Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

do TUZ mam gnojowice i ekstensywne użytkowanie to 10 ha . orne 15 ha , 7 ha łubin do tego na 8 ha poplon ozimy ze swojej gryki , uprawa bezorkowa  lub zrużnicowana struktura upraw to za ubiegły rok i dopłata do bydła 18 sztuk za ubiegły rok 

5 minut temu, asus921 napisał(a):

Do gruntu ornego? Wez to rozpisz.

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Zawsze jakos to bedzie dotacje na maszyny poszly na gospodarstwa, ogrzewanie domów juz kopciuchow ludzie z "lenistwa" wymieniaja tez i szybko to postepuje kiedys obawiano sie ze jak to zabiora telefon stacjonarny a dzis sam sie na tym lapie ze co chwila sie po niego siega, internet kiedys slaby a dzis wszedzie nawet rejestrowac cielaka nie uda sie bez niego, czy ojciec czy dziadek myslal ze tir w okolice zuromina pośrednio bedzie mi przywoził sianokiszonke z podlasia lub swietokrzyskiego i 2 tony, lub łacznik z południa polski bo tam 50 zl tanszy 

Opublikowano
24 minuty temu, jarecki napisał(a):

Św . Pamięci wuj przyjechał do ojca przed wejściem do UE żeby odwołał murazy do obory bo bydło UE zlikwiduje i do lasu będzie trzeba wypuszczać a po dwóch latach sam pobudował więc mniej paniki i trzeba robić swoje najwyżej drobne korekty stosować a budżet UE na rolnictwo na lata 2027-2034 nie jest mniejszy niż obecny .   Nic nie będzie opodatkowane poza OKI tylko wolna kasa powyżej 100 tys na tym koncie indywidualnym . Mniej paniki i robimy swoje .

Podaj jakieś źródła że budżet nie będzie mniejszy.. z tego co piszą będzie mniej pieniedzy: "Średnia kwota wsparcia na hektar ma mieścić się w przedziale od 130 do 240 euro.Warto dodać, że obecnie średnia wysokość wszystkich dopłat bezpośrednich w Polsce wynosi 263 euro/ha."

https://www.topagrar.pl/projekt-infocap/pieniadze-dla-rolnikow-po-2027-r-eksperci-ujawniaja-plany-komisji-europejskiej-2668237

https://wiescirolnicze.pl/polityka-rolna/doplaty-beda-znacznie-mniejsze-tyle-pieniedzy-na-hektar-ma-dostac-polski-rolnik-po-roku-2027,30559/

Opublikowano (edytowane)

obecnie Polska na lata 2023-2027 otrzymała około 25 mld euro ,   nowa perspektywa dla Polski to 40 mld na lata 2027-2034 i tyle narazie leży na stole    i od rzadu będzie zależało jak bedzie podzielone w sporej część      https://www.farmer.pl/finanse/dotacje-i-doplaty/nawet-do-48-mld-euro-na-rolnictwo-w-nowej-perspektywie-ue,175134.html       o nawet 48 mld euro wynika z artykułu ale 40 mld euro wielokrotnie było podawane przez portale niezwiązane z rolnictwem czyli niezalężne 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
2 minuty temu, jarecki napisał(a):

obecnie Polska na lata 2023-2027 otrzymała około 25 mld euro ,   nowa perspektywa dla Polski to 40 mld na lata 2027-2034 i tyle narazie leży na stole    i od rzadu będzie zależało jak bedzie podzielone w sporej część      https://www.farmer.pl/finanse/dotacje-i-doplaty/nawet-do-48-mld-euro-na-rolnictwo-w-nowej-perspektywie-ue,175134.html

Tylko słowo klucz to podział tych środków. Wcześniej były przyporządkowane na rolnictwo a teraz ogólnie na tereny wiejskie czyli infrastruktura ogólnie inwestycje pod udziałem samorządów to gdzie kasa na dotacje w takiej formie...

Opublikowano
29 minut temu, jarecki napisał(a):

do TUZ mam gnojowice i ekstensywne użytkowanie to 10 ha . orne 15 ha , 7 ha łubin do tego na 8 ha poplon ozimy ze swojej gryki , uprawa bezorkowa  lub zrużnicowana struktura upraw to za ubiegły rok i dopłata do bydła 18 sztuk za ubiegły rok 

W eko pożegnaj się z bezorka. Ja wyciągnęłam 4200. Gdyby jeszcze bydlaki podrożały... 

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)

wczesniej też wydatki były szeroko rozumiane , ot chociażby dywersyfikacja działalności rolniczej i usługi itd . 

2 minuty temu, wojak1986 napisał(a):

Tylko słowo klucz to podział tych środków. Wcześniej były przyporządkowane na rolnictwo a teraz ogólnie na tereny wiejskie czyli infrastruktura ogólnie inwestycje pod udziałem samorządów to gdzie kasa na dotacje w takiej formie...

mniej paniki .                 JAK nie bedę miał bezorki to obornik wrzucę bo i tak tylko dwa ekoschematy 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Próbuję wprowadzić numer WNI do irz ale cały czas wyświetla numer nieprawidłowy ... najpierw jest 6 cyfr po spacji kolejne 4, nie wiem co robię źle. Zaktualizowaliście już dane o ten numer w IRZ?

Opublikowano

U mnie ten numer ma 9 cyfr, bez spacji.

Godzinę temu, wojak1986 napisał(a):

Dowalą podatki do ryczałtu albo go zlikwidują, to samo z KRUS, obetną albo zlikwidują dopłaty i co wtedy da ekologia. Co dwa trzy lata pole obsiane ze względu na koszty to będzie ekologia. To nie pesymizm tylko realna ocena sytuacji. Wystarczy poczytać o tych kontach OKI wszystko co jest poza nimi będzie objęte podatkiem kasa na kontach obligacje konta emerytalne to jest taki podatek od niezrealizowanych zysków jak na zachodzie...

Gdzie Ty to czytałeś?

Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, jarecki napisał(a):

Rozumiem, ze te wszystkie doplaty do tuz i do bydla wliczasz i dzielisz przez liczbe hektarow? Do GO raczej nie realne .

@malaczarna

Mozesz rozpisac swoje 4200?

Edytowane przez asus921
Opublikowano

Asus Tak wszystko wliczam i dziele , Małaczarna ma ekologię +obsada w ekologi jest dodatkowe 500 zł do ha jeśli na wszystkie grunty masz powyżej 0,5 djp łącznie ornymi 

11 minut temu, asus921 napisał(a):

Rozumiem, ze te wszystkie doplaty do tuz i do bydla wliczasz i dzielisz przez liczbe hektarow? Do GO raczej nie realne .

@malaczarna

Mozesz rozpisac swoje 4200?

3 minuty temu, wojak1986 napisał(a):

Poczytaj sobie o tych kontach OKI 

Czytałem i to dotyczy tylko kont oki , na zwykłym koncie bankowym kasa nie podlega pod podatek powyżej 100tys zł , nie każdy musi mieć OKI to tylko dla tych co inwestują 

Opublikowano
2 minuty temu, jarecki napisał(a):

Asus Tak wszystko wliczam i dziele , Małaczarna ma ekologię +obsada w ekologi jest dodatkowe 500 zł do ha jeśli na wszystkie grunty masz powyżej 0,5 djp łącznie ornymi 

Czytałem i to dotyczy tylko kont oki , na zwykłym koncie bankowym kasa nie podlega pod podatek powyżej 100tys zł , nie każdy musi mieć OKI to tylko dla tych co inwestują 

O.3 djp  było. Podnieśli? 

Opublikowano
3 minuty temu, jarecki napisał(a):

niewiem , to poewnie jet tak jak Napisałaś 0,3 djp 

Nie chce mi się aż tyle bydła trzymać na te 0.5 djp. I tak poświęcam 22 minuty z rana na oborę. 

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, jarecki napisał(a):

Do tej gnojówy trzeba robić rejestr zabiegów?

Opublikowano
Godzinę temu, Bogdan_ja napisał(a):

poczytales i glupoty wypisujesz to juz lepiej nie czytaj jak nic nie rozumiesz 🤣

Pewnie reszta głupich fundacje rodzinne pozakładała dla zabawy

Opublikowano (edytowane)

Przecież OKI jest nieobowiązkowe. 

Chcesz - zakładasz i masz zwolnienie od zysków z kapitału do 100 tysięcy pod warunkiem, że kupisz akcje, etfy itp.

Jak będziesz mieć więcej niż 100 tysięcy to nadwyżka będzie opodatkowana, ale nie będzie już podatku od zysku.

Jak Twój zysk z tej nadwyżki wyjdzie około 5% to kwota podatku od podstawy będzie porównywalna z dzisiejszym podatkiem belki.

Chcesz, to trzymasz dalej pół bańki na zwykłym koncie 0%, żadne podatki Cię nie obchodzą.

Chcesz, to trzymasz pół bańki na lokacie 3%, płacisz 19% belki od 3%.

Edytowane przez piotrp88