Neson Opublikowano 6 Marca 2024 Opublikowano 6 Marca 2024 Witam. Panowie mam taką nietypową prośbę. Mianowicie jestem teraz w trakcie pisania pracy o handlu w latach 80-90, aktualnie jestem na etapie pisania o handlu produkcją rolniczą. W moim mieście w województwie podlaskim był a nawet do tej pory jest (a raczej jego szczątki) bazar na którym handlowano zwierzętami : bydło, konie, świnie, zboże itp. U mnie ten bazar potocznie nazywano „końskim rynkiem” i tu właśnie moja prośba : interesuje mnie jak u was nazywano takie bazary- jeśli takowe oczywiście były. Proszę o nazwę i jakie to województwo. Bardzo by mi to pomogło. Z góry dziękuję za pomoc 😊
Leszy Opublikowano 6 Marca 2024 Opublikowano 6 Marca 2024 U nas był kurzy rynek, a krowy to po prostu sprzedawano na rynku.
zachodnihobbysta Opublikowano 6 Marca 2024 Opublikowano 6 Marca 2024 w Sulechowie mówili,,Kaczy Rynek
Janeczko Opublikowano 6 Marca 2024 Opublikowano 6 Marca 2024 W lubelskim na dzień targowy mówiono "święto dyszla"
robi57362 Opublikowano 7 Marca 2024 Opublikowano 7 Marca 2024 u mnie tj lubelskie byl i jest targ , a specjalnie wydzielone miejsce na zwierzęta nazywa się świnski targ
gregory81 Opublikowano 7 Marca 2024 Opublikowano 7 Marca 2024 W mazowieckim raz w tygodniu to był rynek. A raz w miesiącu jarmark tylko nie pamiętam czy to był pierwszy czwartek czy ostatni miesiąca. A spęd to był na bazach GS i skupywał zwierzęta rzeźne.
GABBER85 Opublikowano 7 Marca 2024 Opublikowano 7 Marca 2024 obecnie targ, ale dawniejsza nazwa rzeczywiście mówili jarkark
HISZPAN Opublikowano 26 Marca 2024 Opublikowano 26 Marca 2024 No właśnie, były spędy ale to nie gs, tylko inaczej się to nazywało ochz chyba i tam sprzedawało się np żarłaki a inni rolnicy kupowali je do tuczu i były targowiska zwierzęce tzw jarmarki. Ten z Kartuz przenieśli do żukowa jest dwa razy w miesiącu po 1 i po 15. W międzyczasie też był nielegalny handel prosiaków w sierakowicach chyba od 2 czy 3 do 5 rano. Drób i króliki sprzedawano też na zwykłych rynkach.
Rekomendowane odpowiedzi
Przedstawiciel Handlowy
byk