Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Całe te doplaty do wapna to i tak pic na wode ci co wapna nie sypali 15 lat to i tak nie posypia. A ci co dbaja o PH to sie nie załapią bo maja wiecej jak 5.3 chyba ze wezma probke od sasiada co ma borowke! 

• Like 1
Opublikowano
47 minut temu, WOJTUNIO napisał:

Całe te doplaty do wapna to i tak pic na wode ci co wapna nie sypali 15 lat to i tak nie posypia. A ci co dbaja o PH to sie nie załapią bo maja wiecej jak 5.3 chyba ze wezma probke od sasiada co ma borowke! 

Twoim zdaniem nikt nie zlozy? 

To się mocno zdziwisz... 

Próbka 5.3 jak najbardziej kwalifikuje się do dotacji

• Like 1
Opublikowano

Też tak myślę, badam pod ziemniaki od 3 lat i wiem, że wielce nie skorzystam. Jedynie trawy nie badane wcześniej, ale też się w miarę regularnie wapnuje, zobaczymy co wyjdzie

Opublikowano
10 godzin temu, WOJTUNIO napisał:

Nie do końca masz rację. Ok są ludzie co nigdy nie sypali i nigdy nie posypią.  Ale trochę ludzi skorzysta. Ci co sypią regularnie też za bardzo nie skorzystają. U mnie w okolicy jest jeden kolega co sypie sporo od jakiegoś czasu. Ale sam stwierdził, że ziemi dawno nie badał. No ale jest przekonany, że ok. Ja coś tam sypałem. Nie wiem ile mi zrefundują dwie może trzy wywrotki. I drugi kolega jest co też coś tam sypał. I tez powinien się załapać. W skali powierzchni gruntów w obrębie wsi to nie wiem może 10% powierzchni da.

Może z czasem ktoś jeszcze się zdecyduje. Jak pierwsi przejdą całą sztafetę i dostaną pieniądze i się rozejdzie co i jak. Jest też problem ze sprzętem do rozsiewu. Ci co mają u nas w okolicy przeważnie nie mają czasu by komuś siać nawet usługowo. 

Opublikowano
9 godzin temu, zetorr6441 napisał:

Twoim zdaniem nikt nie zlozy? 

To się mocno zdziwisz... 

Próbka 5.3 jak najbardziej kwalifikuje się do dotacji

Nie to ze nikt nie zlozy ale gleby najbardziej kwaśne zostana takie dalej. Ten co zawsze tego pilnowal to ma ph ok. A taki standardowy co tylko narzeka stwierdzi ze po co jak i tak sie nie opłaci. Widze u nas na wsi ze na 21 rolnikow tylko u mnie lezy wapno do rozsiania po okolicy tez nie widac za wiele. 

Opublikowano

Więcej szkody będzie niż pożytku, pamiętacie dopłaty do zakupu jałówek hodowlanych? Zamiast 7-8tys ludzie płacili po 10-11tys z dotacją. Kto ogarnął temat dogadał się z drugim jeden drugiemu "sprzedał" to skorzystał. 

Taksamo tutaj cena wapna w górę i pozostaje jedynie iść do najlepszego doplatowca we wsi gdzie żyto po życie przez całe życie i nic poza saletrą pole nie widziało wziąć próbki i wtedy coś ugra

Opublikowano

Z mojej wsi jak narazie to chyba tylko ja skorzystam. Ponieważ ludzie nawet o tym nie wiedzą. Jak się  pytam czy biorą  to tylko słychać " A weź to załatwiaj,  a weź jedź, pewnie i tak nic nie dadzą, a to w ogóle jest coś takiego? ". Moim zdaniem będzie mało wniosków na to patrząc na ilość rolników  w całym kraju, którzy  mogą z tego skorzystać.

• Thanks 1
Opublikowano

A pomyśleć, ze pod koniec komuny skr y wapnowały za darmo i ludzie nie chcieli. Bo ponoć kartofle od tego parszywiały hehe.  Mama pracowała, mówiła, że jeździli namawiali i nikt nic. Wapno i sprzęt skr u a ludzie i tak nie chcieli.

Z tym, że to więcej złego niż dobrego to nie przesadzajcie. Wapno podrożało kilka zł na tonie. To są grosze. Teraz jest sezon jeszcze te dopłaty na jesień czy wiosnę znowu potanieje. Jak mówiłem od wiosny jak kolega kupował zapłacę o 5 zł więcej na tonie. Co to za podwyżka. Zobaczcie ile rzeczy dookoła podrożało i to więcej chociaż dopłat na nie nie ma.

Opublikowano (edytowane)

U mnie tez wiekszosc "starych" rolnikow nie chce slyszec nic na temat doplaty. Mlodsi to zalezy jak lezy. Jak ktos troche siedzi na forum to obeznany i zalatwia wnioski, a jak taki od pluga oderwany to tez odazu wrogo nastwiony. Teksty napewno nie dadza, ja nie bede latal i zalatwial itd. Ostatnio sie nawet z jednym klocilem, bo na 100% on wie, ze to jest 300zl do tony czystego skladnika na hektar. Tlumacze mu, ze nie na hektar tylko ogolnie 300zl do tony CaO lub CaO + MgO, a dawke ustalaja z probki i tyle ci sie nalezy, jak dobrze zakombinujesz to wapno bedziesz mial za darmo, no to tylko patrza jak na debila i sie smieja pod nosem... 

No nic, wiecej dla nas bedzie.

A co do podwyzek, to bylo do przewidzenia, ze przy doplacie zawsze cos tam wzrosnie cena, ale i tak raczej nie ma tragedii. Przy wersji 300zl/tona i tak wapno do 150zl/tona 50% CaO jest pelen zwrot, wiec bez roznicy czy wapno kosztuje 100zl czy 105zl, tylko kwestia wylozenia dodatkowych 125zl (5zlx25t) na wannie.

Edytowane przez asus921
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, asus921 napisał:

U mnie tez wiekszosc "starych" rolnikow nie chce slyszec nic na temat doplaty. Mlodsi to zalezy jak lezy. Jak ktos troche siedzi na forum to obeznany i zalatwia wnioski, a jak taki od pluga oderwany to tez odazu wrogo nastwiony. Teksty napewno nie dadza, ja nie bede latal i zalatwial itd. Ostatnio sie nawet z jednym klocilem, bo na 100% on wie, ze to jest 300zl do tony czystego skladnika na hektar. Tlumacze mu, ze nie na hektar tylko ogolnie 300zl do tony CaO lub CaO + MgO, a dawke ustalaja z probki i tyle ci sie nalezy, jak dobrze zakombinujesz to wapno bedziesz mial za darmo, no to tylko patrza jak na debila i sie smieja pod nosem... 

No nic, wiecej dla nas bedzie.

A co do podwyzek, to bylo do przewidzenia, ze przy doplacie zawsze cos tam wzrosnie cena, ale i tak raczej nie ma tragedii. Przy wersji 300zl/tona i tak wapno do 150zl/tona 50% CaO jest pelen zwrot, wiec bez roznicy czy wapno kosztuje 100zl czy 105zl, tylko kwestia wylozenia dodatkowych 125zl (5zlx25t) na wannie.

Ludzie, o czym Wy piszecie... Nie ma żadnej dopłaty 100, 200, czy 300zł od tony czystego składnika, tylko ta dopłata jest uzależniona przede wszystkim od kwoty brutto na fakturze, co jest nieśmiesznym żartem ministra rolnictwa... Kupiłem wapno po 30zł brutto bezpośrednio z kopalni, za transport dopłaciłem osobno i maksymalna kwota dotacji wyniesie 765zł, a nie 25,5 ton * 45% * 300zł. Zresztą co ja będę się rozpisywał. Macie kalkulator do wyliczenia kwoty dofinansowania http://oschr.pl/wapnowanie/

Edytowane przez Lukarso
kwoty
Opublikowano (edytowane)

Ja i tak wapnuje więc głupotą by było nie złożyć.  

@hubertuss

2 godziny temu, hubertuss napisał:

Bo

2 godziny temu, hubertuss napisał:

Bo ponoć kartofle od tego parszywiały hehe. 

Widać jeszcze mało wiesz skoro śmiejesz się z takich rzeczy. Pierwsza zasada nie wapnować pod ziemniaki. Ja właśnie m.in przez ziemniaki nie mogę przesadzać z wapnowaniem bo pierwsze parch, a druga sprawa mam działkę gdzie nie sadzę bo plonu nie ma i tam mam ph 6,8. Kiedyś ojciec rozwiozl tam rozrzutnikiem na grubo stare wapno błoto kilka lat leżało i tak trzyma ph. Ziemniak lubi lekko przykwaszone ph ok 5 - 5,5 i co mi z dotacji jak plonu nie będzie? Zawsze po ziemniakach daję wapno i to ostrożnie mniejsze dawki bo co trzeci rok wypada ziemniak. Dlatego czasami wspomagam się granulowanym. 

Edytowane przez pedro2
Opublikowano

Ziemniak lubi Ph 5,5 ale weź pod uwagę, że ludzie, którzy nigdy nie wapnowali mają około 4. Takich ziem jest cała masa. Poza tym nikt nie kazał nikomu całego pola wapnować. Zresztą nie ma co dyskutować to było dawno temu.

@asus921 to jest trochę jak z dopłatami bezpośrednimi. Na początku też ludzie niektórzy ręką machali i mówili, że im nie potrzebne. Tak jak z PROWem. Ale jak już sąsiedzi dostali to i oni polecieli.

• Like 1
Opublikowano

U mnie w okolicy nie słyszałem aby kto składał , żeby ktoś wapnował od kilkunastu lat nie widać  choć nie daleko od kopalni ,małe gospodarstwa . Dodzwoniłem się do Kielc

OSChR  i faktura ma być ok , wpisać we wniosku to co na fakturze minimalna zawartość ,atest jest dla mnie tak mi powiedział kierownik . W E-mail dostałem taką odpowiedź  :

Zgodne z rozporządzeniem Ministra Gospodarki powinno być typ, odmiana, 
minimalna zawartość CaO.
Opublikowano (edytowane)

Głupie pytanie - będę zabierał się za wapno i czy po rozsianiu może sobie do jutra poleżeć(jutro bym kończył i uprawa)czy trzeba w miarę na bieżąco jechać talerzowka? Tzn czy będzie wiatr je po rozsianiu roznosił?

Wapno z Morawicy

Edytowane przez daron64
Opublikowano

Dziękuję. Będę robił pierwsze podejście i zastanawiałem się, czy sobie to podzielić - dziś część rozsciac i jutro po pracy resztę i wtedy talerzowka, czy jednak bardziej na bieżąco trzeba. Wiatr niestety troszkę jest, ale to jadę najpierw na działkę najdalej od zabudowań, zobaczę co się będzie działo.

Jeszcze raz dzieki

Opublikowano
1 godzinę temu, Lukarso napisał:

Ludzie, o czym Wy piszecie... Nie ma żadnej dopłaty 100, 200, czy 300zł od tony czystego składnika, tylko ta dopłata jest uzależniona przede wszystkim od kwoty brutto na fakturze, co jest nieśmiesznym żartem ministra rolnictwa... Kupiłem wapno po 30zł brutto bezpośrednio z kopalni, za transport dopłaciłem osobno i maksymalna kwota dotacji wyniesie 765zł, a nie 25,5 ton * 45% * 300zł. Zresztą co ja będę się rozpisywał. Macie kalkulator do wyliczenia kwoty dofinansowania http://oschr.pl/wapnowanie/

Zapomniałem dodać, że jeszcze należy uwzględnić zaspokojoną dawkę względem zaleceń nawozowych, a więc w moim przypadku kwota z faktury * 70%, czyli ostatecznie nie dostanę 300zł od tony czystego składnika, tylko 46,67zł. Fajny program, taki marginalny

Opublikowano

Kreda z mielnika rozsiana koncem lipca pod talerzówke na czesci pola ph 3.5 do dzisiaj na głębokości 12cm podniosla juz do 5.1. Efekty przerosly oczekiwania😊

W te miejsce poszlo ok 5 t reszta pola zaleznie od ph od 1.5 do 3t

Opublikowano

@Lukarso

Ludzie dobrze pisza, to nie wiadomo co ty wlasnie piszesz.

Kto ci powiedzial, ze dostaniesz 300zl/tona czystego skladnika? Pomineles slowo "do". Czyli maksymalnie do 300zl/tona CaO. Jezeli ty wydales 30zl za tone wapna 50% czyli zaplaciles 750 PLN za wanne 25ton to tyle dostaniesz zwrotu, czyli pelen zwrot. Co ty chciales, zeby ci jeszcze teraz doplacili 2 tysiace gotowka, bo nie wykorzystales maks limitu? Ja nie wiem czego tutaj mozna nie rozumiec.

A to, ze zrobiles blad i zaplaciles za wapno osobno i za transport osobno to juz byla twoja decyzja.

Opublikowano
47 minut temu, daron64 napisał:

Głupie pytanie - będę zabierał się za wapno i czy po rozsianiu może sobie do jutra poleżeć(jutro bym kończył i uprawa)czy trzeba w miarę na bieżąco jechać talerzowka? Tzn czy będzie wiatr je po rozsianiu roznosił?

Wapno z Morawicy

Miałem Morawicę i od razu nie talerzowałem i strat nie widziałem natomiast radkowit premium na bieżąco talerzowałem bo większy wiatr i było trochę widać, że wywiewa. 

Opublikowano
17 minut temu, asus921 napisał:

@Lukarso

Ludzie dobrze pisza, to nie wiadomo co ty wlasnie piszesz.

Kto ci powiedzial, ze dostaniesz 300zl/tona czystego skladnika? Pomineles slowo "do". Czyli maksymalnie do 300zl/tona CaO. Jezeli ty wydales 30zl za tone wapna 50% czyli zaplaciles 750 PLN za wanne 25ton to tyle dostaniesz zwrotu, czyli pelen zwrot. Co ty chciales, zeby ci jeszcze teraz doplacili 2 tysiace gotowka, bo nie wykorzystales maks limitu? Ja nie wiem czego tutaj mozna nie rozumiec.

A to, ze zrobiles blad i zaplaciles za wapno osobno i za transport osobno to juz byla twoja decyzja.

W programie masz jasno napisane, że koszty transportu i rozsiewania nie mogą być ujmowane, a więc to żaden błąd. Swoją drogą to właśnie transport powinien być ujęty, bo inną sytuację mają rolnicy 10km od kopalni, a inną 300km.

Opublikowano
38 minut temu, Lukarso napisał:

W programie masz jasno napisane, że koszty transportu i rozsiewania nie mogą być ujmowane, a więc to żaden błąd. Swoją drogą to właśnie transport powinien być ujęty, bo inną sytuację mają rolnicy 10km od kopalni, a inną 300km.

Zrobiles blad i za niego zapłaciłes.

Od poczatku było wiadomo ze za transport nie doplaca, dlatego kazdy szuka dostawcy u ktorego ma cala kwote jako zaplata za wapno

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Lukarso napisał:

Teoria a praktyka dwie rozne rzeczy...

Widac, ze nie czytales tematu ze zrozumieniem i sugestii dziesiatek uzytkownikow jak ma wygladac faktura pod wzgledem kosztu transportu, a w zasadzie jego braku.

Edytowane przez asus921