Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja bym napisał ale nie ma co kupić ;)

Miałem możliwość zakupu 3,2 ha za  105tys, klasa IIIa, ale pole 1200m dł, i klin od 8m w jednym końcu do 45 m w drugim. Do tego jest w dzierżawie pomiędzy gruntami tegoż dzierżawcy. Wiec nie ma co wkładać kija w mrowisko. Tym bardziej że ma tam kilka upraw trwałych i wiem jak sam bym się czuł gdyby ktoś wpie.rzył mi się w paradę.

jak dla mnie to dziwne zachowanie ale każdy ma swój rozum:)

Szlachetne, u nas nie mają takich sentymentów.

j/w, w dograny temat nawet się potrafią wp***dolić

Opublikowano (edytowane)

TOME11 - oczywiście, że każdy ma swój rozum. Dlatego ja odpuściłem, bo wcale ziemi mi nie brakuje, choć mam około 30 ha swoich i 15ha dzierżaw. Kupowałbym ją bardziej jako lokatę niż kolejny warsztat pracy. I dlatego odpuściłem, bo wroga łatwo sobie zrobić.

Po za tym istnieje coś takiego jak ekonomiczna wielkość gospodarstwa, która oczywiście w każdym indywidualnym przypadku będzie inna. I czasem dokupienie kolejnych ha ( zwłaszcza w nieregularnych kształtach) może przyczynić się do spadku dochodów. Bo utrata zdrowia oczywiście jest pewna.

Edytowane przez Agrest
Opublikowano

W mojej wsi ziemia rolna przestaje być rolną i ceny dochodzą do 450tys/ha - oczywiście podzielone na działki.  Cena hektara  w całości to wydatek około 200tys- mało opłacalna inwestycja, jeżeli chodzi o rolnictwo. W sąsiednich wioskach w 2013 roku ha ziemi uprawianej można było kupić za 20-30tys, jednak  w 2013 objawił się rolnik inwestor z sąsiedniej gminy, który skupuje wszystko jak leci płacąc w za ha nawet 65tys, gdzie ja po przeciwnej stronie drogi płaciłem 27tys. Z jednej strony wiem, że nie będę w stanie powiększyć swojego gospodarstwa (dojazd powyżej 7km mnie nie interesuje, drogi u nas słabe i trzeba ciągnikiem po asfalcie 20km/ha jeździć), a z drugiej to dobrze, że ludzie sprzedając swoją ziemię dostaną jakiś godziwy grosz.

Opublikowano

emilko - piszesz, że jesteś z ostatniego powiatu mazowieckiego na południu. Tym powiatem jest powiat lipski, ale o takich cenach to nie słyszałem.

Opublikowano

Też miałem możliwość kupna pola z 0,25 ha ,ale obok znajomy ma 2 ha pola i jemu pasowało to kupić,wiec powiedziałem jej żeby poszła do niego i on to kupił,ale wiecie jacy są ludzie ,nabiorą małych kawałków i pózniej jezdzą po innych pola bo nie mogą się wyrobić na swoim

Opublikowano

ja w tym roku kupiłem od ANR, przedłużenie mojego pola. Najgorsze jest to, że w tym kawałku była działka budowlana- 15a i ona mi zawyżyła cenę ;/

Całość to 0,65a i 0,7 ha łąki kupiłem też od ANR :)

Opublikowano

Mnie powiadomiła pani od której dzierżawię ziemie 2,70 ha że w przyszłym roku będzie sprzedawać, tylko nie chciała się na razie określić ile za ha, mam nadzieje że nie więcej jak 25 tyś. Tyle płaciłem w tym roku za ziemie prawie 3 ha w jednym kawałku, jak powie więcej zrezygnuję.

Opublikowano

ja w tym roku kupiłem od ANR, przedłużenie mojego pola. Najgorsze jest to, że w tym kawałku była działka budowlana- 15a i ona mi zawyżyła cenę ;/

Całość to 0,65a i 0,7 ha łąki kupiłem też od ANR :)

Michaś ile dałeś za te ,65ha?

zbieraj kasę, obok mnie (przez miedzę) ANR będzie sprzedawała 15ha w styczniu to będziemy sąsiadami :) - przetarg ograniczony więc nie będę mógł startować :(

Opublikowano

Aro skąd wiesz że akurat w styczniu, bo chyba jeszcze ogłoszenia nie ma, co?

I co to znaczy że przetarg ograniczony nie będziesz mógł startować, jak pole przez miedzę. No wiem że z innych gmin nie można, czy podobne cuda ale jak przez miedzę to jaki jeszcze czynnik blokuje twoje przystąpienie?

Opublikowano (edytowane)

mieszkam w Białej i tam mam zameldowania, a gospodarstwo pod Radzyniem. a kiedy będzie przetarg wiem z ANR - wycena w listopadzie, a przetarg w styczniu (ziemia odebrana dzierżawcy - kukurydza od 5 lat dorasta od wysokości kolan no w niektórych miejscach pod pachę wejdzie - mam 186cm), dzwonił już znajomy że jest zainteresowany  - obejrzał i stwierdził że jest w stanie położyć po 40tys/ha gotówką - dla niego to lokata kapitału.

co blokuje? w sumie nic, ale mam już dosyć doprowadzania kolejnych pól co kupuję do normalnego stanu (przeważnie 3 lata muszę poświęcić), a to są koszty.

nawet jak znajomy kupi tą ziemię i będzie mi chciał oddać do uprawy to będę się długo zastanawiał, chyba że dopłaty przez 3 lata będą moje.

znajomy mieszka 20 km od działki, ale gmina sąsiednia więc będzie mógł stawać do przetargu

Edytowane przez aro1975
Opublikowano

wow, ale cena, na szczęście u mnie w okolicy aż takiego ciśnienia nie ma i to przetargi z ANR więcej się cenią na wywoławczych niż ludzie między sobą handlują. Jakieś krzaczory za bagnem już 3 razy sprzedawali i cena zawsze oscyluje w granicach 20 tys/ ha. A nikt za to nie da więcej jak 4000 - 5000zł / ha.

No tak zawsze idzie informacja że będzie tam kiedyś przetarg, zapomniałem o tym.

Czyli ARO to taki miastowy rolnik co czerpie profity z UE :D Choć w sumie ja tez w małym miasteczku mieszkam. :huh:

Opublikowano

nigdy tego nie ukrywałem że pracuję zawodowo :), a rolnictwo lubię i takie mam wykształcenie - gospodarstwo Ojca powiększyłem w przeciągu 3 lat z 19 do 34ha. na wiosnę płaciłem po 27tys/ha za ziemię uprawianą przez sąsiada (miał prawo pierwokupu ale zrezygnował) i rośnie tam już pszenica :).

a Damian to garwoliniak (mam sporo znajomych samochodziarzy), czy z Miastkowa?

Opublikowano

Michaś ile dałeś za te ,65ha?

zbieraj kasę, obok mnie (przez miedzę) ANR będzie sprzedawała 15ha w styczniu to będziemy sąsiadami :) - przetarg ograniczony więc nie będę mógł startować :(

za te 0,65 ha 27 tyś.

Która klasa tego pola ?

15 ha w kawałku czy jak ? :)

Opublikowano

Aro to drugie ;) a w praktyce za żoną już w lubelskim. Choć i gospodarstwo położone pół na pół maz. / lub.

Opublikowano

i ten koleś daje 40 tyś aż ?

ciekawe czy dużo 5 klasy, ja w tym roku kupuję IVa, IVb 5,5ha po 30 tys

nie daje tylko jest w stanie dać, V klasy max 4-5ha i ze 3ha pod zabudowę zagrodową.

ja właśnie na wiosnę kupiłem IIIb, IV i V 0,30ha w sumie 5ha z siedliskiem (0,5ha) już prawie wszystko zamienione na grunt orny. we wrześniu znajomy kupił 3 ha (trapez) za 31tys/ha

Damian Miastków też znam byłem tam na komunii w pałacu i byłem kiedyś u blacharza co robi grube fury i właśnie zwróciłem uwagę na fajne pola w okolicy - chyba jakiś pgr obrabiał wtedy - a teraz to pewnie Twoje :)

Opublikowano

dziś dogadałem zakup 0,57 ha za 26 tysi

północna wlkp

działka porośnięta samosiewami brzozy o średnicy 10-30cm

przylega do mojego nowego gospodarstwa więc muszę...............

chciałem to kupić już dawno ale wcześniejszy właściciel nie chciał nawet rozmawiać o sprzedaży,obecny kupił to w styczniu bieżącego roku wraz z całymi zabudowaniami i ten kawałek wyszedł go 16 tysi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez karol
      Zapraszam do wypowiadania się na temat prowadzenia rozrachunków z tytułu VAT w gospodarstwach rolnych. Jakie są Wasze doświadczenia?
    • Przez sumek666
      Jak kształtują się ceny nieruchomości i działek rolnych w Waszych okolicach? Może planujecie zakup gruntów w tym roku? A może udało Wam się sprzedać jakieś grunty?
      Zapraszam do dyskusji o cenach i możliwości zakupu ziemi w Polsce i za granicą.
      Kontynuacja tematu:

• Przez mikad
      Jeżeli ktoś jeszcze o tym nie słyszał to UE od września zakaże producentom wędzenia wyrobów wędliniarskich. Nasi włodarze mieli czas na ustosunkowanie się do tego przepisu i być może wynegocjowali by jakieś odstępstwa ale jak zwykle dali doopy. Więcej tu http://www.agronews....rzesadzony.html
    • Przez odszkodowaniarolne
      Cześć wszystkim,
      Dzisiaj przychodzę z tematem, który regularnie wywołuje potężną frustrację i poczucie niesprawiedliwości u każdego, kto prowadzi gospodarstwo. Chodzi o sytuację, w której rolnik – jako właściciel – ulega wypadkowi przy pracy, chce skorzystać ze swojej obowiązkowej polisy OC i... odbija się od ściany.
      Wielu gospodarzy żyje w przekonaniu: „Płacę co roku niemałe składki na OC gospodarstwa, więc jak zatnie mi się prasa, urwie wałek i stracę zdrowie we własnym ubiegłym roku czy kwartale, to ubezpieczalnia wypłaci mi odszkodowanie”.
      Niestety, rzeczywistość prawna w Polsce jest brutalna.
      Polisa OC rolnika chroni przed odpowiedzialnością za szkody wyrządzone innym osobom (pracownikom, pomocnikom, sąsiadom, a nawet członkom rodziny). Jednak z punktu widzenia prawa: rolnik nie może sam od siebie żądać odszkodowania. Jeśli jesteś właścicielem ubezpieczonego gospodarstwa i to Ty ucierpisz, ubezpieczyciel odmówi wypłaty z OC z automatu. Zostaje Ci wtedy tylko (zazwyczaj skromne) świadczenie z KRUS-u lub prywatne NNW, o ile je dokupiłeś.
      Czy to oznacza, że właściciel gospodarstwa jest zawsze bez szans na odszkodowanie z OC? Nie do końca. Istnieją bardzo rzadkie, specyficzne sytuacje (np. gdy współwłaścicielem jest małżonek, a winę ponosi druga osoba), gdzie przy odpowiedniej konstrukcji prawnej udaje się wywalczyć środki.
      Ponieważ temat jest skomplikowany i pełen prawnych haczyków, opisałem tę pułapkę szczegółowo na blogu, wyjaśniając, kto dokładnie może liczyć na pieniądze, a kto zostanie z niczym: 👉 https://odszkodowaniarolne.pl/blog/czy-rolnik-mo%C5%BCe-skorzysta%C4%87-z-w%C5%82asnej-polisy-oc-wyja%C5%9Bniam-pu%C5%82apk%C4%99-prawn%C4%85
      Mieliście już sytuację, że ubezpieczalnia odmówiła Wam lub Waszym znajomym wypłaty z OC, bo poszkodowanym był "właściciel"? Jak Waszym zdaniem powinny wyglądać te przepisy? Zapraszam do merytorycznej dyskusji!
    • Przez Kuki19
      Jak to obecnie wygląda, było to poruszone w innym temacie o zmianach w krus więc kontynuując, opłaca się całą składkę tak? skończyłem szkołę i obecnie zarejestrowany jestem jako bezrobotny czy zyskam coś więcej jak uebzpiecze się jako domownik w krus? Przez jaki czas musiał bym opłacać składki żeby mieć prawo do emerytury? Czy można potem zamiennie rejestrować się jako bezrobotny i jako domownik w krus?

Proponwał ktoś żeby wydzierżawić 1 ha i opłacać za siebie składkę jako rolnik, czy w ten sposób nie zamknę sobie możliwości uzyskania premi dla młodego rolnika?
  • Dodaj nową pozycję...
v