Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Jaś
Opublikowano (edytowane)

jak na dostęp za free do forum to i tak jest tu nazbyt dużo wartościowych treści i coraz częściej będę ew na priv odpowiadał wartościową informacją a tu tylko śmieci i ew puste pytania bo do podpuszczania innych do łamania tajemnicy handlowej ja się nie posunę jak "niektórzy" - jak to mówią - "w żywe oczy"
Złośliwe i durnowate gówn.burze na poziomie gimbozy też nie są tu moją specjalnością że już kursorem nie wskażę w porównaniu do kogo ale wqrwiajcie, wqrwiajcie drobne handlarzyny to pojadę personalnie i wprost ;)
potrafię; zaręczam i to w granicach prawa i literackiej polonistyki :P

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
5 minut temu, Łukaszek napisał:

Jeśli masz coś mądrego do napisania to napisz to zwięźle a w jego przypadku  wtrąca  jakieś pierdoły nie związane z konkretnym pytaniem i tworzy eseje.

No, ale przecież nikt nie ma nakazu czytać.  Więc dalej nie widzę problemu. Zawsze można pominąć post.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

za precyzyjne opracowania i na prawdę dobre poradniki płaci się grubą kasę
za free inaczej nie będzie

42 minuty temu, Łukaszek napisał:

Jeśli masz coś mądrego do napisania to napisz to zwięźle a w jego przypadku  wtrąca  jakieś pierdoły nie związane z konkretnym pytaniem i tworzy eseje.

to se oglądaj galerię, af przewidziało i takich "czytelników" tworząc ten dział
tam są same obrazki zwalniające z "wysiłku" czytania tekstówxD

tego linka nie otwieraj bo dłuuugi tekst i ani jednego obrazka
https://www.agrofoto.pl/forum/topic/47878-fasola/?do=findComment&comment=4454452

a zawarłem tam jakieś 90% Wiedzy aktualnej na temat doglebowych herbicydów w fasoli to i tak nie wyczaisz jak doszukać sobie jeszcze ze sto razy więcej aby docenić co pod tym linkiem wyjątkowo skrótowo jest ujęte
tak na pierwszy lepszy przykład

"jeśli nie lubisz pereł to nie ruszaj; nie przed Ciebie rzucane" i nie są do jedzenia bo tylko zęby mona połamać ;)
jak wyżej Bartek raczył zauważyć

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, maniekc360 napisał:

Jak dla mnie to właśnie taki wpis jest śmieciem.

a rzeczywiście, i jakoś nikomu to nie przeszkadza, choć mnie tyczy to mi też nie a tylko mam tym lepszy ubaw bo najłatwiej dowcipy wychodzą gdy są ripostą na czepialstwo, więcej można sobie pozwolić i nie wyjść na mendę xD

i co @pawel86lhr ; schodzi Im ta fasola? czy "tak se" bo nie wierzę aby i w Szczecinie nie było jakichś zieleniaków, ryneczków czy choćby neta gdzie z przesyłką za jedno kilo można taniej wyrwać czy to z "alledrogo" czy innych co se tam kto wyszuka.
Kilka dni temu widziałem nawet artykuł w necie jak kupować fasolę detalicznie by nie przepłacać i pewnie takie przypadki jak Twoja fotorelacja skłoniły kogoś do podjęcia tematu

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, dysydent napisał:

za precyzyjne opracowania i na prawdę dobre poradniki płaci się grubą kasę
za free inaczej nie będzie

to se oglądaj galerię, af przewidziało i takich "czytelników" tworząc ten dział
tam są same obrazki zwalniające z "wysiłku" czytania tekstówxD

tego linka nie otwieraj bo dłuuugi tekst i ani jednego obrazka
https://www.agrofoto.pl/forum/topic/47878-fasola/?do=findComment&comment=4454452

a zawarłem tam jakieś 90% Wiedzy aktualnej na temat doglebowych herbicydów w fasoli to i tak nie wyczaisz jak doszukać sobie jeszcze ze sto razy więcej aby docenić co pod tym linkiem wyjątkowo skrótowo jest ujęte
tak na pierwszy lepszy przykład

"jeśli nie lubisz pereł to nie ruszaj; nie przed Ciebie rzucane" i nie są do jedzenia bo tylko zęby mona połamać ;)
jak wyżej Bartek raczył zauważyć

Z uwagą czytam i wykorzystuje w praktyce Twoje posty. Cieszę się bardzo że jest ktoś na tym forum co dzieli się wiedzą i doświadczeniem. Nie zwracaj uwagi na  osoby które żeby zaistnieć krytykują innych by się dowartościować ŻAŁOSNE

Edytowane przez miłosz89
  • Like 2
  • Thanks 3
Opublikowano (edytowane)

Fasoli było na dnie także chyba schodzi. Wziąłem że sobą 10 kilo ale chyba nie dam znajomym i zrobię biznes życia 🤣

Ale sam byłem w szoku widząc tą cenę. Po zieleniakach się przechodziłem nie widziałem gdzieś tam szparagowa to tak ale Jasia czy drobnej bardzo mało.

Edytowane przez pawel86lhr
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

skoro

4 godziny temu, pawel86lhr napisał:

chyba schodzi.

to mamy mechanizm który opisałem tam
https://www.agrofoto.pl/forum/topic/47878-fasola/?do=findComment&comment=4450104

i samą ceną z marketami nie wygrasz zwłaszcza że na pewno taniej i w Szczecinie można znaleźć fasolę w innych marketach i niemal pewien jestem że niemiecki Lidl jeśli ma to bliżej dychy niż dwu bo Biedronka może być złym przykładem gdzie oni tam ostatnio poszli na wojnę z niemieckimi sieciówkami czy nawet polskimi i nierzadko wręcz dopłacają do niektórych towarów aby ładnie na ulotkach i reklamach wyglądać

niedługo a może już teraz za "prima sort" od handlarzy skupujących fasolę takiej przesortowanej i skonfekcjonowanej poniżej dychy za kilo nie kupisz nawet w busowych ilościach, no może w tirowych jakieś pojedyncze złotówki taniej tak że szczecińskie "Społem" jest wprawdzie "za bardzo do przodu" ale nie musi zawracać, wystarczy jeśli poczeka i za rok dwa wszędzie fasola w detalu będzie miała dwójkę z przodu bo jakoś nie wierzę aby tej - "tuskowej" ekipie udało się wyhamować rozpędzoną przez poprzedników pisowskich inflację na tyle aby powrócić do poziomów jakie zostawili dziewięć lat temu gdzie wręcz o deflację zahaczało. Teraz i inna sytuacja międzynarodowa i nawał zbrojeń itd, itp tak że nawet taka głupia fasola może być lokatą buforem przeciwinflacyjnym o ile kto dysponuje specjalistycznym przechowalnictwem by toto nie żółkło bodaj czyli suche chłodnie czy jakie inne o których nie wiem sposoby aby bodaj te trzy lata przeleżało i było nieodróżnialne od świeżego.

10 godzin temu, Jcb napisał:

Jakiś gruby może z zeszłego roku :D

na pewno z zeszłego roku
tegoroczny na pewno by miał dopisek że "świeży" czy "ze zbiorów 2024" bo to kolejne procenty do ceny za sam ten dopisek jeszcze co najmniej ze dwa miesiące

No tu w regionie fasolowym nie widziałem nikogo kto by dysponował czymś podobnym do przechowania bezstratnego tak że ceny hurtowe w skupie od rolnika są jakie są i nawet nie ma technicznych możliwości aby szybko zniwelowano tę przepaść między hurtem a detalem a i to jeśli zostanie zniwelowana to kosztem spadku marży na detalu a nie znaczącym wzrostem ceny dla rolnika wykraczającym po za konieczność inflacyjną i na spektakularne wzrosty bym nie liczył w przyszłych latach.
To tak ku rozwadze czy zwiększać na przyszłość udział fasoli w płodozmianie czy nie bo w to że Prezydent Duda załatwił większy zbyt u Chińczyków jakoś nie wierzę by te "Chińczyki" tak rzucili się na polską fasolę za ponad pięć zł skupowaną już dziś od rolnika, a gdzie marże wszystkich innych po drodze?
W Chinach w detalu w dużych miastach fasola też w okolicach przelicznika lekko ponad 20zł/kg tylko że ja wiem akurat o cenie czerwonej bo jaśka tam akurat na tej ekspozycji nie było

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
Jcb napisał:

2 godziny temu, pawel86lhr napisał:

Tymczasem cena Jaśka w Szczecińskim Społem 😀 

Jakiś gruby może z zeszłego roku :D

Ja obstawiam że sprzed dwóch lat, bo nr partii 130/23 czyli w 2023r spakowana to zrbór 2022 to pewnie tą jeszcze kupiona po 8-9 zł.

Opublikowano
3 godziny temu, Jcb napisał:

Widzieliście ? Już się zaczyna handelek z Ukurwinami

IMG_5386.jpeg

Kazdy moze sobie wystawic jakies takie ogloszenie, myslisz że to nie może być ich strategia aby zasiac ziarno niepewnosci, że jak nie od nas to od nich ?

Opublikowano

Czyli krótko mówiąc wojna psychologiczna. A jeśli po postu tam już produkują fasolę? Przecież to nie jest jakaś wielka sztuka. Uważasz że tylko my to umiemy? 

Opublikowano
4 godziny temu, Jcb napisał:

Widzieliście ? Już się zaczyna handelek z Ukurwinami

Nie prawda fake jakiś , zadzwoń zamów to h…ja przywiozą straszenie się zaczyna bo nikt nie sprzedaje IMG_5386.jpeg 

Nie prawda fake jakiś , zadzwoń zamów to h…ja przywiozą straszenie się zaczyna bonikt nie sprzedaje

Na fejsie druga strona oferty kupna po 6.2 widzieliście też fake anonim ogłoszenie wystawia także spokojnie trzeba przeczekać 

Opublikowano
10 minut temu, Ulman napisał:

Czyli krótko mówiąc wojna psychologiczna. A jeśli po postu tam już produkują fasolę? Przecież to nie jest jakaś wielka sztuka. Uważasz że tylko my to umiemy? 

20 lat temu gdy fasole wycinało się ścinaczem, potem składało na kupki młóciło w stodole i przebierało ręcznie to nikt z dużych gospodarstw nawet nie patrzył w jej kierunku. Obecnie przy  pełnej mechanizacji od siewu przez zbiór po przebieranie jest łakomym kąskiem zarówno finansowym jak i elementem płodozmianu niezależnie od wielkości gospodarstwa.

Opublikowano
1 godzinę temu, jacoooo napisał:

Nie prawda fake jakiś , zadzwoń zamów to h…ja przywiozą straszenie się zaczyna bonikt nie sprzedaje

Na fejsie druga strona oferty kupna po 6.2 widzieliście też fake anonim ogłoszenie wystawia także spokojnie trzeba przeczekać 

I ty wierzysz że jest 6.20 u anonima ?

Opublikowano
Dnia 4.09.2024 o 21:51, Karpiowy napisał:

Tego się obawiam że wybuja. W tym roku była prawie w kolano i sypała 1100kg z 35 arów. Na ziemi klasy 1 

7.5 ph

Czyli jednak pH to ważny klucz do sukcesu, u mnie może nie doglebówka co pH 5 zjadło połowę plonu