Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, chudy123 napisał(a):

Oferta na kupno odsadków ok.300kg 25,5zl byk, 22zl za jałówki. Ceny brutto, ale i tak moimi zdaniem wysokie 

Po 25 brutto za byka bym brał. Pośrednik chce 25 netto za zorganizowanie partii limuzena 

Opublikowano
16 godzin temu, Samcik03 napisał(a):

Ma ktoś ktoś w owijarke strumyk Tosia jakie macie opinie o niej ? Bo moja stara ma już dość 

Widziałem gdzieś filmik agrotech obsza, sprzedają nowe chyba po 7500, miał tam z dwie, trzy

Opublikowano

dzisiaj jeden pośrednik z rana dzwonił, że szukają byka LM lub CH ok.20szt to oferuje 17,5netto

8 godzin temu, Cybulek17 napisał(a):

Po 25 brutto za byka bym brał. Pośrednik chce 25 netto za zorganizowanie partii limuzena 

Mnie tylko jałówki odsady interesują byczków nie trzymam ;)

Opublikowano
1 godzinę temu, Karol8885 napisał(a):

Jestem Ciekaw jaka Cena bedzie na czwartek i piatek 
Uboj muzułmanski jest jutro rano

No własnie to jest zastanawiające, że święto zaczyna się dziś, a uboje dopiero jutro🤔

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Cybulek17 napisał(a):

W sensie chcesz trochę postraszyć , że zapotrzebowanie spadnie i będzie obniżka . 

Bydla nie ma bo po miesiacu spadkow zaklady podniosly cene i rolnicy slusznie mysla, ze bedzie wiecej. Czy bedzie to sie okaze.

Europa zrobila kolejne -10c/kg na wszystkim, wiec w tym tygodniu mamy wolne. Bo nie da sie kupic dzis (trzymaja na swieto).

Zreszta dlaczego ABP ma nadal ponizej 25? Cos musieli ruszyc ale oni nie maja takich klientow wiec wiedza, ze tydzien jest trudny.

Ja w sumie to trzymam kciuki aby na czwartek i piatek nie bylo bydla do uboju, bo jak bedzie, to powodzenia gdy byk zdrozal 30c na wbc a mieso stanialo na zachodzie 10c

Swieto zaczyna sie wieczorem, ale. Ie sposob zweryfikowac godziny uboju, dlatego zwierzeta ubija sie dzien pozniej

Edytowane przez Karol8885
Opublikowano

Wiem tyle , że dzisiaj zakłady , które kupowały dla Turka musiały dołożyć pośrednikom , żeby uzbierali na dzisiaj byka do wieczora bo w nocy mają być na zakładach . Jutro będzie ich już obowiązywał  cennik z poniedziałku , aczkolwiek moim zdaniem panikarze się wyczyścili na długo w przód a kto wytrzymał nerwowo ostatnie 2 tygodnie to prędko nie odpuści .

• Like 6
  • Haha 2
Opublikowano
10 godzin temu, Cybulek17 napisał(a):

Wiem tyle , że dzisiaj zakłady , które kupowały dla Turka musiały dołożyć pośrednikom , żeby uzbierali na dzisiaj byka do wieczora bo w nocy mają być na zakładach . Jutro będzie ich już obowiązywał  cennik z poniedziałku , aczkolwiek moim zdaniem panikarze się wyczyścili na długo w przód a kto wytrzymał nerwowo ostatnie 2 tygodnie to prędko nie odpuści .

I teraz Patrz co zrobiły zakłady.
Jeden dzień ubojowy - rozjebał następne 3 tygodnie handlu. Nawet jak byla wyższa cena na te sztuki , to oni podnieśli sobie cene praktycznie na cały tydzień ubojowy. Dodatkowo było wiadomo, ze po 4 tygodniach spadków jeśli nie ma stabilizacji, to podwyżka spowoduje oczekiwanie rynku na dalsze podwyżki. Nie trzeba tu byc geniuszem ekonomii aby to przewidzieć. Także zakłady sobie naważyły piwa- niech sobie je pija.

Opublikowano

Podlaskie narazie stoi ze sprzedażą.nik nie czeka na handlarza bo tylko traktory huczą od świtu w trawach. 

Idą tzw ciepłe tematy i gdzieś tam drobnica. 

Ale po 8 mym jak to zwykle już po zielonych plonach i przegląd stada i zbieranie ofert .

Opublikowano
W dniu 13.05.2026 o 22:07, Daro20 napisał(a):

Ktoś mi wytłumaczy jak oni liczą te dobrostany? Taki przykład sztuka od urodzenia u mnie od początku marca 2024, sprzedana początek marca 2026 nie zaliczona bo nie przebywała 120 dni. O co tu chodzi? 

U siebie to rozgryzłem te sztuki co mi nie zaliczyło ,to przekroczyły 18 miesięcy . Urodzone w styczniu 2024 ,a okres który liczą to 15.03.2025 + 120 dni do 15.07  już miały 18 miesięcy wtedy . A u Ciebie skoro z marca to powinno być zaliczone . A młodsze były za krótko urodzone we wrześniu 2025 ,bo musi mieć 120 dni od urodzenia +120 musi przebywać do 14.03.2026 

Opublikowano

Kogo by nie zapytał to rozczarowany

Błędów raczej bym się nie spodziewała, że źle policzone. Ale widać jasno, że zasady są złe, tak żeby dać jak najmniej, przy w miarę regularnym obrocie wychodzi że płacą mniej więcej za 1/3 maks 1/2 głów na stanie. No ale może to jest właśnie "dobre" zasady dla budżetu.

Najwięcej mieliśmy wypłacone w pierwszym roku, pomimo że zwierząt w kolejnych dwóch latach było więcej.

• Like 3
Opublikowano

A czy ta dopłata za dobrostan powinna być , tak samo to wylewania gnojowicy czy obornika , można to inaczej załatwić aby pieniądze trafiały do producentów rolnych 

Opublikowano

pójdą za tym dotacje na modernizacje więc jeszcze da się zarobić , chyba od przyszłego roku paliwo rolnicze przechodzi do ARIMR z Urzędów Gminnych więc takie wyliczenie djp mogło by zastąpić kilka dopłat takich jak dobrostan czy dopłaty do bydła czy cieląt wtedy nie trzeba kombinować kiedy sprzedać 

Opublikowano
6 godzin temu, Azor07 napisał(a):

U siebie to rozgryzłem te sztuki co mi nie zaliczyło ,to przekroczyły 18 miesięcy . Urodzone w styczniu 2024 ,a okres który liczą to 15.03.2025 + 120 dni do 15.07  już miały 18 miesięcy wtedy . A u Ciebie skoro z marca to powinno być zaliczone . A młodsze były za krótko urodzone we wrześniu 2025 ,bo musi mieć 120 dni od urodzenia +120 musi przebywać do 14.03.2026 

Z zakupu sztuki liczą chyba od 4 miesiąca a swoje od mamek jeszcze później wychodzi że dużo sztuk się nie łapie na te 120 dni...

Opublikowano

To jest dopłata do ściółki i wychodzi na to że wszystko między 15.03.2025 a 14.03.2026 bo wniosek składany w czerwcu ,ciele ocieplone we wrześniu i też jest choć nie zaliczone bo nie było na stanie 120 dni ,najlepiej po ponad 300 dni wyliczyło sztuki z lipca 2024.

• Like 1