłym roku wcale nie padało, dopiero około połowy maja i to w tych całych niżach genueńskich 17mm, gdzie prognozowali około 80... Także póki co zobaczymy jak będzie, ale też nie ma co się zamartwiać na zapas, co będzie to będzie, wpływu na to nie mamy... 

Ja miałem zwiększać ilość bydła ale puki co przy tych cenach i pogodzie lepiej zostać na tym co jest 

Opublikowano
1 minutę temu, micgal39533 napisał(a):

A ja będę stawiał wiatę na bydło tak do 100szt i wystarczy

Ja mam 100teraz i dość a jak będą drogie cielaki to zmniejsze do 20 żeby iść do roboty na etat a po godzinach najwyżej się pobawić przy bydlę 😅

• Like 1
Opublikowano

Ja w zeszłym tygodniu w środę sprzedałem 6 sztuk, hf 16.80 brutto, mieszańce 18.20, średnia waga brutto 770 kg, miały 22 miesiące, ciekawe jak teraz z ceną