Skocz do zawartości

Bydło

Bydło to gatunek przeżuwaczy, który od czasów udomowienia, na dobre wpisał się w sektor produkcji zwierzęcej. Prawdopodobnie bydło zostało udomowione około 8500 lat p.n.e., a jego przodkiem jest tur. To najliczniej reprezentowany gatunek zwierząt gospodarskich, a w jego obrębie wylicza się bardzo dużo ras. Różnią się one kalibrem, umaszczeniem, cechami funkcjonalnymi oraz użytkowymi, a także zachowaniem, np. krowy ras mięsnych charakteryzują się większą opiekuńczością względem potomstwa i są bardziej agresywne wobec potencjalnego zagrożenia. Pogłowie tego gatunku w Polsce liczy ponad 6 mln sztuk (GUS; 2018) i wciąż dominuje hodowla i chów bydła pod kątem użytkowania mlecznego. Jednak wraz ze wzrostem świadomości konsumentów odnośnie wartości odżywczej wołowiny, rasy bydła mięsnego cieszą się dużym zainteresowaniem. Ciągła praca hodowlana znacznie zwiększa potencjał produkcyjny bydła. Główne surowce, dla których bydło jest hodowane, to mleko i wołowina, ale z powodzeniem wykorzystuje się „produkty uboczne” – tłuszcz, skórę, podroby, a także nawóz. Na przestrzeni tylko parunastu lat doszło do znacznego wzrostu wydajności mlecznej, która nieraz przekracza 10 tysięcy kilogramów białego surowca w ciągu jednej laktacji i nadal się zwiększa. Natomiast, produkty pochodzące z mleka krowiego zdecydowanie dominują na półkach sklepowych nad innymi mlecznymi przetworami z mleka koziego lub owczego.

Typu użytkowe bydła

Rozróżniamy typy użytkowe bydła, które zostały określone na podstawie cech budowy (pokroju, konstytucji) i cech użytkowych. Są to: typ mleczny bydła, typ mięsny bydła oraz typ kombinowany bydła. Każda rasa bydła przyporządkowana jest pod konkretny typ użytkowy. W praktyce stosuje się krzyżowanie towarowe, czyli łączenie bydła w różnym typie użytkowym, aby udoskonalić daną cechę. Przykładem może być krzyżowanie bydła w typie mięsnym i mlecznym, w celu uzyskania potomstwa o lepszej wydajności rzeźnej.

Układ pokarmowy bydła

Bydło jest gatunkiem poligastrycznym, czyli w skład układu pokarmowego wchodzą przedżołądki – żwacz, czepiec, księgi i żołądek właściwy – trawieniec. Dzięki swojemu złożonemu układowi pokarmowemu, są w stanie pobierać pasze, których inne gatunki nie „spożytkowałyby” tak efektywnie. To za sprawą specyficznego ekosystemu, który panuje w pierwszym przedżołądku – żwaczu. Żyją tam symbiotyczne mikroorganizmy, których aktywność powoduje, że białko roślinne zmieniane jest w białko bakteryjne. Procesy zachodzące w żwaczu są niezwykle istotne dla jakości i ilości produkowanego mleka, jakości mięsa, przyrostów dobowych oraz samego zdrowia zwierząt. Wzrost wydajności mlecznej wiąże się ze wzrostem wymagań żywieniowych zwierząt, a błędy popełniane w tym zakresie odbijają się na zdrowiu bydła i opłacalności produkcji mleka, a także żywca wołowego. Dlatego to tak ważne, by być blisko aktualnych tematów związanych z chowem i hodowlą bydła.

W tej części forum możesz dzielić się swoimi doświadczeniami z innymi hodowcami bydła, zarówno mlecznego i mięsnego. Możesz pytać się o zdanie w kwestii żywienia, zdrowia, dobrostanu i innych ważnych dziedzin dotyczących hodowli bydła. Wymieniaj się wiedzą, by optymalizować wyniki swojego stada. Jeśli chcesz pochwalić się gospodarstwem, to śmiało zrób to!


Podfora

Krowy

  • 16.4 tys. odpowiedzi

Byki

  • 16.5 tys. odpowiedzi

Żywienie bydła

  • 33.6 tys. odpowiedzi

Choroby bydła

  • 6.7 tys. odpowiedzi

Rasy bydła

  • 12.5 tys. odpowiedzi

557 tematów w tym forum

    • 15 odpowiedzi
    • 2983 wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 1191 wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 1280 wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 1084 wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 664 wyświetleń
    • 9 odpowiedzi
    • 1769 wyświetleń
    • 8 odpowiedzi
    • 1376 wyświetleń
    • 11 odpowiedzi
    • 1466 wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 1130 wyświetleń
    • 4 odpowiedzi
    • 1189 wyświetleń
    • 3 odpowiedzi
    • 1682 wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 1112 wyświetleń
    • 16 odpowiedzi
    • 1629 wyświetleń
    • 4 odpowiedzi
    • 1333 wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 1236 wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 1057 wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 1320 wyświetleń
    • 24 odpowiedzi
    • 4422 wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 1199 wyświetleń
    • 7 odpowiedzi
    • 1498 wyświetleń
    • 11 odpowiedzi
    • 1586 wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 1136 wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 1016 wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 899 wyświetleń
    • 9 odpowiedzi
    • 2241 wyświetleń
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v