Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, slawek74 napisał(a):

A jak ktoś sprzedaje wszystkie byczki 🤔 to które to te gorsze 🤔🤭🤦

Masz tam takie sztuki u siebie? Te ze zdjęcia to nie są po hfce 

IMG20260510160913 (2).jpg

2 godziny temu, szymon09875 napisał(a):

🙋

Przerzuciłeś towaru od ludzi to wiesz co swoje to swoje ale je wychować to też kosztuje pracy. Po kilku pokoleniach jednak jest różnica...

IMG20260510160852.jpg

IMG20260510160913 (2).jpg

Edytowane przez wojak1986
Poprawka
  • Like 2
Opublikowano

Ja zajmuję się produkcją mleka nie mięsa 🙋‍♂️🤷‍♂️ kolega z af odbiera odemnie wszystkie byczki a ostatnio i jałówki mm bo brak towaru jałówek ho nie sprzedaję 

Opublikowano
1 minutę temu, slawek74 napisał(a):

Ja zajmuję się produkcją mleka nie mięsa 🙋‍♂️🤷‍♂️ kolega z af odbiera odemnie wszystkie byczki a ostatnio i jałówki mm bo brak towaru jałówek ho nie sprzedaję 

Będą brali wszystko bo nie ma towaru. Tylko te mięsne leżą a reszta biega po kojcu jak... i przepala pasze

Opublikowano
6 godzin temu, jarecki napisał(a):

kupowałem cielaki ale cielak od swojej krowy po dobrym buhaju to połowa sukcesu hodowlanego , i raczej nie wrócę do zakupu małych najlepsze rolnicy zostawiają dla siebie do odpasu a po małych krowach i kiepskim byku sprzedaja 

Raczej 80% nie polowa

• Thanks 1
Opublikowano
12 godzin temu, Karol8885 napisał(a):

Ja tam twierdze, ze my dopiero wracamy do normy, a przez ostatni rok to mielismy anomalie.

Ty i te twoje myslenie. Zadzwon do rudego, ze wracamy z najnizsza krajowa na 2000. Jak ci kaziu z heniem przyjdzie remont robic to daj im po 10 na godzine i moga za***rdalac. Nie zapomnij tez poinformowac handlarzy, ze cielak ma byc max do tysiaca.

• Like 14
  • Thanks 1
Opublikowano
8 godzin temu, krzysiek277 napisał(a):

Przecież co to za problem krowe miec😁, mój wuja z miasta mówił, co to rolnicy mają za robotę przy krowie, rano wypuszczą na łąkę, na wieczór wegnają ją pod dach i mleko mają, a w robocie to trzeba wstawać rano i na daną godzinę trzeba być i cały dzień robic, to znów nie przesadzajcie że taka robota przy tym bydle jest 😂😂😂

A i jeszcze mówił że obudzisz sie o 8 to wypuścisz krowe o 8, a jak ci sie niechce wstać to sobie później wyganiasz, nie wiem czy nie przejść na krowy, bo ja wiecznie nie wyspany rano jestem to bym sobie spał i spał 😂😂

Mój znajomy też podobnie uważał: co to za problem krowę wydoić? Dziadek siada krowę konwia podłącza, wychodzi na dwór papierosa wypali, krowa się wydoi przełączy na następną.... Jakiś dziwnym trafem dziadek zmarł i skończył z krowami 🤷 może nie palił? 

7 godzin temu, jarecki napisał(a):

kupowałem cielaki ale cielak od swojej krowy po dobrym buhaju to połowa sukcesu hodowlanego , i raczej nie wrócę do zakupu małych najlepsze rolnicy zostawiają dla siebie do odpasu a po małych krowach i kiepskim byku sprzedaja 

Chyba normalne że nikt nie sprzeda najlepszych sztuk tylko te gorsze?

7 godzin temu, slawek74 napisał(a):

A jak ktoś sprzedaje wszystkie byczki 🤔 to które to te gorsze 🤔🤭🤦

Dla ciebie wszystkie byczki to jak by nie patrzeć wypadek przy pracy 🤷

Opublikowano

Swoją droga tak to jest z tymi krowami jak krowa nie ma gabarytu to i cielaka cudów nie narosnie może być wybitnie miesny ale to gabaryt robi wage ,pamietam pare lat temu byle ogladnac bycka ale nie był to LM jak chłop twierdził... W każdym badz razie obok stała jałówka wysokocielna taka z 350 kg a do ocielenie za miesiąc mówił🫣 no dobra se mysle zacielił wczesnie ale pytam o wiek a ten że dwa lata za 2 miesiace bedzie miec 🤣🤣 i jeszcze twierdził że ładna duża

Opublikowano

miałem kiedyś krowę hf nie wiem może z 500kg miała nie że chuda tylko z natury drobna, pokryta lm byczek 740kg w 19 miesięcy mam różne krowy, teraz większość mm jedna kalibrowa taka dosyć duża to z niej w sumie najlepsze sztuki, wychodzą, ale i żarcie mam różne kuku, poplony kiszonki, siano, jednego zabraknie następne się zadaje ale póki co to z przyrostem dobowym mi ten po hfie najlepiej wyszedł

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, asus921 napisał(a):

Ty i te twoje myslenie. Zadzwon do rudego, ze wracamy z najnizsza krajowa na 2000. Jak ci kaziu z heniem przyjdzie remont robic to daj im po 10 na godzine i moga za***rdalac. Nie zapomnij tez poinformowac handlarzy, ze cielak ma byc max do tysiaca.

Nie no spoko

Przeciez na zrazowa gorna za 80 pln bedzie mnóstwo chetnych gdy schab kosztuje 13 pln.

Beda placic bo Panu trzeba 30 pln za byka dac.

Ja jednak mysle, ze kowalski bedzie mia w d*pie te zrazowa gorna.

Glupi Mcdonald zmienil burgery z 100 gram do 90 potem 80. A teraz masz 75 gr.

Pewnie dlatego ze kazdego stac na zestaw w macu za 45 pln

Edytowane przez Karol8885
Opublikowano
19 minut temu, Karol8885 napisał(a):

Nie no spoko

Przeciez na zrazowa gorna za 80 pln bedzie mnóstwo chetnych gdy schab kosztuje 13 pln.

Beda placic bo Panu trzeba 30 pln za byka dac.

Ja jednak mysle, ze kowalski bedzie mia w d*pie te zrazowa gorna.

Glupi Mcdonald zmienil burgery z 100 gram do 90 potem 80. A teraz masz 75 gr.

Pewnie dlatego ze kazdego stac na zestaw w macu za 45 pln

coraz więcej ludzi je wołowinę ze znajomych 

Opublikowano (edytowane)

Spożycie wołowiny w UE wykazuje tendencję spadkową lub stabilną na niskim poziomie, szacowane na około 9,9 kg na mieszkańca w 2025 roku. Wynika to z wysokich cen oraz zmian w preferencjach konsumentów.

Pierwszy lepszy cytat.

Jesli energia podrozala o 100%

Jesli czynsz zdrozal.o 40%

Paliwo o 30%

Itd itp....

A twoja pensja nadal wynosi 3300 euro np w Hiszpanii 

To kupujesz kurczaka, wieprzowine, czy wolowine ktora jest 6x drozsza?

Przestanmy zaklinac rzeczywistosc. 

Przy 6x cenie w stosunku do wp nie ma szans na duza sprzedaz wolowiny.

Edytowane przez Karol8885
Opublikowano

Ty sam przestań zaklinać rzeczywistość, chcesz na etacie 12 tys do rączki, a chlopu za byka 15zł na wbc.

Wtedy by ci pasowało. 

Po raz kolejny pokazujesz żydowskie handlarskie oblicze, aby jak więcej sobie, a chłopkom parobkom po d*pie. 

Ostatnie dwa lata przychodzisz i jęczysz jak to chłop dobre ceny dostaje, a pośrednicy dokładają. 

Zarabiaj sobie jak chcesz, ale nie kosztem czyjejś krzywdy. A jak nie potrafisz zarobić to zwijaj interes. 

• Like 13
Opublikowano
8 godzin temu, ZetorMisio napisał(a):

Mój znajomy też podobnie uważał: co to za problem krowę wydoić? Dziadek siada krowę konwia podłącza, wychodzi na dwór papierosa wypali, krowa się wydoi przełączy na następną.... Jakiś dziwnym trafem dziadek zmarł i skończył z krowami 🤷 może nie palił? 

Chyba normalne że nikt nie sprzeda najlepszych sztuk tylko te gorsze?

Dla ciebie wszystkie byczki to jak by nie patrzeć wypadek przy pracy 🤷

Obory nie rozciągnę 🤷‍♂️ lm też robię🙋‍♂️

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Karol8885 napisał(a):

Spożycie wołowiny w UE wykazuje tendencję spadkową lub stabilną na niskim poziomie, szacowane na około 9,9 kg na mieszkańca w 2025 roku. Wynika to z wysokich cen oraz zmian w preferencjach konsumentów.

Pierwszy lepszy cytat.

Paliwo o 30%

Itd itp....

Ty naprawde masz dziwne myslenie. Wszystkim pensja poszla ostro w gore, kazda usluga kosztuje majatek. Jakos nie widze, zeby spoleczenstwo nie bylo stac na wolowine. Tak placzesz o kosztach ubojni i pracownikow to tam szukaj problemu. Polowe stawki daj pracownikom i niech robia. Niech zgadne, nikt do roboty nie przyjdzie? Jakos od rolnika oczekujesz, zeby zapierdalai za ochlapy, a najlepiej za dokladke, bo nam samo rosnie. Dlugo tolerowalem twoje pierdoienie, ale na takich to kija po plecach i gnac do roboty. My juz i tak na smiesznej marzy jedziemy w porownaniu do reszty społeczeństwa. Zapierdalai rok przy bykach i zobaczysz ile ci zostanie ze sztuki i ile z hektara takiej pszenicy to zmienisz zdanie co i komu nalezy obcinac, zeby bylo "normalnie"

Edytowane przez asus921
  • Like 8
Opublikowano
7 godzin temu, Karol8885 napisał(a):

Pierwszy lepszy cytat.

Paliwo o 30%

Itd itp....

"Dane z 2025 r. wskazują, że pomimo wysokich cen, konsumpcja w gospodarstwach domowych utrzymuje wzrostową tendencję (wzrost o 12,5% r/r w pierwszym półroczu 2025)."

co ty dajesz tej

Opublikowano

Ale jakie to jest dziwne myslenie?

Ja decyduje jak rynek wyglada?

Poprostu jesli pensja ludzi nie nadazyla za zmianami cen produktow, to ten czlowiek zmienia swoje nawyki zakupowe bo musi sie dostosowac.

Przez ostatni rok wolowina byla bardzo droga w stosunku do wieprzowiny i kurczaka, i ludzie przerzucili sie na te wlasnie miesa.

Pewnie woleli by jesc dalej wolowine ale niestety po wydatkach pierwszej potrzeby zabraklo im na reszte.

Dla mnie osobiscie jesli jest klient to sama cena nie ma az takiego znaczenia, bo ja i tak zarobie 5c /kg czy byk kosztuje 5 euro czy 7.

Różnica jest tylko taka ze za 5 euro sprzedam 10 samochodow a za 7 dwa.

I rozumiem wasze koszty, rozumiem ze trzeba, tylko na koncu decyduje kowalski swoim portfelem.

Porownam to do rynku samochodowego.

Roslo , roslo, i ludzie placili az nie pojawila sie alternatywa tansza w postaci Chinskich aut.

I mozna sobie gadac, ze gorsze, ze takie-smakie, ale na lepsze juz europejczyków zaczyna nie byc stac. 

Opublikowano

Sokołów podwyżka 1.05zł, tak wiem w południe zmienią, ale skoro rano jest większa cena a później jak inne zakłady opierd*lają cene to zmieniają, to chyba tylko i wyłącznie świadczy to o tym że można dać za byka więcej...

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

"Dane z 2025 r. wskazują, że pomimo wysokich cen, konsumpcja w gospodarstwach domowych utrzymuje wzrostową tendencję (wzrost o 12,5% r/r w pierwszym półroczu 2025)."

co ty dajesz tej

To moze Ci wyjasnie co sam wkleiles.

Na konsumpcje w gospodarstwie domowym wplywa calosc wydatkow na energie mieszkanie transport i żywność 

Nie znaczy, ze kupili wiecej. Znaczy, ze wydali wiecej bo ceny wzrosly. A co za tym idzie zostalo im mniej pieniedzy na np wakacje, czy wyjscia do restauracji.

Nie ma co zawracac kijem Wisly.

My rozmawiamy o roznych rzeczach

Ja staram sie zwrocic uwage na trend, a wy na czyste koszty produkcji.

I ja was szczerze rozumiem, jest ciezko bardzo. Ale jak napisalem wyzej na koncu decyduje kowalski przy ladzie w sklepie

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Karol8885 napisał(a):

To moze Ci wyjasnie co sam wkleiles.

Na konsumpcje w gospodarstwie domowym wplywa calosc wydatkow na energie mieszkanie transport i żywność 

Nie znaczy, ze kupili wiecej. Znaczy, ze wydali wiecej bo ceny wzrosly. A co za tym idzie zostalo im mniej pieniedzy na np wakacje, czy wyjscia do restauracji.

Nie ma co zawracac kijem Wisly.

My rozmawiamy o roznych rzeczach

Ja staram sie zwrocic uwage na trend, a wy na czyste koszty produkcji.

I ja was szczerze rozumiem, jest ciezko bardzo. Ale jak napisalem wyzej na koncu decyduje kowalski przy ladzie w sklepie

To ty kijem tej Wisly nie zawracaj. Pierdoisz, ze tobie obojetna cena, ale w sumie jak taniej to wiecej sprzededaz. Niech sobie ten Kowalski decyduje, po co chcesz decydowac za niego. 30 za wbc i jakos bykow brakowalo to nie zawracaj tej Wisly i skoncz pierdoic.

• Like 2