Bydło

Bydło to gatunek przeżuwaczy, który od czasów udomowienia, na dobre wpisał się w sektor produkcji zwierzęcej. Prawdopodobnie bydło zostało udomowione około 8500 lat p.n.e., a jego przodkiem jest tur. To najliczniej reprezentowany gatunek zwierząt gospodarskich, a w jego obrębie wylicza się bardzo dużo ras. Różnią się one kalibrem, umaszczeniem, cechami funkcjonalnymi oraz użytkowymi, a także zachowaniem, np. krowy ras mięsnych charakteryzują się większą opiekuńczością względem potomstwa i są bardziej agresywne wobec potencjalnego zagrożenia. Pogłowie tego gatunku w Polsce liczy ponad 6 mln sztuk (GUS; 2018) i wciąż dominuje hodowla i chów bydła pod kątem użytkowania mlecznego. Jednak wraz ze wzrostem świadomości konsumentów odnośnie wartości odżywczej wołowiny, rasy bydła mięsnego cieszą się dużym zainteresowaniem. Ciągła praca hodowlana znacznie zwiększa potencjał produkcyjny bydła. Główne surowce, dla których bydło jest hodowane, to mleko i wołowina, ale z powodzeniem wykorzystuje się „produkty uboczne” – tłuszcz, skórę, podroby, a także nawóz. Na przestrzeni tylko parunastu lat doszło do znacznego wzrostu wydajności mlecznej, która nieraz przekracza 10 tysięcy kilogramów białego surowca w ciągu jednej laktacji i nadal się zwiększa. Natomiast, produkty pochodzące z mleka krowiego zdecydowanie dominują na półkach sklepowych nad innymi mlecznymi przetworami z mleka koziego lub owczego.

Rozróżniamy typy użytkowe bydła, które zostały określone na podstawie cech budowy (pokroju, konstytucji) i cech użytkowych. Są to: typ mleczny bydła, typ mięsny bydła oraz typ kombinowany bydła. Każda rasa bydła przyporządkowana jest pod konkretny typ użytkowy. W praktyce stosuje się krzyżowanie towarowe, czyli łączenie bydła w różnym typie użytkowym, aby udoskonalić daną cechę. Przykładem może być krzyżowanie bydła w typie mięsnym i mlecznym, w celu uzyskania potomstwa o lepszej wydajności rzeźnej.

Bydło jest gatunkiem poligastrycznym, czyli w skład układu pokarmowego wchodzą przedżołądki – żwacz, czepiec, księgi i żołądek właściwy – trawieniec. Dzięki swojemu złożonemu układowi pokarmowemu, są w stanie pobierać pasze, których inne gatunki nie „spożytkowałyby” tak efektywnie. To za sprawą specyficznego ekosystemu, który panuje w pierwszym przedżołądku – żwaczu. Żyją tam symbiotyczne mikroorganizmy, których aktywność powoduje, że białko roślinne zmieniane jest w białko bakteryjne. Procesy zachodzące w żwaczu są niezwykle istotne dla jakości i ilości produkowanego mleka, jakości mięsa, przyrostów dobowych oraz samego zdrowia zwierząt. Wzrost wydajności mlecznej wiąże się ze wzrostem wymagań żywieniowych zwierząt, a błędy popełniane w tym zakresie odbijają się na zdrowiu bydła i opłacalności produkcji mleka, a także żywca wołowego. Dlatego to tak ważne, by być blisko aktualnych tematów związanych z chowem i hodowlą bydła.

W tej części forum możesz dzielić się swoimi doświadczeniami z innymi hodowcami bydła, zarówno mlecznego i mięsnego. Możesz pytać się o zdanie w kwestii żywienia, zdrowia, dobrostanu i innych ważnych dziedzin dotyczących hodowli bydła. Wymieniaj się wiedzą, by optymalizować wyniki swojego stada. Jeśli chcesz pochwalić się gospodarstwem, to śmiało zrób to!

360 tematów w tym forum

  1. 1 2 3 4 20

    • 493 odpowiedzi
    • 151419 wyświetleń
    • 212 odpowiedzi
    • 58572 wyświetleń
    • 202 odpowiedzi
    • 98848 wyświetleń
    • 6 odpowiedzi
    • 413 wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 101 wyświetleń
    • 12 odpowiedzi
    • 322 wyświetleń
    • 18 odpowiedzi
    • 667 wyświetleń
    • 4 odpowiedzi
    • 266 wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 182 wyświetleń
    • 10 odpowiedzi
    • 427 wyświetleń
    • 3 odpowiedzi
    • 359 wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 246 wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 216 wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 266 wyświetleń
    • 14 odpowiedzi
    • 570 wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 284 wyświetleń
    • 3 odpowiedzi
    • 348 wyświetleń
    • 4 odpowiedzi
    • 367 wyświetleń
    • 7 odpowiedzi
    • 306 wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 312 wyświetleń
    • 11 odpowiedzi
    • 499 wyświetleń
    • 18 odpowiedzi
    • 428 wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 366 wyświetleń
    • 3 odpowiedzi
    • 432 wyświetleń
    • 4 odpowiedzi
    • 500 wyświetleń
×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.