Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chwalić OKI nie można bo nie jest zbyt dobre , tylko 50 tys można ulokować w aktywa z pewnym zwrotem jak obligacje skarbowe lub konto oszczędnościowe i tu też tylko po 25 tys a drugie 50 tys w ryzykowne instrumenty w których można stracić 

Opublikowano
2 minuty temu, wojak1986 napisał(a):

Nie wiem czy ludzie nie widzą w jakim kierunku to idzie? Jak będzie potrącenie z konta, podatek od wartości domu czy mieszkania to zrozumieją, a teraz to podchody...

wolisz żeby bardziej opodatkowana była praca czy majątek?

Opublikowano
5 godzin temu, piotrp88 napisał(a):

No poproszę to źródło jak liczyć koszty surowców i półproduktów w działalności.

Ty dalej z tym AI… wymyśliłem takie powiedzenie ( co prawda w trochę innym kontekście  ale tutaj też prasuje) ja się nie boję sztucznej inteligencji tylko prawdziwej głupoty… 

co do kosztów to podam ci przykład. W tym roku miałem do sprzedania ok 800 kg nasion koniczyny czerwonej. Podzwoniłem po znajomych i ten zamówił 200, ten 100, ten 20 itd. Jak zaczęli wysiewać to temu brakło, tamtemu brakło i finalnie z 1200 bym sprzedał. W międzyczasie okazało się że ja też będę potrzebować ze 150 kg i odmówiłem kilku osobom. Koniczynę sprzedawałem po 15 zł/kg. Pytanie brzmi : ile mnie kosztowały te nasiona które zostawiłem dla siebie. 

Opublikowano
2 godziny temu, Taurus83 napisał(a):

Ty dalej z tym AI… wymyśliłem takie powiedzenie ( co prawda w trochę innym kontekście  ale tutaj też prasuje) ja się nie boję sztucznej inteligencji tylko prawdziwej głupoty… 

co do kosztów to podam ci przykład. W tym roku miałem do sprzedania ok 800 kg nasion koniczyny czerwonej. Podzwoniłem po znajomych i ten zamówił 200, ten 100, ten 20 itd. Jak zaczęli wysiewać to temu brakło, tamtemu brakło i finalnie z 1200 bym sprzedał. W międzyczasie okazało się że ja też będę potrzebować ze 150 kg i odmówiłem kilku osobom. Koniczynę sprzedawałem po 15 zł/kg. Pytanie brzmi : ile mnie kosztowały te nasiona które zostawiłem dla siebie. 

Prosiłem o źródło tej fachowej wiedzy nt. liczenia kosztów - nie potraficie podać.

3 godziny temu, wojak1986 napisał(a):

Naprawdę wierzysz w to że oni drukują te pieniądze żeby ludzie trzymali te pieniądze na koncie i nie wprowadzali ich do obiegu? Dobrowolne dobre sobie

Kto chce trzyma, kto chce wydaje, co tu OKI zmieni?

Opublikowano
2 godziny temu, Taurus83 napisał(a):

A gdybyś przed siewem sprzedawał ta koniczynę po 15zl/kg, a po siewach zostało by Ci jeszcze że 200 kg i już by chętnych na nią nie było i powiedzmy maks co byś dostał za nią to 10zl/kg. To swoje ziarno według której stawki byś liczył?

Opublikowano

Liczysz opłacalność całego gospodarstwa, czy opłacalność opasów?

Bo jeśli opasa to odejmij wszystko za cenę jaką uzyskasz bez problemu, za. każdy z produktów.

Jak dwa lata temu ze sprzedanej paszy uzyskałem 150 tyś to jakbym ją dał bykom to mam odliczyć 50 bo taki mój koszt 🤔

Dziwny tok bo za byki bym uzyskał 200 to dochód 150 z hodowli 🤔

Bo jeśli opasa to odejmij wszystko za cenę jaką uzyskasz bez problemu, za. każdy z produktów.

Jak dwa lata temu ze sprzedanej paszy uzyskałem 150 tyś to jakbym ją dał bykom to mam odliczyć 50 bo taki mój koszt 🤔

Opublikowano
6 minut temu, johny1991 napisał(a):

A gdybyś przed siewem sprzedawał ta koniczynę po 15zl/kg, a po siewach zostało by Ci jeszcze że 200 kg i już by chętnych na nią nie było i powiedzmy maks co byś dostał za nią to 10zl/kg. To swoje ziarno według której stawki byś liczył?

A jakby cena rynkowa koniczyny była 15zł, ale akurat jego uprawa była totalną katastrofą i na 1 kg wyszło 30zł kosztów?

Aa, proste: koniczyna zużyta na własne potrzeby kosztowałaby 15zł za kg.

Opublikowano
20 minut temu, HF86 napisał(a):

a jak wszyscy zaczna sprzedawac pasze to kto ja kupi ...nikt ...ile wtedy policzysz zysku ?.. 

jaki koszt bedzie uzyskania tej paszy ktorej nie sprzedasz ?

Opublikowano
23 minuty temu, HF86 napisał(a):

A jak robiłeś bele mając własny sprzęt to liczyłeś faktycznie poniesione koszty, czy brałeś pod uwagę ceny usług czyli koszenie 300zł/h, prasowanie 30zł/szt, owijanie, ustawianie, transport 30zł/szt?

Opublikowano
7 godzin temu, piotrp88 napisał(a):

A jak robiłeś bele mając własny sprzęt to liczyłeś faktycznie poniesione koszty, czy brałeś pod uwagę ceny usług czyli koszenie 300zł/h, prasowanie 30zł/szt, owijanie, ustawianie, transport 30zł/szt?

To czy sobie zakupiłeś sprzęt to tylko I wyłącznie Twoja inwestycja. I podjąłeś ryzyko czy się zwraca czy nie 

8 godzin temu, wojak1986 napisał(a):

Patrz zajął się wykończeniowka i od razu matematyka i kozaczy🤭 powiedz jaka była ta matematyka jak hodowałeś opasy?

Ja opasy mam już 25 lat z resztą podobny czas się gdzieś dorabia. 

Obecnie opas u mnie to czysta kalkulacja połączona z hobby 😁

Opublikowano
16 minut temu, HF86 napisał(a):

To czy sobie zakupiłeś sprzęt to tylko I wyłącznie Twoja inwestycja. I podjąłeś ryzyko czy się zwraca czy nie 

Ja opasy mam już 25 lat z resztą podobny czas się gdzieś dorabia. 

Obecnie opas u mnie to czysta kalkulacja połączona z hobby 😁

Oj tam kto to liczy... Wyleczyliśmy się ze świń. Przyjdzie czas na kury i wolki. 

Opublikowano

Panie monderatorze, a co to za wycieczki nie na temat? 

Proszę sobie założyć temat o HL ce albo przy piwku sobie rozmawiać.

59 minut temu, Bartek933 napisał(a):

pewno przydało by się ja odświeżyć i przejrzeć ale i tak dużo lepsza opcja niż jakąś HLka co usilnie tłumaczyłem mojemu znajomemu

Jak już siedliście do liczenia kosztów to oprócz pasz proponuję doliczyć dniówki 😆 wtedy będzie już komplet.

Wczoraj kolega sprzedał Lm 100kg za 3600.

Czyli ceny cielaków stabilnie.

• Thanks 1
Opublikowano
17 minut temu, pedro2 napisał(a):

Jak już siedliście do liczenia kosztów to oprócz pasz proponuję doliczyć dniówki 😆 wtedy będzie już komplet.

"ścieliłem bykom, a gdybym w tym czasie kładł płytki u lewandowskiego..."

• Haha 3
Opublikowano
2 minuty temu, Michał18 napisał(a):

W rolnictwie tak to jest. Nikt nie liczy swojej pracy na dniówki. Tylko zysk ze sprzedaży.

Dlatego tak dużo młodych osób chce przejąć gospodarstwo bo widzą że praca może i łatwa, za to dobrze płatna. 

• Haha 4
Opublikowano

Z czystej ciekawości wiec pytam ile zostanie na czysto z opasania byka przez 2 lata ?. 

Przeliczyć na dniówki ile wyjdzie na czysto czyli sam zarobek po odliczeniu wszelkich opłat na utrzymanie tego byka  z 50 zł ?. 

5 minut temu, Michał18 napisał(a):

W rolnictwie tak to jest. Nikt nie liczy swojej pracy na dniówki. Tylko zysk ze sprzedaży.

Nie liczyć swej pracy to jak to ?.   To ile taka dniówka wyjdzie na czysto ?.

Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał(a):

Z czystej ciekawości wiec pytam ile zostanie na czysto z opasania byka przez 2 lata ?. 

Przeliczyć na dniówki ile wyjdzie na czysto czyli sam zarobek po odliczeniu wszelkich opłat na utrzymanie tego byka  z 50 zł ?. 

Na brudno t zostanie gnój a na czysto to różnie przeróżniaście raz 15 zł raz 3000zł 🫣🤣🤣