Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mocny zjazd z wysokiej górki. I będzie bolało, ale nie tylko rolników, ale wszystkich. 

Mocno idzie wszystko w kryzys. 

Gospodarki krajów wysokorozwiniętych już wiedzą że produkcja ustaw nie buduję gospodarki 😂

A żeby paśnik był tani, by przeciętny zjadacz chleba nie wyszedł na ulicę to się tnie koszty głównie u rolnika. 

Spadki były bardzo do przewidzenia, skoro każda gałąź trzeszczała. 

• Like 2
Opublikowano

Hobby, ale opłacalne. 

Mi duże zmniejszenie produkcji, wbrew pozorom przynosi lepszy zarobek. 

Hobby, ale opłacalne. 

Opublikowano
2 minuty temu, HF86 napisał(a):

Hobby, ale opłacalne. 

Hobby, ale opłacalne. 

To jest korporacyjna optymalizacja kosztów 😂 człowiek bierze do serca słowa biurokratów z UE...

Co do taniej michy dla mas, czytałem że 70 zakładów z Chin ma pozwolenia od UE na sprzedaż kurczaka. Mają nadwyżkę drobiu w wysokości polskiej produkcji więc zupka chińska nabiera nowego znaczenia...

Opublikowano
3 minuty temu, wojak1986 napisał(a):

To jest korporacyjna optymalizacja kosztów 😂 człowiek bierze do serca słowa biurokratów z UE...

Co do taniej michy dla mas, czytałem że 70 zakładów z Chin ma pozwolenia od UE na sprzedaż kurczaka. Mają nadwyżkę drobiu w wysokości polskiej produkcji więc zupka chińska nabiera nowego znaczenia...

to Poczytaj jakie mają nadwyżki trzody chlewnej ,        dzisaj wyszedł raport o sprzedaży samochodów chińskic w Polsce wiec wydaje mi sie żę za około 10-15 lat swiat sie zmieni 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, asus921 napisał(a):

@MRRolnik

To dokladaj do interesu w imie jasnie wielmoznego handlarzyka czy ubojni. Po 10 to za drogo, najlepiej to po 5 i wtedy chociaz jest robota.

Kto ci mówi że masz wspierać ubojnie tylko jak były byki po 10 zł to jaki koszt był wychowania byka a jaki teraz niektórzy niepatrzyli na koszt wychowania jaki jest teraz tylko że byki drogie to takie opłacalne nagle poniektórzy to za 2 tygodniowego cielaka zapłacili by połowę z tego co wzięli za doroslego  byka bo myślę chyba że będzie po 30 zł za żywo wagę  . To było do przewidzenia ze cena może spaść tak jak było i z mlekiem jak jest na czymś górka to trzeba się cieszyć i myśleć że za jakiś czas może przyjść słabszy okres

Edytowane przez MRRolnik
Opublikowano
1 godzinę temu, krzysiek277 napisał(a):

Tyle jest bydła że zgłaszając w niedzielę miałem miec odbiór za 2 tygodnie, dzisiaj telefon że jutro zabierają 

czekaj ...zara bedzie odbicie 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, MRRolnik napisał(a):

Kto ci mówi że masz wspierać ubojnie tylko jak były byki po 10 zł to jaki koszt był wychowania byka a jaki teraz niektórzy niepatrzyli na koszt wychowania jaki jest teraz tylko że byki drogie to takie opłacalne nagle poniektórzy to za 2 tygodniowego cielaka zapłacili by połowę z tego co wzięli za doroslego  byka bo myślę chyba że będzie po 30 zł za żywo wagę  . To było do przewidzenia ze cena może spaść tak jak było i z mlekiem jak jest na czymś górka to trzeba się cieszyć i myśleć że za jakiś czas może przyjść słabszy okres

Czyli wszyscy mieli zamknac interes przez poprzedni rok i czekac, az ceny byka spadna? Czekaj, czekaj ceny byka siadly, ale chociaz cielak nadal drogi... Zawsze miales leb do interesu. Byla gorka i tak jak piszesz cieszyles sie i myslales, ze moze przyjsc slabszy okres i co tam wymysliles?

Edytowane przez asus921
Opublikowano

W moim przypadku to nie problem był z wagą tylko przelew, zamiast 14dni to kilka miesięcy i setki wykonanych telefonów, I wieczne ich tłumaczenie to że już dzisiaj będą wpłacone 

• Thanks 1
Opublikowano
7 godzin temu, livebird napisał(a):

Dobre a na serio to ile taka machina 

Oddam za 1zl za kg ma urwane jedno ramię do posdpawania , tryb główny był wymieniany , Podlasie. Mam też Samasza z410 mało używany za 15 netto 

Compress_20260520_210159_9611.jpg

Compress_20260520_210157_7299.jpg

Opublikowano

Za 1 zł  to dobra cena, jakie dokładniej okolice, choć raczej średnio jestem zainteresowany. Trochę mała szerokość, to nawet mniej niż wicherek 7  

Opublikowano

Bierze chyba podobnie co 7 ale dokładniej, chyba 2,7 metra miała ale nie mam już pewność, cena taka by nie zaśmiecała placu , a na olx wystawić to ogłoszenie będzie droższe 🙃 podrożały ostatnio dość mocno. Okolice Białegostoku,Knyszyna