Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

29715 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, rolnikon1989 napisał:

Pytanie czy teraz jest sens oddawania pszenicy za darmo i liczyć na te ich dopłaty. Mamy suszę w Europie, może jak jest miejsce to niech lezy

Jeśli można sobie pozwolić ,to jak najbardziej ,niech sobie czeka .

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, HORTUS napisał:

A w jakich cenach obecnie kupują u was pszenicę. Woj łodzkie, powiat brzeziny, firma Jakpol cena 680 zł netto. Ponoć jak ma dobre parametry to parę zl dołożą.

Katastrofa.

Łodzkie 850 netto

• 0
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, rolnikon1989 napisał:

Pytanie czy teraz jest sens oddawania pszenicy za darmo i liczyć na te ich dopłaty. Mamy suszę w Europie, może jak jest miejsce to niech lezy

Chyba jest bo każdy ma więcej niż ten ich przelicznik ton z hektara  i tak zostanie,no bo poco sprzedawać więcej  tanio i jeszcze dopłaty się nie dostanie do nadwyżki. Po za tym rok temu też była susza a ile ton kukurydzy jeszcze wszędzie lezy i zboża,paszarnie teraz mogą rok nie kupować i będą mieli

Edytowane przez Strongman
  • 0
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, mds212 napisał:

Łodzkie 850 netto

Świętokrzyskie 650-700 netto 

Ciekawe czy jutro coś drgnie.

Edytowane przez PawePrz
  • 0
Opublikowano
29 minut temu, Strongman napisał:

Chyba jest bo każdy ma więcej niż ten ich przelicznik ton z hektara  i tak zostanie,no bo poco sprzedawać więcej  tanio i jeszcze dopłaty się nie dostanie do nadwyżki. Po za tym rok temu też była susza a ile ton kukurydzy jeszcze wszędzie lezy i zboża,paszarnie teraz mogą rok nie kupować i będą mieli

A jak się sprzeda i gówno dostanie?

• 0
Opublikowano
22 godziny temu, jahooo napisał:

Zastanawiam się, kiedy pęknie ta bańska nakręcania super plonów, którą fundują nam białe kołnierzyki. Tak napompowali prognozy, że to aż nieprawdopodobne, a jeszcze co miesiąc zwiększają.

Przecież ziemia nie jest z gumy, a wiele krajów , w tym USA będzie miało najniższe w historii zbiory zbóż. Czyżby gra na obkupienie się przez USA tanim zbożem, zanim zdrożeje ??

Światowe zbiory pszenicy mogą przekroczyć 800 mln ton w sezonie 2023/24 .

NIE WIEM CZY TAK PRĘDKO PĘKNIE .

Rekordowe prognozy dla pszenicy na nowy sezon (2023/24)

W swoim kolejnym raporcie na nowy sezon Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) oszacował światowe zbiory pszenicy na rekordowe 800,2 mln ton, czyli o 10,4 mln ton więcej niż jeszcze w maju i o prawie 12 mln ton powyżej rekordu z obecnego sezonu.

Światowe zbiory pszenicy w sezonie 2023/24 powinny mocno przewyższyć rekord z obecnego sezonu, ale produkcja tego zboża obniży się u dwóch głównych eksporterów.

Największy spadek zbiorów odnotować powinna Australia (z rekordowych 39 do 29 mln ton), Rosja (z rekordowych 92 do 85 mln ton) i Ukraina (z 22 do 17,5 mln ton). Mniejsze niż rok temu zbiory pszenicy oczekiwane są też w Kazachstanie (-2,4 do 14 mln ton). Śladem mniejszej produkcji pójdzie też mniejszy niż w tym sezonie eksport z Australii, ale sprzedaż zagraniczna rosyjskiej pszenicy jeszcze wzrośnie (+2 do 46,5 mln ton) w stosunku do obecnego poziomu. USDA oczekuje również większego popytu na unijne ziarno na globalnym rynku (z 34,5 do 38,5 mln ton), co daje szanse na odbicie w górę cen.

https://agroprofil.pl/wiadomosci/ceny/swiatowe-zbiory-pszenicy-moga-przekroczyc-800-mln-ton-w-sezonie-2023-24/?fbclid=IwAR0clAZ2j3t6NHoJCrHSgeRtXT569RmFrl2zCUpVeYjUR94l_Q3XswMdpFQ

Zaś w ZAMOJSKIM ZBIORY BĘDĄ BARDZO DOBRE .

NIE TYLKO U GRYNA .

Kondycja rzepaku u Wiesława Gryna | fragment E-pole do popisu

Po kilku tygodniach przerwy wracamy do gospodarstwa Pana Wiesława Gryna, by tym razem przyjrzeć się jego uprawie rzepaku.  Jakie sieje odmiany i w jakiej są kondycji na miesiąc przed żniwami Zobaczcie.  Całą rozmowę (nie tylko o rzepaku!) zobaczycie na naszym kanale YouTube w najnowszym odcinku .

https://www.facebook.com/serwisepole/videos/635181234909682

Zaś opady w Chełmie . 

Malutki deszcz na ul Rejowieckiej .

https://www.facebook.com/watch/?v=941245607104219

Ceny pszenicy , zapewne będą podzielone wedle  kraju .

• 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, rolnikon1989 napisał:

A jak się sprzeda i gówno dostanie?

Trudno, nie czas teraz się na dorabianie,ja sprzedam tylko tyle aby dostać tą niby dopłatę w całosći i pomieścić się w zniwa puł zboza zostanie,nowe zboża pajdą na stare się przysypie a dalej czas pokaże, bo jak jest tak tanio to tylko drożej może być.

Tez mam dobrą wilgotność,12,3 pszenica i 11 pszenżyto takie to poleży.

• 0
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, jajonasz napisał:

Ale do nawozów niech dają, bo tam składałeś xD Ja wiem ze Ty Grzeniu to ten najtwardszy elektorat, ale i Ty w końcu odczujesz ten jednostronnie przyjemny stosunek 

Widzisz...Mylisz się i to bardzo. Do zboża też złożyłem. A czy dadzą , kto to wie🤷 Radzić  sobie muszę i  bez tego. Więc o moje stosunki się nie martw bo i bez PIS sobie radziłem i poradzę, nie mierz innych swoją miarą. Ja nie czekałem na 2000zl za pszenicę bo PiS tak obiecał...,,najtwardszy elektorat dobre sobie🙆‍♂️

Edytowane przez GRZES1545
  • 0
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, miwigos napisał:

O kurcze 11 ton średni plon pszenicy

Nie po prostu są dzierżawy że kto inny bierze dopłaty i  a ja obrabiam i tego zboża mam więcej niż że swojego pola na które składam.

• 0
Opublikowano
11 godzin temu, Badwolf napisał:

Jak się zaczęła wojna i u mojego przyjaciela mama wzięła Ukrainkę z dziećmi do domu, to zaczeli myślec jak im pomóc. Podzwonili po rodzinie i jego wujek przywiózł ciuszki na małe dziecko, bo wszystko im zostało po dziecku ciut starszym+ kocyk i zabawki. Ukrainka wyszła, pogrzebała w torbach i zadała im pytanie; a co wy myślicie, że moje dziecko będzie w ciuchach po innym chodzić? I to jest prawdziwy obraz tej wojny i uchodźców. To Polacy używane kupują, dla swoich dzieci ...

Dokładnie, te historie powinien cały kraj poznać  

• Like 4
  • 0
Opublikowano
Strongman napisał:

8 minut temu, miwigos napisał:

O kurcze 11 ton średni plon pszenicy

Nie po prostu są dzierżawy że kto inny bierze dopłaty i  a ja obrabiam i tego zboża mam więcej niż że swojego pola na które składam.

to taka ciamajda jesteś że nie dogadales się z tym co składa dopłaty żeby sprzedać na niego?

• 0
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Agrest napisał:

Ale rajd za oceanem. Prawie 5%

A już miałem nadzieję, że w górę,  na jakiej giełdzie. O faktycznie tutaj notowania wczorajsze

image.png.1fdecf9388710d2f991345be58cea5ae.png

Edytowane przez jacor73
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez dominikl95
      witam czy można sprzedawać legalnie nadwyżki warzyw z własnego ogródka? Aby nie mieć problemów z urzędem skarbowym
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v