Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
11 godzin temu, Bogdan_ja napisał(a):

masz zglosic wszystkie zwierzeta i opisac pomieszczenia ..w sumie to to samo co w zgloszeniu dziaalnosc w irz .

Co znaczy zgłosić wszystkie zwierzęta? Numery kolczyków wszystkich sztuk wypisywać na wniosku czy jak? Opisać pomieszczenia w sensie że tu obora, tam garaż itp czy tylko te budynki ich interesują gdzie zwierzęta?

Opublikowano
1 minutę temu, MRRolnik napisał(a):

Zaczekaj przy kolendzie w następnym roku będą 🤣

Tresura trwa. Kolejne papierki rejestry i ludzie którzy będą z tego żyć. Tu na dole niewolnik tylko przytakuje i szuka ziemii i zwierząt żeby na to zarobić 

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
45 minut temu, ZiemowitWielki napisał(a):

Tak możesz stacjonarnie albo druk pobrać z Internetu albo tam na miejscu, zwykłe dane wpisać jak trafisz na miłą panią to pomoże 5 minut i po sprawie. Tylko nie zwlekaj na ostatnią chwile bo nadadzą ci numer który przyjdzie listowie a wtedy jeszcze w IRZ trzeba zaktualizować. Co więcej wcześniej w urzędzie miasta zrobić należy opłatę skarbową w wysokości 10 złotych bo tyle ta przyjemność kosztuje. 

Czyli jak stacjonarnie to jakieś tylko podstawowe dane adresowe imienne się wypełnia czy jeszcze opisywać budynki, liczbe zwierząt, nr kolczyków itp? Czyli jak szybko to się zrobi to z automatu w irz zaktualizuje się czy jak? Bo pamiętam te aktualizację jak robiłem w irz budynków pastwisk itp to tragedia była sam bez porad z ARiMR przez telefon bym polegl :)

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Michal014d napisał(a):

Co znaczy zgłosić wszystkie zwierzęta? Numery kolczyków wszystkich sztuk wypisywać na wniosku czy jak? Opisać pomieszczenia w sensie że tu obora, tam garaż itp czy tylko te budynki ich interesują gdzie zwierzęta?

nie ....podajesz ilosc i typ np swinie itp.generalnie zglaszasz to samo co w zgloszeniu dzialalnosc w irz .....po co oni to dubluja skoro maja dostep do tych danych to cyrk ...🤪

Edytowane przez Bogdan_ja
  • Like 1
Opublikowano
15 minut temu, Michal014d napisał(a):

I jakie dane tam potrzebne będą żeby wszystko wypełnić? Np budynki czy tylko obore wypisywać ile M2 mają itp czy jak? A opłatę jakąś za to wcześniej robiłeś czy po złożeniu wniosku. Bo jak pojadę raczej stacjonarnie to chce +- wiedzieć jakie dane potrzebne będą. Chyba że masz ten wniosek wrzucić tu na forum jak wyglada.

W każdym biurze wzór jest inny. 

Ja musiałem podać liczbę zwierzat na dzień składania wniosku, jakie budynki są tj obora wiata itp, ile M2 mają współrzędne gospodarstwa oraz ile max sztuk może być. Opłata u mnie była 10 zł 

W sąsiednim powiecie nie chcieli nic 

A i jeszcze właśnie gatunek zwierząt i typ użytkowy czyli u mnie było bydło, opasy i krowy mięsne 

Opublikowano
28 minut temu, lexiflexi napisał(a):

Jak masz pasze to przytrzymaj jeszcze. Ja w tamtym tygodniu załapałem się na ostatnią chwilę, bo już miały iść w dół, po świętach praktycznie nie mieli ruchu, a jak się zaczęło to telefon za telefonem i się narobiło towaru. 

Bardziej to że mam zaplanowaną inwestycję po 15 maja to dwa tygodnie maksymalnie mogą postać 

Opublikowano
14 minut temu, szymon09875 napisał(a):

Ja musiałem podać liczbę zwierzat na dzień składania wniosku, jakie budynki są tj obora wiata itp, ile M2 mają współrzędne gospodarstwa oraz ile max sztuk może być. Opłata u mnie była 10 zł 

A i jeszcze właśnie gatunek zwierząt i typ użytkowy czyli u mnie było bydło, opasy i krowy mięsne 

Podać budynki, nr. działki pod budynkami i maksymalną liczbę zwierząt 

Opłaty żadnej nie było 

A nr działek też można pominąć 

Opublikowano
16 minut temu, szymon09875 napisał(a):

Czyli najlepiej jak każdy zadzwoni " do swojej" weterynarii i się dowie czego chcą. Ja mam blisko to choćbym miał być dwa razy to nie problem 

Chore czasy, i rzeczywiście jak koledzy uważają to niedługo przemieszczenia będziemy zgłaszać do agencji i do weterynarii 

• Like 2
Opublikowano
21 minut temu, Bogdan_ja napisał(a):

nie ....podajesz ilosc i typ np swinie itp.generalnie zglaszasz to samo co w zgloszeniu dzialalnosc w irz .....po co oni to dubluja skoro maja dostep do tych danych to cyrk ...🤪

Będziesz miał parę numerów 

A starczył by jeden który nadała ARiMR 

No właśnie propo zgłoszeń

Zgłasza się teraz kupno sprzedaż do KOWR?  Bo już dwa lata bydło sprzedaje do jednego, a on nigdy nie zgłaszał 

Opublikowano
50 minut temu, wojak1986 napisał(a):

Tresura trwa. Kolejne papierki rejestry i ludzie którzy będą z tego żyć. Tu na dole niewolnik tylko przytakuje i szuka ziemii i zwierząt żeby na to zarobić 

Zaraz znów wrócą do pomysłu by piorin glebę badał na azotany i substancje 

Opublikowano

A to wszystko kiedy wypływają kolejne informacje o umowie z Ameryka Płd. Teraz nagle się dowiedzieli że ta jakościowa wołowina na kilkadziesiąt tysięcy ton nie będzie objęta cłem. Ciekawe co jeszcze dopisali

• Like 1
Opublikowano
33 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

Podać budynki, nr. działki pod budynkami i maksymalną liczbę zwierząt 

Opłaty żadnej nie było 

A nr działek też można pominąć 

U mnie nie numer działki a współrzędne 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Bogdan_ja napisał(a):

to jest cyrk ze w dobie cyfryzacji nie potrafia zaciagnac danych z irz  i nadac te nr z atomatu ...choc tu ktos pisal ze w którymś powiecie potrafia ..

Potrafia, potrafia. Kilka dni temu szczepienie na gruzlice to wszystkie sztuki z IRZ mieli. Debili z nas robia i tyle. W gminie np wniosek akcyzowy i hektary przeliczeniowe. Pomylona koncowka po przecinku to zaraz, ze jej sie nie zgadza, bo ona ma tyle. To jak wie ile to po co sie pyta?

Oni juz dobrze wszystko widza, ale ty masz i tak z urzedu do urzedu latac, a noz sie pomylisz.

Edytowane przez asus921
  • Like 2
Opublikowano
2 minuty temu, Cybulek17 napisał(a):

Czekam aż sytuacja ich zmusi żeby skończyć te szopkę 

U Ciebie to spora transakcja się szykuje. Może na kilkadziesiąt sztuk to dadzą lepsze ceny bo dla mniejszych plus wchodzimy w sezon letni to słabo to widzę...