Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

29715 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Tak, tylko ja trochę wcześniej sprzedałem i trochę drożej😜

Ostatnie faktury chyba koniec października Albo początek listopada.

Nawet nie wiek jakie daty naborów

• 0
Opublikowano
41 minut temu, Roki212 napisał:

Jak dziś byłem to połowa stoi i nie wie za czym bo słyszeli że przyjmują jakieś wnioski ale nie wiedzą dokładnie o co chodzi 😅 

Byli 12 i poszli do agencji żeby złożyć bo nabór miał być od 12 to ci z ARiMR powiedzieli żeby dzwonić do telusa oni nie przyjmują wniosków a później okazało się że od godziny 14 rozpoczęli nabór a o 15 zakończyli pracę 🤷

• 0
Opublikowano

Na chłopski rozum tak. Ale to nie chłop dopłaty rozporządza tylko warchoły z warszawki więc rozumu w tym nie szukaj. 

Ja tam w sumie to się nie znam, sprzedałem w dobrej cenie ledwo w datach się łapię i potraktowałem te wnioski po macoszemu bo i tak pewnie wielkie gówno wyjdzie. 

7 minut temu, matisz napisał:

Czyli zeby dostać pełna stawkę trzeba udokumentować sprzedaż 4.5 tony z hektara?

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, mysza103 napisał:

Teraz przy dopłatach do zboża ma być kto pierwszy ten lepszy , a powinno być że kto bywał na protestach i strajkach ten dostaje jako pierwszy całą stawkę, jaką ustalili, a jeśli coś jeszcze zostanie to te resztki podzielić na pozostałych , wówczas by było sprawiedliwie moim zdaniem 

To Wicherek by całą kasę zgarnął , on był przecież wszędzie.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, geo2 napisał:

Dopytywałem, jak składałem na pszenicę wniosek i mówili, żeby zaznaczyć, że otrzymałem pomoc i ten pierwszy próg kwotowy. Przy nawozach podobnie zaznaczać.

Infolinia: tak, zaznaczać że się otrzymało, że niby zeszłoroczne nawozy się liczą.

BP arimr: nie zaznaczać, że się otrzymało bo to chodzi o to czy dostało się już pomoc do tego o co się wnioskuje, czyli że zeszłoroczne nawozy się nie liczą i że większość wniosków zaznaczone jest na nie.

Dokładnie w agencji sami nie wiedzą. Osobiście mam zaznaczone że nie otrzymałem. Myślę że nie będzie to mialo większego znaczenia, najwyżej wyjaśnienie, najważniejsze mieć odpowiednie hektary we wniosku za2022 i pokrycie w fakturach, to podstawa. Pytanie w ogóle bez sensu, wszystko widzą w systemie w agencji. To jest kolejny przykład jak utrudnić prosta rzecz, burdel jak zawsze najważniejsze że propaganda się zgadza. 

• Like 1
  • 0
Opublikowano

COCERAL obniża swoje prognozy zbiorów zbóż w Europie

W swojej trzeciej prognozie dotyczącej zbiorów w 2023 r. COCERAL (europejskie stowarzyszenie handlowców zbożami, nasionami roślin oleistych, ryżem, roślinami strączkowymi, oliwą z oliwek, olejami i tłuszczami, paszami dla zwierząt) przewiduje łączne zbiory zbóż w UE-27+Wielka Brytania na poziomie 296,7 mln ton. To mniej niż 303,5 mln ton w marcowej prognozie, ale więcej niż 291,1 mln ton zebranych w 2022 roku.

Głównym powodem korekty prognozy zbiorów w dół jest obecna susza w północnej części UE. Oczekiwania dotyczące plonów zostały znacznie obniżone w Szwecji, Danii i krajach bałtyckich. Produkcja została również skorygowana w dół w Niemczech i Hiszpanii, gdzie obecne deszcze przyszły zbyt późno w przypadku pszenicy i jęczmienia.

Produkcja pszenicy (z wyłączeniem durum) ma wynieść 142,4 mln ton, co oznacza spadek z 144,5 mln ton w ostatniej prognozie i 142,5 mln ton w 2022 roku.

Zbiory kukurydzy kształtują się obecnie na poziomie 61,3 mln t. Poprzednia prognoza przewidywała 62,3 mln ton, a ubiegłoroczny plon zaledwie 52,5 mln ton. Węgry, Rumunia, Bułgaria, i we Włoszech przewiduje się, że plony będą znacznie większe po tym, jak plony z 2022 r. zostały dotknięte dotkliwą suszą i upałami. Nie oczekuje się jednak, że zbiory kukurydzy we Francji odbudują się w znacznym stopniu, ponieważ zasiewy są ograniczone z powodu wysokich kosztów środków produkcji. Uważa się, że bardziej ekstensywne uprawy, takie jak nasiona słonecznika, zastępują część obszaru kukurydzy.

Prognozuje się, że zbiory rzepaku w UE-27 + Wielka Brytania wyniosą 21,0 mln ton w porównaniu z 21,1 mln ton w poprzedniej prognozie i 21,0 mln ton w 2022 r. Liczba nasadzeń nieznacznie wzrosła rok do roku, podczas gdy plony mają nieznacznie spaść w porównaniu z dobrym poziomem z ubiegłego roku.

Jeśli obecna susza w północnej części UE utrzyma się do lipca, dalsze cięcia prognoz produkcji wydają się bardzo prawdopodobne.

Źródło: COCERAL

• 0
Opublikowano

Tak działa propaganda. Za Stalina uczyli dzieci, ze Boga nie ma. Jak dzieci prosiły Boga o cukierki to nie było cukierków. Jak prosiły Stalina o cukierki to z góry zrzucano cukierki. To samo jest teraz daje się ochłapy by powiedzieć, że to pis dał a za Tuska nie dali.

• Like 3
  • 0
Opublikowano
4 godziny temu, matek89121 napisał:

Jakby ktoś chciał jechać do Hrubieszowa do agencji to niecała godzinę temu było około 20 osób na zewnątrz i pełno wewnątrz.

Dalej tak jest bo jak ktoś przyjedzie z daleka to i stoi a ja miejscowy to w takiej kolejce stał nie będę poczekam po niedzieli.

• 0
Opublikowano

Ta fama z tym kto pierwszy to po ryby chłopy jeszcze szybciej pozbywali się zboża a na koniec powiedzą że dla wszystkich, dadzą współczynnik korygujący i z 3 zrobi się 1tysiac 

• Like 2
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, GABBER85 napisał:

DOPŁATA do  nawozu,  dopłata do zboża ,  dopłata do paliwa ...  cyrk na kółkach rolnik uzależniony od państwa

I jeszcze do 25 czerwca trwa nabór wniosków o zwrot za materiał siewny 2022

• 0
Opublikowano

A w jakich cenach obecnie kupują u was pszenicę. Woj łodzkie, powiat brzeziny, firma Jakpol cena 680 zł netto. Ponoć jak ma dobre parametry to parę zl dołożą.

Katastrofa.

• Haha 2
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, Markos239 napisał:

Nie ma co lecieć na łeb na szyję kasę dostanie każdy kto złoży wniosek

!!!!!!!!!!?

https://www.gov.pl/web/arimr/pomoc-dla-producentow-pszenicy-i-gryki--wszyscy-ktorzy-spelnia-warunki-otrzymaja-wsparcie

W tym oświadczeniu nic nie pisze że zasady się zmieniają, prawdopodobieństwo jest też takie że przed wyborami wypłacą te 2mld a po wyborach resztę oczywiście z domniemaniem "trzeba głosować na PiS bo zła łopozycja jak wygra to nie da"...wszystkiego po nich spodziewać sie można.

• Like 1
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez dominikl95
      witam czy można sprzedawać legalnie nadwyżki warzyw z własnego ogródka? Aby nie mieć problemów z urzędem skarbowym
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v