Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, Lukasz93 napisał(a):

Są wyniki wbc na ostatnie byki sprzedane do handlarza na wagę żywa (moja waga) ze skita 7% (średnio 15.75 brutto za kg). Byki 700-800 kg i harpagan 600 kg. Jeśli by wierzyć w te wbc w irz to wybicia dużych +/- 50% z wagi brutto a harpagan 46%. Wagi przed ubojowe tam podane ok 80-90 kg mniejsze niż u mnie na podwórku brutto. Zakładając że na Tykocinie bym dostał za wszystkie R przy cenie 28.5 brutto za wbc. To na 5 bykach 2500zl mniej (przeliczając średnio 15.10 zł/kg brutto.

Klasy U i R harpagan.

A tak poza tym przemieszczenia na lubelskie pow. puławski i wielkopolskie- poznań

Nie dość, że cena niska to dodatkowo walą w ostatnich tygodniach na wybiciach prawie wszyscy z tego co wiem, sam u siebie na krowach ostatnio oddanych widziałem, elegancka sztuka 300 na haku nie złapała, druga też okrojona. 

Edytowane przez komizmo
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Szu15000 napisał(a):

I po co ta propaganda? Płonie nowa hala która dopiero pracuje od 2-3 tygodni, na szybko robiona i pewnie teraz wychodzi ten pośpiech w instalacji..

z zakładu został tylko biurowiec

Opublikowano
50 minut temu, MRRolnik napisał(a):

Widać pomimo niskiej ceny chętnych na cielaki jest choć niewiem jak komu to się opłaca . Kiedyś przy takiej cenie za byki tygodniowe hf za 500 zł nie było problemu żeby kupić na Podlasiu to była normalna cena

Tak, tylko żywiec był wówczas po 6-8 złotych. 

Opublikowano
1 minutę temu, AdamKutno napisał(a):

Tak, tylko żywiec był wówczas po 6-8 złotych. 

Wtedy to nikt cielaków kupywać nawet nie chciał dzwonił każdy żeby kupować cielaki  jeszcze rok temu hf po 700 zł kupić beż problemu można było ale ja jestem z Podlasia tu może inne ceny były niż w innych wojewodzctwach 

Opublikowano
14 godzin temu, PAN88 napisał(a):

Sam idź do pracy i nie narzekaj. Chyba że dużo ogonów masz 

Wujek dobra rada🤣, nie po to ślubowałem miłość i wierność żeby teraz pracować! I starczy mieć tylko jeden porządny ogon🤣🤣🤣

• Haha 2
Opublikowano
8 minut temu, robert123farmer napisał(a):

Kupowałem rok temu właśnie po 700 i to 2 tygodniowe ale już były droższe. Niestety źródełko mi wyschło bo ktoś się wbił na moje miejsce i bierze nawet 3 dniowe 

Jak byki były po 29zł na wbc to można było zapłacić za obsrańca nawet i 2 koła ale  teraz to niech szanowny pan właściciel sobie sam hoduje ten wieszak. Nie wiem jak w innych rejonach sprawa wygląda, ale na północnym mazowszu to we wtorek mieliśmy pierwszy znaczący opad od 4.5 miesiąca, zboża wyglądają fatalnie, z paszami będzie bieda, ludzie widzą i wypychają co się da.

• Like 2
Opublikowano
Godzinę temu, malaczarna napisał(a):

Od gospodarza. W sumie nie mam wyjścia. Ciocia Unia zmusza do zakupu

Straszne tortury...

Obsiać trawą, za parę lat wleci TUZ, a to już prosta droga do znalezienia cennych roślinek i pakietów RŚK bez zwierząt. 

Opublikowano (edytowane)

Z dwoch stron nas teraz jebia. Raz cena za duzego, a dwa klapki na oczach handlarzy cielakami, ze nic sie nie dzieje... Inwestuje sie w dolku i chetnie bym zaryzykowal jakby cena ciekaka byla adekwatna do ceny byka, a teraz to mozna tylko stracic... Miesiac cene cielaka mozna trzymac, ale brak popytu powinien to wyjasnic. Chociaz w tej branzy to nic sie kupy nie trzyma.

Edytowane przez asus921
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, asus921 napisał(a):

Z dwoch stron nas teraz jebia. Raz cena za duzego, a dwa klapki na oczach handlarzy cielakami, ze nic sie nie dzieje... Inwestuje sie w dolku i chetnie bym zaryzykowal jakby cena ciekaka byla adekwatna do ceny byka, a teraz to mozna tylko stracic... Miesiac cene cielaka mozna trzymac, ale brak popytu powinien to wyjasnic. Chociaz w tej branzy to nic sie kupy nie trzyma.

ale zauważ że jak sprzedawaleś drogie byki na początku tej hossy to z tanich cielaków więc żeby było sprawiedliwie teraz chwile drogie cielaki muszą być 

Edytowane przez Mateusz1q
  • Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, MRRolnik napisał(a):

Widać pomimo niskiej ceny chętnych na cielaki jest choć niewiem jak komu to się opłaca . Kiedyś przy takiej cenie za byki tygodniowe hf za 500 zł nie było problemu żeby kupić na Podlasiu to była normalna cena

Było ale nie jest teraz jest drogo jak wszędzie.

Opublikowano
27 minut temu, piotrp88 napisał(a):

Straszne tortury...

Obsiać trawą, za parę lat wleci TUZ, a to już prosta droga do znalezienia cennych roślinek i pakietów RŚK bez zwierząt. 

Jak tak zrezygnować z hobby? 

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

ale zauważ że jak sprzedawaleś drogie byki na początku tej hossy to z tanich cielaków więc żeby było sprawiedliwie teraz chwile drogie cielaki muszą być 

Nic nie bede zauwazal. Jak byk szedl w gore to cielaki jak po sznurku razem z nim, wiec teraz oczekuje tego samego . Nikt mi ani nie dolozy jak sprzedam tanio byka z drogiego cielaka, ani tobie nie dolozy jak bylo odwrotnie. Liczy sie zawsze tu i teraz, a teraz proporcje sa zachwiane.

Edytowane przez asus921
  • Like 3
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Mateusz1q napisał(a):

Tylko jak mleko było drogie to nikt nie stał żeby kasę krowiarz oddał bo mleko ma drogie . Pisali ze drogie byki to za cielaki więcej płacić trzeba a jak byki w dół to cielaki ciągle w górze . A większość ceny za cielak podniosła nie dlatego że koszty rosną albo byki drogie tylko że ludzie poprostu za tyle kupują  pisali tez jak byki drogie to nikt do cielaków nikt nie dokładał to teraz jak byki tanie to wezmą i dołożą jak ja sprzedaje tanio byki

Edytowane przez MRRolnik
  • Like 1
Opublikowano
48 minut temu, MRRolnik napisał(a):

Tylko jak mleko było drogie to nikt nie stał żeby kasę krowiarz oddał bo mleko ma drogie . Pisali ze drogie byki to za cielaki więcej płacić trzeba a jak byki w dół to cielaki ciągle w górze . A większość ceny za cielak podniosła nie dlatego że koszty rosną albo byki drogie tylko że ludzie poprostu za tyle kupują  pisali tez jak byki drogie to nikt do cielaków nikt nie dokładał to teraz jak byki tanie to wezmą i dołożą jak ja sprzedaje tanio byki

Spadnie popyt, spadnie cena. Kupujący napędzają ceny

Opublikowano

Sprzedana krowa 720 kg brutto 8 % odpad bo na gospodarstwie waga . Cena 10.5zl brutto. Jak by pół dnia się człowiek targował to może by i po 11 zł poszła. Dobre i to przy chodowli bydła mlecznego jakiś grosz wpadnie . 

Odbiorca mówi że panika minie kto się obsrał sprzeda i cena wróci 😂😂😂

• Confused 1
Opublikowano
1 godzinę temu, AdamRo napisał(a):

Nie wierz w to.

Ja tam nie wierzę, wszyscy na tym biznesie grubo zarabiają tylko nie producent więc te 50 gr na żywo to zdecydowanie mało, za tyle to żaden pośrednik rąk z kieszeni by nie wyjął

2 godziny temu, jarecki napisał(a):

miesieczny 60-70 kg ? 

Jak waga urodzeniowa była że 45 kg i do tego tydzień sraczki to te 60-70kg  brzmi na przeszacowane