Skocz do zawartości

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie

HoseJunior    0

Mam mały problem z obrotomierzem. Kupiłem wczoraj nowy obrotomierz podłączyłem linkę i nic, w ogóle się nie kręci. Gdy odłączyłem linkę od obrotomierza, linka też się nie kręci. Chyba problem tkwi w tej dziurce co linkę się wkłada, bo linka jest w dobrym stanie. Napiszcie jak możecie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Maciek90    1
Mam mały problem z obrotomierzem. Kupiłem wczoraj nowy obrotomierz podłączyłem linkę i nic, w ogóle się nie kręci. Gdy odłączyłem linkę od obrotomierza, linka też się nie kręci. Chyba problem tkwi w tej dziurce co linkę się wkłada, bo linka jest w dobrym stanie. Napiszcie jak możecie.

Problem napewno tkwi w tej jak to nazwałeś dziurce. Musisz ją wymienić na nową i obrotomierz będzie działał. Miałem ten sam problem w C 360 i po jej wymianie obrotomierz działa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl


Maciek90    1
Ale jak mam się dostać do tej dziurki ?? Poprzez silnik czy może tędy koło skrzyni zmiany biegów ??

Nie wiem jak to wygląda w C 330 ale w C 360 jest tak że taka mała przekładnia jest przykręcona do silnika na 2 śruby. Odkręcasz je, wyciągasz starą przekładnie wkładasz nową, przykręcasz ją i powinno działać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach


Dawno temu zepsuł mi się licznik więc mając trochę wolnego czasu wpadłem na pomysł aby go zrobić więc linke mam całą licznik też działa co morze być przyczyną ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

ahme999    115

może linka sie przycina-wlej trochę odrdzewiacza, a jeśli nie masz to moze być i płyn hamulcowy;]

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach




miki1305    3

Żeby się do niego dostać to trzeba ciągnik rozpołowić, tam jest taka rurka i w nią wkładasz ten drut z linki ta rurka jest zgnieciona i w przekroju jest kwadrat i najczęściej to się wybija i nie trzyma.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

dziejko86    0

Czesc ja mialem ten sam problem.Musisz zrobic tak przykrecic linke do skrzyni a odkrecic od licznika mth pozniej odpal silnik i zobacz czy sie kreci:) jesi tak to masz cos z licznikiem a jezeli sie cie kreci to cos z mechanizmem napedowym licznika. Jezeli sie nie kreci to naped licznika sie wyrobil (lub linka) na tym kwadracie> jak linka to kupujesz nowa i chodzi:) a jak naped to spusc olej ze skrzyni odkrec ta srube co przykreca sie do niej linke i ktora sie wkrenca do skrzyni pozniej wyciag ten element napedu ktory bedzie widac wloz jakas stara linke w ten kwadratowy otwor linki i zaklep to na tej lince tylko tak zeby dalo sie ja wyciagnac:) no i pozniej poskladaj w kolejnosci odwrotnej:) pozdrawiam w razie jakis watpliwosci pisz na priv

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach


dziejko86    0

Konieczne jest spuszczanie oleju poniewaz slimak jest zalany olejem ze skrzyni. Odkrecasz ta plastikowa srube wyciagasz taka rurkę na koncu niej jest gumka uszczelniajaca slimak (u dolu ) pozniej wyciagasz ten pret z kwadratem w srodku co linke do niego wkladasz na koncu (u dolu) ma zebatke i robisz tak jak pisalem wczesniej . jesli dalej nie czaisz o co chodzi to zeskanuje ci fotke z instrukcji napraw i opisze dokladniej co i jak na zdjeciu pozdro

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach


c330ursus    1

Panowie pomalutku, ten "ślimak" co według was jest w skrzyni tak naprawdę jest tak gdzie koło zamachowe i tam nie ma oleju więc nie trzeba go spuszczać ze skrzyni :) Bez rozpoławiania możesz tylko wymienić ten plastik i linkę z gumką ewentualnie obrotomierz i nic więcej. Także jak chcesz próbować to zrobić bez rozpoławiania to nie musisz żadnego oleju spuszczać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach




mickas092    325

Mam wyrobiony ten element w środku w skrzyni a linke i tak kupiłem nowa ale zeby go nie rozpławiac to okleiłem linke tasma :)

Więc 6.5 zeta nie zaoszczedziłem :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

sandman    0

witam w moim c330 licznik od motogodzin za prędko liczy motogodziny (obroty) po przełożeniu linki od licznika motogodzin co może być przyczyną?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Przemko    20

Kolego na jakiej zasadzie tak twierdzisz że za szybko :rolleyes: , Jedna mth w jakim czasie i przy jakich obrotach Ci nabija ???????????? :unsure:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

sandman    0

konkretnie to nie wiem ale przed przełożeniem linki max obroty miał 2400 obr a teraz 3500 wychodzi poza skale..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

darekalf    0

witam

czy ktoś ma pełny opis zamontowania ślimaka licznika od c-360 do pompy od c-328 bo capek skończył 50 latek i na zime przy okazji remontu przydałby sie wstawić licznik

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Ślimak do pompy? nic nie kumam. :blink:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez bartekm66
      witam
      mam problem z obrotomierzem - licznikiem motogodzin w moim zetorze 7045
      otóż obroty wskazuje normalnie ale motogodziny to różnie czsami potrafi "zaciąc się"i nie pracowac przez 10 i wiecej godzin a czasami kręci jak szalony
      czy jest to wina samego licznika czy tez może pradniczki przy silniku
      miał ktos taki przypadek ???
    • Przez Rafal8888
      Witam mam taki problem, zmieniałem silnik w kombajnie i mam założony od stara i tam jest inne wyjście na wałek napędzający prądniczkę obrotomierza w starym miałem na czworokąt podobny jak przy kluczach nasadowych, a w pompie która jest w nowym silniku ma wyjście na obce pióro a pompy nie przekładałem bo w nowym silniku tez były dwa smoki a zapomniałem sprawdzić wyjście na napęd prądniczki. Zmiana pompy nie wchodzi w grę ponieważ to się wiąże z wyjmowaniem silnika co byłoby czystym absurdem. Ma ktoś jakiś pomysł jak to ogarnąć? Z góry dziękuję.
    • Przez mikipost
      Witam,posiadam Clasa 98s maxi z 92r. Mam problem ze wskazaniami obrotów silnika.Obrotomierz zaniża mniejwiecej o połowe obr. Natomiast podczs jazdy nie przełancza mi na predkosc jazdy tylko cały czas pokazuje obroty silnika.Z góry dziekuje za pomoc w rozwiązaniu zagadki.
    • Przez gajor01
      Witam możecie mi powiedziec gdzie znajduje sie czujnik od obrotomierza w tym ciągniku.Bo Ciagnik najpierw o dziwo nie chciał zapalic a jak zapalił to zaczeła wzkazówka skakac.A jak cos to nie wina akumulatora bo kreci bardzo dobrze teraz
    • Przez andrzej207
      Witam potrzebuję pomocy w sprawie alternatora i obrotomierza ponieważ ładowanie i obrotomierz zaczyna działać dopiero (zaskakuje) po dodaniu gazu do oporu wtedy działa poprawnie według mnie przyczyna tkwi w alternatorze tylko nie wiem czy w diodach czy regulatorze szczotki dobre sprawdzone jest kilka podobnych tematów ale wszędzie brak konkretnych odpowiedzi,Może ktoś rozwiązał ten problem i podzieli się wiedzą .
×