Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, MonteChristo napisał(a):

Jakoś rok temu na olx było ogłoszenie 120k u was i myślałem, że to żart, ale jednak tak jest, za bialskie czy modliborskie piachy też tyle płacą?

Tam nie wiem wiem tylko że dzierżawią ale też dierzawi jeden na Wólce Batorskiej.....

3 minuty temu, farmtrac8244 napisał(a):

U nas ceny zrobiła budowa S7. 

Nie my LJA...wywłaszczali pod S19 tylko las za Janowem w stronę Rzeszowa...u mnie nic.

Opublikowano
12 godzin temu, Wiesio80 napisał(a):

U nas walka o każdy ar... jak ktoś tu kiedyś napisał lepiej żeby mi się nie opłaciło jak komuś innemu... aktualnie płacą podatek, oddają dopłaty  płacą KRUS właściciela ... dla mnie za słabą 4i5 to jest chore przy samej produkcji roślinnej....

Ja wiem czy u was maja samą roślinną, Moskowicz przecież krowy ma jeszcze chyba, że już sobie dali spokój, malina daje zarobić

Opublikowano
6 minut temu, danielhaker napisał(a):

Po ile odszkodowanie liczyli za wywłaszczenia?

Oficjalnie nikt nie powie ale z tego co gdzieś było słychać nawet do 300 za ha,podobno. Nie wiem jak płacili za budynki. Jak zaczynali odcinek Małopolski to wykupowano tylko tyle ile pod potrzeba, przechodziło przez dom to tylko dom był wykupiony. Potem można było się ubiegać o wykup reszty budynków. Natomiast w świętokrzyskim jeśli zajęło jeden budynek wykupowali całość. Ja s7 przed domem.

Opublikowano
1 minutę temu, MonteChristo napisał(a):

Ja wiem czy u was maja samą roślinną, Moskowicz przecież krowy ma jeszcze chyba, że już sobie dali spokój, malina daje zarobić

To on dierzawi na Wólce....no ale on ma wszędzie...

Opublikowano
20 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

A ja myślałem że 250k za 3 ha 4a/4b przez miedzę to drogo xD I to u mnie pod warzywa/truskawkę pójdzie a nie zboża czy trawy. I to działka dobra do roboty bo niecałe 60m szeroka i lekko ponad 500m długa.

Myślałem 🤦🤣 słowo klucz...

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, slawek74 napisał(a):

Myślałem 🤦🤣 słowo klucz...

U nas nie ma takiego głodu ziemi, ziarkowcy nie chętni na takie ceny, krowiarzy nie ma, sadownicy szukają blisko swoich działek, ale i też już mają tyle sadów że więcej nie chcą za bardzo sadzić. Sam gdyby to nie było przez miedzę to nie wiem czy bym zapłacił te pieniądze. 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
45 minut temu, lukasz20 napisał(a):

Tak jak mowi @Qwazi trzeba trzymać się swoich zasad i brać tego konsekwencje na klatę. Ludzi trzeba szanować nie dając przy tym się wyzyskiwać. A dobro wróci. 

Czterema wyrokami pod rząd chłopa osobiście poczęstowałem i dzień dobry mówi z uśmiechem. Szczerym 🤷

• Like 1
Opublikowano

Zirmia to nie towar którego można naprodukować czy rozciągnąć....🙋‍♂️ poproszę te 4 ha za miedzą 🤭 20 lat temu udało się powiększyć działkę siedliskową o 1.4ha za 40tys wtedy to cena kosmos podobną ktoś kupił za 20 rok wcześniej dzisiaj powiem że to tanio było 🤣🤣🤣🤣😁

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, slawek74 napisał(a):

Zirmia to nie towar którego można naprodukować czy rozciągnąć....🙋‍♂️ 

Tylko czasami ten towar nie jest wart swojej ceny ... Pod warzywa/owoce mogę tyle zapłacić, ale typowo pod zboża to bez sensu dla mnie. Na sąsiedniej wsi, tylko tam trochę problem z drogą dojazdową hektar poszedł za 60. Tylko tam większy mix, bo na dołku 3 klasa a na górce 5 wchodzi nawet.

Ziemię to trzeba było kupować 30 lat temu, jak za 8 świniaków się hektar kupowało ...

Opublikowano
6 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ziemię to trzeba było kupować 30 lat temu, jak za 8 świniaków się hektar kupowało ...

U nas nigdy ziemia nie była tania bo poprostu jej niema a chętni na zakup są...

Opublikowano
Teraz, slawek74 napisał(a):

U nas nigdy ziemia nie była tania bo poprostu jej niema a chętni na zakup są...

U mnie w okolicy w latach 90-tych właśnie takie ceny były ... Ale ponad 100tys za ha przy obecnej sytuacji w rolnictwie na pewno bym nie dał ...

Opublikowano
7 minut temu, Qwazi napisał(a):

Czterema wyrokami pod rząd chłopa osobiście poczęstowałem i dzień dobry mówi z uśmiechem. Szczerym 🤷

Też wczoraj miałem zatrzymany dowód rejestracyjny i przyjąłem to normalne... trudno mieć do policjanta pretensje jak się samemu nie spojrzało na datę badania...2dni nie ważne....

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Powściekane trochu 😎 trzeba wejść w Nowy Rok z przytupem 😁

IMG_20250101_123753_HDR~2.jpg

@Rolnik1973 znalazłeś już bramę?

Takiego sprzęta masz? 

Takiego sprzęta masz? 

Godzinę temu, radekz200 napisał(a):

jakoś się żyje ale co to za życie 😂

I od dziś prawie 50 gr mniej za mleko 🤪

Takiego sprzęta masz? 

Godzinę temu, Rolnik1973 napisał(a):

Nie

A P0 co

To gdzie ty mieszkasz bo u nas tradycja jeszcze kilka lat temu była że się bramy nosiło teraz już młodzieży nie ma to i nie ma to do @Rolnik1973

Co to jest,  z nowym rokiem coś się psuje czy ja nie umiem pisać

Edytowane przez marulekk
Opublikowano
55 minut temu, Wiesio80 napisał(a):

U nas walka o każdy ar... jak ktoś tu kiedyś napisał lepiej żeby mi się nie opłaciło jak komuś innemu... aktualnie płacą podatek, oddają dopłaty  płacą KRUS właściciela ... dla mnie za słabą 4i5 to jest chore przy samej produkcji roślinnej....

Jeżeli jest gdzieś praca to wolę iść do pracy i swoje po godzinach obrobić. Prawo jazdy z wyjątkiem kat. A i D mam przewóz rzeczy i wolę nawet na skoczka jeździć niż przewalać glebę aby mieć więcej 🤣

10ha  3 i 4 klasy ziemi nie wziąłem teraz. Człowiek chciał żebym zapłacił podatek i oddał dopłaty. Ten areał w 4 działkach foremnych ale 20lat gnoju nie widziały i nawozu bo 100kg saletrzaku w kwietniu na żyto to nie nawożenie 🤣

Opublikowano
16 godzin temu, Qwazi napisał(a):

@malaczarna @12Pafnucy @slawek74 @Baks00 @Karol6130 @Rolnik1973 @GRZES1545 @Wiesio80 @Leszy @wojtal24 @superfarmer02 @bratrolnika @6465 @lukasz20 @Łolek @szwagier24 @Tomasz0611 @PRIMO @stempos1980 @Nieustraszony1044 @Sylwekx25 @Buszmen11 @Marcin133 @Strongman @kizak @Bananek @Agrest @Bogdan_ja @Desperado @pedro2 @Uziu92 @jacor73 @soltys48 @szymon09875 @Mateusz1q @jacus @Chłoporobotnik @Miki7211 @mf362 @MonteChristo @Popier96 @farmtrac8244 @radekz200 @gregor1284 @WitekRolnik @PAN88 @Azor07 @jarecki @marulekk @donweter1989 @Krzysztof81 @jahooo @galan99 @jajonasz @tytanowyJanusz @jacek1296 @kris91 @HF86 @Belarus820 @gringo1984 @brodziak81 @maniekc360@Kowalsky30 @Patrycja2 @Elon @Michal2399 @Filin1 

Ponieważ do Nowego roku pozostała ostatnia godzina zapraszam wszystkich wyżej wskazanych oraz tych, którzy zechcą tu zajrzeć i z nami pokonwersować. Będzie mi miło, jeśli zaproszenie przyjmiecie😊

Kolegów moderatorów i szefostwo proszę o wyrozumiałość dla wygłupów, które tu zapewne będą miały miejsce😉 @konteno czyń honory w temacie o pogodzie rolniczej 2024, który rok temu założyłeś i oczywiście też się do nas przyłącz🤝. Więc za godzinkę ZACZYNAJMY 2025🥂. Niech nie będzie gorszy od poprzednika🤩

Dziękuję za zaproszenie

Opublikowano
13 minut temu, Wiesio80 napisał(a):

Też wczoraj miałem zatrzymany dowód rejestracyjny i przyjąłem to normalne... trudno mieć do policjanta pretensje jak się samemu nie spojrzało na datę badania...2dni nie ważne....

Ja w poniedziałek byłem jednym autem a w sobotę jadę drugim. Z przeglądem niema żartów.

Opublikowano
16 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

U mnie w okolicy w latach 90-tych właśnie takie ceny były ... Ale ponad 100tys za ha przy obecnej sytuacji w rolnictwie na pewno bym nie dał ...

W środku jakby Cię przedzielal to byś dał i uważał to za promocję 😀

W 2016 ojciec za 2.20ha w tym 30ar siedliska dał 150tys i cieszyliśmy się że kupił bo gratów by nie było gdzie stawiać a swoje siedlisko ma też 30ar

Opublikowano
2 minuty temu, PAN88 napisał(a):

Jeżeli jest gdzieś praca to wolę iść do pracy i swoje po godzinach obrobić. Prawo jazdy z wyjątkiem kat. A i D mam przewóz rzeczy i wolę nawet na skoczka jeździć niż przewalać glebę aby mieć więcej 🤣

10ha  3 i 4 klasy ziemi nie wziąłem teraz. Człowiek chciał żebym zapłacił podatek i oddał dopłaty. Ten areał w 4 działkach foremnych ale 20lat gnoju nie widziały i nawozu bo 100kg saletrzaku w kwietniu na żyto to nie nawożenie 🤣

Dopłaty + 500 do ha i podatek zapłaci. Jeszcze akcyzę można sobie w gminie złożyć.

Opublikowano
2 minuty temu, farmtrac8244 napisał(a):

Ja w poniedziałek byłem jednym autem a w sobotę jadę drugim. Z przeglądem niema żartów.

Przed świętami jeździłem, łałdi się skończył początkiem grudnia a caddy miał do jutra. Po południu 80ka i dwie przyczepy bo też początkiem stycznia koniec a jednej to w 2024 w styczniu się skończył 🤦 bo ciężarowa 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, PAN88 napisał(a):

W środku jakby Cię przedzielal to byś dał i uważał to za promocję 😀

Nie mam tak, żeby jakieś cudze działki były pomiędzy moimi. Może między dwoma tak jest, ale to trzeba by 12ha kupić pomiędzy od 5 rolników aby to scalić xD Z czego 2-óch też poważnie gospodarzy, więc w najbliższych latach raczej szans nie ma.

Opublikowano
21 minut temu, Wiesio80 napisał(a):

Tutaj nie ma powodów do nerwów. Na przegląd i tak trzeba jechać, a dokument teraz zatrzymują wirtualnie, więc nigdzie się po niego nie biega