Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, jarecki napisał(a):

to nie taniej wyjdzie białko z sojowej ? sojowa ma 46 % białka a rzepakowa 32-33 % choć piszą żę 34 ale rzadko kiedy tyle ma 

Dwa inne białka 

Opublikowano
4 godziny temu, Miłypan napisał(a):

Czyżby wysyp bydła się skończył ubojnie zaczynają szukać a tu pustki na sprzedaż 

teraz się zacznie wysyp, ludzie sprzedawać będą żeby żniwa zrobić 

• Haha 2
Opublikowano
Mateusz1q napisał:

4 godziny temu, Miłypan napisał(a):

Czyżby wysyp bydła się skończył ubojnie zaczynają szukać a tu pustki na sprzedaż 

teraz się zacznie wysyp, ludzie sprzedawać będą żeby żniwa zrobić 

nie wiem jakim trzeba byc nieogarniętym niegospodarnym żeby nie mieć za co żniw zrobic

zakup nawozów ok bo jednak dużo większy wydatek ale te pare tys na kombajn?

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, robi57362 napisał(a):

nie wiem jakim trzeba byc nieogarniętym niegospodarnym żeby nie mieć za co żniw zrobic

Znam ludzi którzy płacą za usługi w kolejnym sezonie 

Opublikowano

Jest trochę i takich chociaż w ostatnich latach dużo tu się poprawiło większość jest na bieżąco  ale są i kwiatki że płacą jak zamawiają usługę w kolejnym sezonie i to w ratach 

Opublikowano
3 godziny temu, robi57362 napisał(a):

To nie tylko kombajn. Na moje kilka ha to jest znikomy koszt, ale paliwo, siatka, zakup słomy i na lipiec/sierpień 3 hf trzeba przeznaczyć. A tak jak wyżej pisali, nadal wielu jeszcze żyje z dnia na dzień 

• Like 3
Opublikowano (edytowane)

chodzi gdzie jest trawione czy w jelicie cienkim w opasie bydła to nie ma takiej wagi  jak w produkcji mleka natomiast żęby dobrze wykorzystać białko z grochu , łubinu , bobiku musi być dobrze rozdrobnione nawet na mąkę , i najwazniejsze to dawać w miare jednakowo , do nowej paszy żwacz potrzebuje około 14 dni żęby wytworzyć odpowiednie bakterie do trawienia nowego menu .         np mocznik to jest białko żwaczowe , 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
piotrekbud napisał:

Koordynator. Co to za lm  ze R klasa

Nie sprzedawałem jeszcze poubojowo. Przedstawiciel oszacował po zdjęciu że R+ lub U. Jednak umówione do lokalnej masarni po 16,2 netto.

Opublikowano

mam Lm i lm w mieszankach z mięsnymi rasami oraz trafia się czasami lm po krowach mamkach mieszankach taki że mu bardziej do mleczaka ( geny dziadków z linii matki się odzywają ale i to była  klasa U. ja sprzedałem poubojowo dwa razy. Pierwszy raz i drugi ostatni. Krowy pierwiastki jedna po cesarce druga po problemach po porodzie. Zostały utuczone i miały lepsze wybicie niż byki z klasy U i E i to był mój ostatni raz na wbc. Teraz tylko na żywą. jak sprzedaż tanio za kg to tylko do siebie mogę obwiniać ze za tanio. No chyba że na wadze by oszukali, ale mam swoją.  W szepietowie na stoisku Zakrzewscy oferowali za ładne mięsne  17 netto. 

Opublikowano

Panowie mam kontrolę bydła zgłoszonego do dopłat z arimr, facetka mówiła że musi sprawdzić czy faktycznie ono u mnie jest, ale teraz tak patrzę to dwie sztuki mają tylko jeden kolczyk bo rozerwały ucho, mogą sie czepiać tego ?

Opublikowano

Też miałem taką kontrol  to lepszej mieć nie można przyjechali tylko po to by podpisać protokół i tylko się zapytał o kolczyki i by w ciągu tygodnia nie zamawiać właśnie bo komputer wyłapie 

Opublikowano
16 minut temu, krzysiek277 napisał(a):

Panowie mam kontrolę bydła zgłoszonego do dopłat z arimr, facetka mówiła że musi sprawdzić czy faktycznie ono u mnie jest, ale teraz tak patrzę to dwie sztuki mają tylko jeden kolczyk bo rozerwały ucho, mogą sie czepiać tego ?

Miałem to samo kilka lat temu. Kazał po tygodniu- dwóch od kontroli zamówić duplikaty i nawet w protokole o tym słowa nie było. Gorzej jakby dwóch kolczyków brakowało