Bydło

Bydło to gatunek przeżuwaczy, który od czasów udomowienia, na dobre wpisał się w sektor produkcji zwierzęcej. Prawdopodobnie bydło zostało udomowione około 8500 lat p.n.e., a jego przodkiem jest tur. To najliczniej reprezentowany gatunek zwierząt gospodarskich, a w jego obrębie wylicza się bardzo dużo ras. Różnią się one kalibrem, umaszczeniem, cechami funkcjonalnymi oraz użytkowymi, a także zachowaniem, np. krowy ras mięsnych charakteryzują się większą opiekuńczością względem potomstwa i są bardziej agresywne wobec potencjalnego zagrożenia. Pogłowie tego gatunku w Polsce liczy ponad 6 mln sztuk (GUS; 2018) i wciąż dominuje hodowla i chów bydła pod kątem użytkowania mlecznego. Jednak wraz ze wzrostem świadomości konsumentów odnośnie wartości odżywczej wołowiny, rasy bydła mięsnego cieszą się dużym zainteresowaniem. Ciągła praca hodowlana znacznie zwiększa potencjał produkcyjny bydła. Główne surowce, dla których bydło jest hodowane, to mleko i wołowina, ale z powodzeniem wykorzystuje się „produkty uboczne” – tłuszcz, skórę, podroby, a także nawóz. Na przestrzeni tylko parunastu lat doszło do znacznego wzrostu wydajności mlecznej, która nieraz przekracza 10 tysięcy kilogramów białego surowca w ciągu jednej laktacji i nadal się zwiększa. Natomiast, produkty pochodzące z mleka krowiego zdecydowanie dominują na półkach sklepowych nad innymi mlecznymi przetworami z mleka koziego lub owczego.

Typu użytkowe bydła

Rozróżniamy typy użytkowe bydła, które zostały określone na podstawie cech budowy (pokroju, konstytucji) i cech użytkowych. Są to: typ mleczny bydła, typ mięsny bydła oraz typ kombinowany bydła. Każda rasa bydła przyporządkowana jest pod konkretny typ użytkowy. W praktyce stosuje się krzyżowanie towarowe, czyli łączenie bydła w różnym typie użytkowym, aby udoskonalić daną cechę. Przykładem może być krzyżowanie bydła w typie mięsnym i mlecznym, w celu uzyskania potomstwa o lepszej wydajności rzeźnej.

Układ pokarmowy bydła

Bydło jest gatunkiem poligastrycznym, czyli w skład układu pokarmowego wchodzą przedżołądki – żwacz, czepiec, księgi i żołądek właściwy – trawieniec. Dzięki swojemu złożonemu układowi pokarmowemu, są w stanie pobierać pasze, których inne gatunki nie „spożytkowałyby” tak efektywnie. To za sprawą specyficznego ekosystemu, który panuje w pierwszym przedżołądku – żwaczu. Żyją tam symbiotyczne mikroorganizmy, których aktywność powoduje, że białko roślinne zmieniane jest w białko bakteryjne. Procesy zachodzące w żwaczu są niezwykle istotne dla jakości i ilości produkowanego mleka, jakości mięsa, przyrostów dobowych oraz samego zdrowia zwierząt. Wzrost wydajności mlecznej wiąże się ze wzrostem wymagań żywieniowych zwierząt, a błędy popełniane w tym zakresie odbijają się na zdrowiu bydła i opłacalności produkcji mleka, a także żywca wołowego. Dlatego to tak ważne, by być blisko aktualnych tematów związanych z chowem i hodowlą bydła.

W tej części forum możesz dzielić się swoimi doświadczeniami z innymi hodowcami bydła, zarówno mlecznego i mięsnego. Możesz pytać się o zdanie w kwestii żywienia, zdrowia, dobrostanu i innych ważnych dziedzin dotyczących hodowli bydła. Wymieniaj się wiedzą, by optymalizować wyniki swojego stada. Jeśli chcesz pochwalić się gospodarstwem, to śmiało zrób to!

551 tematów w tym forum

    • 23 odpowiedzi
    • 4822 wyświetleń
    • 8 odpowiedzi
    • 1006 wyświetleń
    • 10 odpowiedzi
    • 984 wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 1838 wyświetleń
    • 17 odpowiedzi
    • 1257 wyświetleń
    • 11 odpowiedzi
    • 1446 wyświetleń
    • 13 odpowiedzi
    • 1183 wyświetleń
    • 10 odpowiedzi
    • 1144 wyświetleń
    • 9 odpowiedzi
    • 1099 wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 793 wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 814 wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 1046 wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 1081 wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 781 wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 750 wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 995 wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 1239 wyświetleń
    • 3 odpowiedzi
    • 1130 wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 986 wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 1127 wyświetleń
    • 3 odpowiedzi
    • 1177 wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 1188 wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 1108 wyświetleń
    • 3 odpowiedzi
    • 1287 wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 1609 wyświetleń
×
×
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj