Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja mam ten magnetona od roku to narazie daje rade ale to dopiero rok a ja za dużo nie jeżdżę. Wcześniej miałem chińczyka planetarnego to była lipa dużo gorzej kręcił i się w końcu zjarał na polu.

Opublikowano

Miałem jakiegoś chińczyka noname, wytrzymał 2 czy 3 lata. Potem założyłem Korurs i ma już z 10 lat, kręci bez problemu. A ogólnie, to myślę, że zależy , na jaki egzemplarz się trafi.

Opublikowano

Obecnie jest szybkoobrotowy agtech. Ciągnik mam 9 lat i ten rozrusznik nowy nie był jak go kupiłem. Teraz już potrafi bendix nie łapać i czasem "wyrzuci" jak już ciągnik ma zapalić. I właśnie oglądam się za czymś nowym. Ciekawią mnie te na wzór oryginału. Po wymianie wtryskiwaczy zauważyłem, że on wcale nie musi szybko kręcić, żeby zapalić. Wystarczy, że obróci płynnie.

Opublikowano

Do tych szybkoobrotowych też można części dokupić. Ja w swoim bendix mam zmieniony a to jest ten najtańszy chińczyk. Ostatnio też mi przekładnia padła to nie było problemów z częściami. Mam takiego magika na wsi co mi takie rzeczy robi.

Opublikowano

ja też mam jakiegoś chińczyka z 10lat wtedy kosztował 270zł. Po jakiś 3 latach podczas próby uruchomienia silnika zapalił się płomieniem, wymieniłem wirnik szczotko trzymacz i szczotki chodził dalej. Teraz jesienią znowu wymiana wirnika szczotko trzymacza i szczotek bo już nie miał siły obrócić wałem. Nowy wirnik 170zł szczotko trzymacz chyba 50zł i szczotki 8zł

Opublikowano

mialem szybkoobrotowy najtanszy b&g za 270 zl przez 3 lata kręcił ok zeszłej zimy zaczęły sie problemy noi kilka tyg temu wkoncu założyłem nowy teraz magmetona za 480 zl kreci tak jak powiniem czy to aku 120ah 900 A czy 92ah 800A

jak ktoś chcę mogę sprzedać tego b&g

Opublikowano

Ja upatrzyłem też magnetona ale 3,2kw. Ten za 480 mają niedaleko mnie ale ma 2,7kw i jeżeli te dane byłyby prawdziwe to wolałbym jednak mocniejszy. Ale dalej z tyłu głowy mam coś na wzór oryginału...

Opublikowano

Składam hydraulikę na nowo. Został sam rozdzielacz na zbiorniku i siłownik od podnośnika. Mam parę pytań odnośnie podłączenia:
- siłownik będzie podpięty bezpośrednio. Na dolnym wyjściu zakładam zawór zwrotny z regulacją przepływu. Czy dławik na siłowniku jak widać po stronie lewej mam zostawić? Z dolnego wyjścia rozdzielacza podpinam się pod prawe wyjście czy lewe na siłowniku?
Przed rozbiórka z sekcji pomarańczowej wychodzily mi dwa oddzielne węże. A prawa zielona była zrobiona pętelka łącząca górne wyjście z dolnym.
Czy te prawe sekcje można zaślepić korkami? Dwa wyjścia mi w zupełności wystarczą.

IMG_20240118_131812_compress76.jpg

IMG_20240118_133341_compress13.jpg

Opublikowano

Panowie jako że planuję zakup ciągnika, wybór pewnie padnie na MTZ 82TS z racji niedużych kosztów utrzymania, części itp. Dlatego chciałbym poznać waszą opinie na temat tych ciągników, miałby to być bo znalazłem taki, mtz ts z 1996 roku z skrzynią "czwórką", użytkował ktoś lub użytkuje taki Model i może pomóc się coś dowiedzieć?? Z góry dzięki. 

Opublikowano

Witam. Chcę zakupić rozrusznik to mojego MTZ. Do tej pory kupowałem te z allegro po 300 złotych ale wytrzymują rok...chciałbym coś lepszego. Możecie coś polecić? Traktor wiele razy odpalany. Mam swój trak taśmowy po 'sezonie rolniczym' przecieram drewno i jest po kilkanaście razy dziennie odpalany. Może dlatego nie wytrzymują. Znajomy ma założony od c380 i dokupił do tego taki adapter gdzie pasuje do MTZ ale nigdzie tych adapterów nie mogę znaleźć....może ktoś słyszał o takim czymś?

Opublikowano
Dnia 21.01.2024 o 14:10, MalyRolnik18 napisał:

Panowie jako że planuję zakup ciągnika, wybór pewnie padnie na MTZ 82TS z racji niedużych kosztów utrzymania, części itp. Dlatego chciałbym poznać waszą opinie na temat tych ciągników, miałby to być bo znalazłem taki, mtz ts z 1996 roku z skrzynią "czwórką", użytkował ktoś lub użytkuje taki Model i może pomóc się coś dowiedzieć?? Z góry dzięki. 

Największą wadą jest WOM, który nie wytrzymuje dużych obciążeń, np. kosiarki biwakowej. Mtzety ciężko odpalają na mrozie, pękają też węże, przewody. Padają słabe łożyska. Przedni most starego typu ciągle cieknie na "amortyzatorach". Hydraulika jest przekombinowana, wiele osób przerabia te wynalazki. W nowszych modelach jest już lepsza hydraulika i most przedni na krzyżakach.

Ogólnie poczciwy traktor, który jest w stanie znieść bardzo wiele i mimo to działa. Części wciąż tanie, chociaż nie tak, jak przed wojną na wschodzie. 

Opublikowano
Dnia 18.01.2024 o 13:58, wsbil napisał:

Składam hydraulikę na nowo. Został sam rozdzielacz na zbiorniku i siłownik od podnośnika. Mam parę pytań odnośnie podłączenia:
- siłownik będzie podpięty bezpośrednio. Na dolnym wyjściu zakładam zawór zwrotny z regulacją przepływu. Czy dławik na siłowniku jak widać po stronie lewej mam zostawić? Z dolnego wyjścia rozdzielacza podpinam się pod prawe wyjście czy lewe na siłowniku?
Przed rozbiórka z sekcji pomarańczowej wychodzily mi dwa oddzielne węże. A prawa zielona była zrobiona pętelka łącząca górne wyjście z dolnym.
Czy te prawe sekcje można zaślepić korkami? Dwa wyjścia mi w zupełności wystarczą.

IMG_20240118_131812_compress76.jpg

IMG_20240118_133341_compress13.jpg

Najlepiej to go też wywal i wstaw nawet ten niby bułgarski jedna sekcja zwykła, jedna pływająca jedna z zatrzaskiem, i będzie git u mnie tak było zrobione i po 15 mtg go wywaliłem bo dostawała przecieki na oringach a wszystko porobione było jak należy ta rureczka przerobiona z powrotu i wgl może po prostu miał dość i tak się trafiło ale założyłem tamten i się nic nie pocilo iwgl był święty spokój  

Opublikowano

a najlepiej to dwie z pozycją pływającą i jedna z zatrzaskiem w razie gdyby kiedyś przyszło podpiąć maszynę z silnikiem hydraulicznym. Chyba że się nie planuje nic takiego, a jak raz na ruski rok to i w zwykłej można dźwignię wiązać 😁

Opublikowano

Witam

Panowie podpowiedzcie przez co się to stało, po odśnieżaniu z mrozu wjechałem do garażu, po kilku dniach  patrzę a tu olejem zalana przednia zwrotnica

Puścił jakiś uszczelniacz?? 

Co z tym robić??

IMG_20240130_164644.jpg

IMG_20240130_164644.jpg

IMG_20240130_164639.jpg

Opublikowano

I teraz będzie ciekło cały czas czy tak tylko jednorazowo??

45 minut temu, Grzechooo napisał:

Zrobiło się ciśnienie i wysadziło, ponoć pomaga wywiercenie dziury w tulei od strony dużego koła zębatego.

I teraz będzie ciekło cały czas czy tak tylko jednorazowo??