Ceny gruntów rolnych
-
Podobna zawartość
-
Przez karol
Zapraszam do wypowiadania się na temat prowadzenia rozrachunków z tytułu VAT w gospodarstwach rolnych. Jakie są Wasze doświadczenia?
-
Przez Dastan
PIORIN zapowiedział mi kontrolę w gospodarstwie i mam się do niej przygotować... Ktoś podpowie co i jak trzeba mieć? Atesty, uprawnienia to wiadomo, ewidencja zabiegów - tu musze trochę uzupełnić 😅 - kazali przygotowac faktury ze wszystkim, co prawda jestem ryczałtowcem, ale na cześć Śor faktury jakies są. Pytanie czy oni są w stanie sprawdzić gdzieś wszystkie moje faktury/zakupy czy zgadzają sie z tymi z ewidencji jak ich nie pokaże? Czy w ewidencji moge wpisać to co mi pasuje jak nie ma na to faktur? Kupowane w rożnych miejscach czasem przez neta. Kolejna sprawa to wspominali o ewidencji integrowanej produkcji czy ochronie... co to w ogóle jest? No i ostatnia to kontrola wymiany materiału siewnego... no i tu mam zagwozdkę, bo faktur mam śladowe ilości - no poza rzepakiem i kuku. I co im powiedzieć, że na paragon czy, ze swoimi siałem, ale to zaraz o zaprawianie i opłaty na oddtworzenie jak swoim...
-
Przez k1rum
Dzień dobry, na chwilę obecną mam 17 lat i niedługo będzie mi dane przejąć gospodarstwo. Myślimy z tatą żeby przepisać od razu na mnie bo może będzie możliwość skorzystania z młodego rolnika. 15 ha, 3-4 klasa ziemi, do tego niecały hektar łąki, maszyny za wyjątkiem ciągników były na przestrzeni ostatnich lat wymieniane, więc o to martwić się nie trzeba. No i tutaj pytanie co warto robić żeby się najlepiej utrzymać. Z góry dziękuję i pozdrawiam
-
Przez kornikm
Witam,
Nie znalazłem podobnego postu dlatego zakładam nowy.
Drodzy forumowicze mam taki problem. Mam możliwość nabycia ciągnika C-330, jedynym jego minusem jest to, że kiedyś w latach 80 podczas rejestracji ciągnika przez osobę prywatną urzędnik wpisał date produkcji 1900r.
Teraz pytanie do was czy może wiecie jak wyprostować taką sprawę? Nie wiem do końca czy jest umowa czy faktura miedzy SKR a pierwszym właścicielem prywatnym. Data pierwszej rejestracji jest wpisana 1978r.
Macie jakieś pomysły?
-
Przez PatrykReich
Witam, mam pytanie odnośnie przetargu na grunty rolne. KOWR wystawia na licytację działkę, która leży w sąsiedztwie mojej działki, jestem jej właścicielem. Na przetargu będzie wielu chętnych na tą działkę, Czy mogę się starać aby wydzierżawić tą działkę bez licytacji i w jaki sposób ?
Kiedyś, gdzieś w TV mowili o możliwości odstąpienia od licytacji lub przetargu jeżeli napisze się podanie do dawnego ANR jeżeli się sąsiaduje z tą działką i jest się jej właścicielem.
-
Rekomendowane odpowiedzi
Ceny ładowarek teleskopowych 2025
Czytaj dalej »
Ile kosztuje 1 ha ziemi rolnej? Sprawdź!
Czytaj dalej »
Obora