Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Prosze aby w tym temacie wypowiadali sie posiadacze mtz[nie pronarów].

My mamy mtz-a z 1983r i ojciec nic złego na silnik nie moze powiedziec wał jeszcze nie byl robiony. Ciagnik zrobil okolo 15000mth nie wiem czy to duzo czy mało. Co prawda ceiknie ale one juz takie sa. Co do awaryjnosci to moge powiedziec ze wiekszosc czesc zaczynamy dopiero teraz wymieniac tj. po 24latach wczesnije nie było potzreby. Co do spalania to jest małe w orce okolo 14l/ha napewno mniej niz ursus czy zetor z tych rocznikow nie mowie o nowych forterrach. Jest mały problrm z czesciami bo nie mozna ich dostac musimy po nie jezdzc do oddalonego o 50km żmigrodu bo nigdzie w poblizu ich nie dostaniemy .Powiedzcie co na ich temat mowia wasi ojcowie czy wy sami. Sami wiecie ze nie taki rusek straszny jak go piszą.

Opublikowano

znajomy ma takiego nie wiem który rocznik ale ciąga 4skibowy pług obracany oczywiście lekki i agregat upr.siew na hydropaku(aktywny!!!) sam się zdziwiłem jak zobaczyłem ten zestaw :unsure:

p.s trzy worki piasku na przodzie robią swoje :(

Opublikowano

ilowemtz: Nie porownuj spalania ciagnikow o roznych mocach :unsure: A co do MTZ ow to my mamy jednego z tych nowych i zbyt wiele o jego awaryjnosci powiedziec nie moge bo ma jeszcze malo nakrecone mtg [800] ale na dzien dzisiejszy nie zawiodl ani raz i co najlepsze wogle nie cieknie.

Opublikowano

Mieliśmy mtz z 1982 roku i rzeczywiście silnik to był robiony dopiero jak ktoś nie spuścił wody na zimę z bloku, skrzynia odmowiła posłuszeństwa po ok 20 latach (trzeba zaznaczyć że pod użytkowaniem pracowników a to ma znaczenie) była tam jak to ktos już na forum określił ta mała sportowa kabina i do tego jak podczas remontu zostało zaspawane koło talerzowe ( wspanialy pomysł jednego z mechaników) to potem nikt nie chciał nią pracować i poszła na handel. Hydraulika to była tam tak pogmatwana jak ja to mowię jak w ruskiej rakiecie :unsure: No i kto wymyślił ten przedni most? poza tym cięgnik zawsze robił co mu sie powierzyło....

Opublikowano
To gówno jest ! Nie polecam. Lepiej kupić Zetora są w tej samej cenie a dużo lepsze.

popieram kolege 7340 to jest gowno. Potrzebne jest wiadro sylikonu zeby to cudo uszczelnic

]

Opublikowano

JA posiadame MTZ z 1999roku jak narazie chodzi OK zero problemów u mnie chodzi z TUR i wbrew temu co mówia nie mam problemów z przodem...nic nie cieknie...polecam ta maszyne to co moge powiedziec to to ze skrzynia nie jest miła w obsłudze...ale to wie chyba zakdy kto miał doczynienia z ta maszyna..ale polecam

Opublikowano

Też mam MTZ z 1999r. z turem,ale mam problem ze sprzęgłem.Wysiadła tarcza,normalka po 7 latach z turem.Wymieniłem na nową i przy okazji łożysko oporowe , no i zaczął się problem,minęło 50 mtg i łożysko się rozsypało. Delikatnie mówiąc wk***iłem się bardzo ,ale cóż trzeba było znowu h*ja rozpoławiać.No i co okazało się ,że wszystko w porządku, tylko łozysko spalone.Wymieniłem na nowe ,zachowując 100% starannośći i znowu ta sama spiewka

Opublikowano

Co do zagmatwania hydrauliki w mtz to kilka lat temu mój starszy znalazł na nią sposób; tzn wymontował wszystko co było nie potrzebne zostawiając pompę, rozdzielacz i podpięty pod boczne, lewe wyjście siłownik podnośnika (sterowany siłowo). Tym oto sposobem, jedynym cieknącym miejscem jest rozdielacz.

Opublikowano

a ja mam mtzecika z 1996 roku i uwazam ze nie ma lepszego ciągnika na noje 10 hektarów które obrabiam (ale wiecie jest tam 5 hakapusty i trzeba to zwieżć a mam tylko dyche i jedną 4,5tony) WTEDY DOSTAJE W DUPE!!!!!! albo obornik pomaga mu c-360 ale i tak wydaje mi sie ze samym jak bym sie postarał to bym dał rade [wiecie to tylko 82 koniki] extra silnik skrzynia troche zgrzyta ale idzie sie przyzwyczajic na wiosne mam zamiar założyc do niego tura tak wogóle juz by sie przydał tylko boje sie o most skrzyniopaleta z kapuchą warzy ok 1 tony.

A i wady kiepski komfort ale lepiej jak w c-385.

p.s

najlepszy ciągnik nie licząc władka (t 25)

Opublikowano

silnik bardzo wytrzymaly ale skrzynke juz wymienilem na szczescie znajomy zalatwil mi od jakiegos ruska nuwke sztuke za 1000zl jednp co mnie doluje w tym ciagniku to skret nie masz z tym problemow? a co do zetora to smok na paliwo tyle ze troche wygodniejszy

Opublikowano

Ja mam MTZ 82 z 1988 roku teraz ma 3877 Mth wszystko chodzi bezawaryjnie tylko rozdzielacz hydrauliki został wymieniony oraz okładziny wałka odbioru mocy tak zwanego WOM-u. Z tym wałkiem to troche zrobili lipę, bo jak ciągam nim prasę z sokołki to lubi wałek czasem stanąć. A pozatym jest OK, żadnych przecieków nic. Jest to ciągnik godny polecenia silnik nie do zatarcia, tylko paliwo lać i deptać w gaz. ;)

Opublikowano

Muj wujek ma takiego z 1996r i jak narazie na niego zbytnio nie narzeka dotychczas miał robioną tylko skrzynie biegów (na gwarancji) a tak po za tym to nic na jego temat moge powiedziec że ma silnik nie do zajeżdżenia ale słaby dostęp jest do różnych części po za tym ma troche skomplikowany układ biegó ale idzie sie połapać ma wspomaganie co sie chwali ale nie nadaje sie don tura ponieważ przednie mosty wysiadają

Pozzdrawiam Pronar15!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ;)

Opublikowano

Użytkujemy nowego mtz od 2000 r. jak na razie nakręciło się nim 1700 mth, żadne poważne awarie nie wystąpiły, oprócz tego że pękł przewód od hydrauliki ( tylne gniazdo), no i niedawno zauważyłem że rozdzielacz się ,,poci". Ta hydraulika nie jest pierwszej jakości, ale w stosunku ceny do jakości ciągnika moim zdaniem jest całkiem dobrze.

Opublikowano
Muj wujek ma takiego z 1996r i jak narazie na niego zbytnio nie narzeka dotychczas miał robioną tylko skrzynie biegów

Wyrwane z kontekstu brzmi śmiesznie... hehe :P :P :P

Opublikowano

Ja mam MTZ 82TS rok 98, 3697 MTH , miernik cena=jakosc jest bardzo dobry moim zdaniem. Z hydraulika mialem problemy ale to jest juz opanowane :P awarie zdazaja sie rzadko ale jak juz cos to ceny za czesci sa smiesznie niskie :P