Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 godzin temu, Tomek90 napisał(a):

tu widzę ładny przezroczysty a mi przywiózł raz też 32 i miał tyle bo sprawdziłem ale po rozlaniu na zboża efektu nie było do maja to zadzwoniłem by drugą połowę wymienił na inny. Przyjechał na drugi dzień zabrał ten 32 a zostawił  zostawił 26. Rozlałem go na drugi dzień a efekt był po kilku dniach. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Jurniczek napisał(a):

tu widzę ładny przezroczysty a mi przywiózł raz też 32 i miał tyle bo sprawdziłem ale po rozlaniu na zboża efektu nie było do maja to zadzwoniłem by drugą połowę wymienił na inny. Przyjechał na drugi dzień zabrał ten 32 a zostawił  zostawił 26. Rozlałem go na drugi dzień a efekt był po kilku dniach. 

A jaki ma być? 

Co to za sprzedawca że na podstawie tego że zauważyłeś że nie działa na polu wymienił nawóz? 😅

Opublikowano
50 minut temu, Tomek90 napisał(a):

A jaki ma być? 

Co to za sprzedawca że na podstawie tego że zauważyłeś że nie działa na polu wymienił nawóz? 😅

Ten 32 miał kolor ON ale miałem i inne jak były z dodatkami

Opublikowano
17 minut temu, MaXtzTS napisał(a):

stosował ktoś eNplus? jakie opinie? i czy dostępny jest u was saletrosan 30?

Saletrosan 30 tylko w workach. Od dwóch tygodni czekają na dostawę na składzie w bb.

Opublikowano

Swego czasu oglądałem na YT filmy z amerykańskich gospodarstw. Podczas żniw kosi farmer te swoje nieduże pole - łacznie około 1700ha i ciszy się bo średni plon wychodzi 3,7 tony pszenicy z hektara. Oglądam inne filmy z gospodarstwa, w którymś mówi że daje około 50kg azotu na hektar(Oczywiscie po przeliczeniu na system metryczny). Jakby dał wiecej, tłumaczy urośnie więcej ale nie zrekompensuje mu to kosztów. Tam liczy się dolary. Polski rolnik nie liczy i to jest fakt.- widać to na przetargach o ziemie.

U nas przy naszych obszarach, specyfice rolnictwa i rolników tak nie da rady. U nich nie ma dopłat i strajków. Nie ma kasy, licytacja i po zawodach.

W Europie poprzez mechanizacje, genetyke, nawozy i ŚOR mamy olbrzymią nadprodukcje przy rownoczesnym wygaszaniu hodowli. Kto nam zje te zboże?

Teraz umowa z Mercousurem - przecież to jest umowa robiona pod niemiecki i francuski przemysł samochodowy. Te kraje będa wysyłać samochody itp a w zamian UE zalewana będzie tanim żarciem nie spełniającym norm. Polska została wydymana bez mydła.

• Like 5
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Swego czasu oglądałem na YT filmy z amerykańskich gospodarstw. Podczas żniw kosi farmer te swoje nieduże pole - łacznie około 1700ha i ciszy się bo średni plon wychodzi 3,7 tony pszenicy z hektara. Oglądam inne filmy z gospodarstwa, w którymś mówi że daje około 50kg azotu na hektar(Oczywiscie po przeliczeniu na system metryczny). Jakby dał wiecej, tłumaczy urośnie więcej ale nie zrekompensuje mu to kosztów. Tam liczy się dolary. Polski rolnik nie liczy i to jest fakt.- widać to na przetargach o ziemie.

U nas przy naszych obszarach, specyfice rolnictwa i rolników tak nie da rady. U nich nie ma dopłat i strajków. Nie ma kasy, licytacja i po zawodach.

W Europie poprzez mechanizacje, genetyke, nawozy i ŚOR mamy olbrzymią nadprodukcje przy rownoczesnym wygaszaniu hodowli. Kto nam zje te zboże?

Teraz umowa z Mercousurem - przecież to jest umowa robiona pod niemiecki i francuski przemysł samochodowy. Te kraje będa wysyłać samochody itp a w zamian UE zalewana będzie tanim żarciem nie spełniającym norm. Polska została wydymana bez mydła.

Nie porównuj USA do nas tam mają wielkie połacie ziemii i rolnictwo wygląda zupełnie inaczej to co my uprawiamy to jest ogródek. Co do umowy to zawsze któraś ze stron zabezpiecza swoje interesy i wychodzi na tym lepiej ktoś traci na tym ktoś zyskuje.  My moglibyśmy konkurować jakością żywności jako UE ale ludzie w sklepie patrzą na cenę nie żeby jeść zdrowo i w przypadku tańszej żywności z zza granicy wybór będzie oczywisty 

Edytowane przez Alpacino
Opublikowano
Teraz, Alpacino napisał(a):

Nie porównuj USA do nas tam mają wielkie połacie ziemii i rolnictwo wygląda zupełnie inaczej to co my uprawiamy to jest ogródek 

Napisałem to przecież, tylko że:

-pszenica(i nie tylko) wyprodukowana tam i w PL na giełdzie światowej kosztuje tyle samo

-tam tak samo jak w Polsce są  identyczne prawa ekonomi - zysk= przychód-koszty 

Dlaetego UE chroniła rolników, swój rynek ale tez i konsumentów(czego ludzie w miastach nke rozumieją) cłami, normami i zakazem importu co systematycznie jest likwidowane poprzez tworzenie rynku światowego 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, MaXtzTS napisał(a):

stosował ktoś eNplus? jakie opinie? i czy dostępny jest u was saletrosan 30?

Drugi sezon stosuję zamiast saletrosanu 26, ładna równa granulacja

Edytowane przez AdamKutno
Opublikowano
7 godzin temu, Jurniczek napisał(a):

Ten 32 miał kolor ON ale miałem i inne jak były z dodatkami

Nie biorę z dodatkami 

2 godziny temu, kibix napisał(a):

czemu nie rsm optima? jest promocja i to chodzi w tej samej cenie. U mnie od zamówenia do dostawy mineło 5dni.

Do mnie przyjechał 3 tyg od zamówienia. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Krzysztof81 napisał(a):

To ziemie muszą już mieć wyciągnięte na maxa . albo słaba klasa bo 50kgN i zebranie 3 tony pszenicy to trochę  mało .

Francja póki co jest przeciwko Mercosur , bo jednak gospodarkę rolną też mają ogromną 

Opublikowano
Teraz, mysza103 napisał(a):

To ziemie muszą już mieć wyciągnięte na maxa . albo słaba klasa bo 50kgN i zebranie 3 tony pszenicy to trochę  mało .

Francja póki co jest przeciwko Mercosur , bo jednak gospodarkę rolną też mają ogromną 

Nie pamętam z jakiego on był terenu, chyba bardziej na północ. To olbrzymi kraj, na południu dawne stany niewolnicze to jak u nas żuławy, im dalej na pn tym gorzej - zaoorana preria.

Opublikowano
1 godzinę temu, Alpacino napisał(a):

Nie porównuj USA do nas tam mają wielkie połacie ziemii i rolnictwo wygląda zupełnie inaczej to co my uprawiamy to jest ogródek. Co do umowy to zawsze któraś ze stron zabezpiecza swoje interesy i wychodzi na tym lepiej ktoś traci na tym ktoś zyskuje.  My moglibyśmy konkurować jakością żywności jako UE ale ludzie w sklepie patrzą na cenę nie żeby jeść zdrowo i w przypadku tańszej żywności z zza granicy wybór będzie oczywisty 

Jakością czego?

Bo już we wszystkim taka sama masówka, także te pitolenie że zdrowa żywność, a u niemca, Czecha, czy Francuza gorsza to sobie między bajki można włożyć. 

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, mysza103 napisał(a):

To nie agrofoto że zbierają na V klasie  10ton pszenicy 

• Thanks 1
Opublikowano

Odnośnie tych klas to wszystko zależy czy klasyfikator dostał w łapę czy nie.

Przecież to było robione ponad 50 lat temu to co bystrzejszy ma słabszą glebę aby mniej podatku płacić.

• Like 1
Opublikowano

Porównanie nas do USA czy Ameryki Południowej gdzie lokalną ludność pozamykali w rezerwatach  (obozach) i prowadzili indoktrynację to faktycznie dobry pomysł. Jak widać każdy miał swojego malarza wizjonera. Teraz się mówi o niskich kosztach, ciekawe czy mieliby tyle bogactw gdyby podzielili się z tubylcami. Obyśmy nie skończyli jak ci indianie pracując u wuja Biernackiego w kolejnym jego biznesie...

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Przeczytałem właśnie komentarz jednego z dystrybutorów i grupa azoty dziś podniosła cenę nawozu o 50 zł może ktoś potwierdzić tę informacje?

Edytowane przez Alpacino
Opublikowano
15 minut temu, Alpacino napisał(a):

Przeczytałem właśnie komentarz jednego z dystrybutorów i grupa azoty dziś podniosła cenę nawozu o 50 zł może ktoś potwierdzić tę informacje?

Do czego Ci to potrzebne...niech sobie trzymają te nawozy. W pisdu tylko inwestować i modlić się aby rok był łaskawy... nie zamawiam nic do wiosny.

• Like 3